Pe 30 august, banca globală de investiții UBS și-a ridicat punctul de vedere cu privire la riscul ca SUA să intre în recesiune într-un an la 60%, în creștere de la 40% în iunie. Potrivit economistului Pierre Lafourcade, ultimele date au arătat o probabilitate de 94% ca economia să se contracte, dar a adăugat că „nu se transformă într-o recesiune totală”.

Diferența se explică parțial prin „nivelurile extrem de scăzute” ale creditelor delincvente sau delincvențele de peste 90 de zile ale debitorilor. Potrivit CEO-ului Citigroup, Jane Fraser, instituția „se simte bine” despre lichiditate și calitatea creditului. Mai mult, Reuters afirmă că industria financiară a anulat doar 0,1% din împrumuturile sale în T2.

Problema este că, chiar și în scenariul acum puțin probabil de evitare a unei recesiuni pe scară largă, companiile se vor confrunta cu profituri în scădere, deoarece inflația în creștere limitează consumul, iar băncile centrale ridică ratele dobânzilor pe măsură ce își lichidează bilanţurile. În orice caz, presiunea asupra profiturilor corporative este enormă și acest lucru pune presiune asupra prețurilor acțiunilor.

Dinamica de evaluare a criptomonedelor diferă foarte mult de acțiunile, datoria corporativă și piețele de valori. Adevărul este că nu există metrici sau indicatori stabiliți care să ghideze prețurile jetoanelor. Participanții pe piață au perspective diferite asupra protocoalelor și a cazurilor de utilizare ale acestora.

Pe de altă parte, piața de valori are indicatori de evaluare testați în luptă, care au fost utilizați în mod constant de zeci de ani, loviti de analiști, experți și investitori. De exemplu, Prețul/Câștigurile multiple măsoară câți ani ar trebui unei companii să genereze suficiente câștiguri pentru a-și acoperi capitalizarea actuală de piață.

Indiferent de modul în care este măsurat succesul pieței de valori, acesta depinde de marje, câștiguri, rate ale dobânzii și cursul de schimb al dolarului american. De aceea, o acțiune poate scădea cu 70% sau mai mult chiar înainte ca o recesiune să lovească piețele, deoarece are nevoie disperată de un flux constant de venituri. Este puțin probabil ca același raționament să se aplice criptomonedelor?

Înțelegeți piețele bursiere și evaluarea mărfurilor

Prima regulă de evaluare a acțiunilor este: Investitorii au intrări, așteptări și intervale de timp diferite pentru un stoc. Sigur, există modele stabilite, indicatori și recomandări analiștilor, dar până la urmă nu există nicio garanție că prețul acțiunilor va urma vreo logică.

Putem grafic multiplu Preț/Câștiguri, Valoarea întreprinderii/EBITDA sau orice valoare pe care investitorii o monitorizează îndeaproape. Cu toate acestea, nu se va ști niciodată ce le rezervă viitorul acelor companii, chiar și celor care au contracte pe termen lung, cum ar fi sectorul energetic.

Comercianții nu trebuie să confunde volatilitatea cu evaluarea. O afacere poate avea un flux de numerar constant și previzibil, dar acest lucru poate deveni un obstacol în timpul piețelor bull, când alte sectoare cresc profiturile și se extind. În plus, prețul bursier nu este niciodată imun la economia în general, deoarece, în cele din urmă, prăbușirea unei instituții financiare ar putea trage în jos și contrapărțile.

Luați un exemplu simplu și utopic, piața imobiliară din New York. Dacă dezvoltarea se blochează, nu se modifică utilitatea terenului, inclusiv a caselor, a spațiilor comerciale și agricole. Dacă o criză agravată provoacă erupția, există chiar loc pentru aprecierea prețurilor, deoarece unii investitori ar căuta refugiu în activele dure.

Același lucru se poate spune despre petrol, aur sau vite. Nu este nevoie de un flux constant de câștiguri pentru a menține valoarea acelor active. În cel mai rău caz, nu se mai extrage aur sau petrol din pământ, dar este posibil ca prețul acestuia să crească odată cu scăderea ofertei disponibile în prezent.

Ce sunt criptomonedele până la urmă?

Nu contează dacă investitorii consideră Bitcoin (BTC) și Ethereum (ETH) drept mărfuri, monede sau noi pariuri tehnologice. Ambele active au programe de producție extrem de limitate, care se vor menține chiar dacă hash-ul și validatorii (nodurile) scad cu 90%. Utilizarea lor ca sisteme de streaming de active digitale de sine stătătoare va continua să funcționeze conform intenției.

După cum sa menționat mai sus, prețul criptomonedelor ar putea fi foarte afectat de o recesiune economică de lungă durată, dar nu există aproape niciun scenariu în care rețelele devin lipsite de valoare din cauza inflației, a ratelor dobânzilor în creștere sau a incapacității de creditare. Aceeași regulă nu poate fi aplicată Walmart, UnitedHealth Group sau Ford Motor Company, toate primele 20 de companii după venituri.

În mod paradoxal, companiile eșuate nu reprezintă un depozit adecvat de valoare în timpul unei recesiuni, ceea ce înseamnă că activele eșuate pot fi lichidate, iar acționarul devine zero. Aspectul de descentralizare al criptomonedelor îi protejează pe investitori chiar și de scenariile cele mai nefavorabile, inclusiv de eliminarea de la bursele majore.

În același timp, șocul inițial al unei recesiuni globale, de exemplu, prăbușirea pieței imobiliare și neîncrederea crescândă în sistemul financiar, ar putea deschide calea pentru active alternative alternative, inclusiv criptomonede.

În acest moment, pare un vis îndepărtat, dar o recesiune cu drepturi depline ar fi prima criză financiară globală majoră cu care se confruntă criptomonedele de la înființarea Bitcoin în 2009.

Încă nu a fost decis dacă evaluările cripto vor rezista sau nu pe termen lung. Până în prezent, sectorul a suferit eșecuri majore de la participanții de pe piață, inclusiv de la burse și brokerii de credit, iar în acest timp nu a fost necesară nicio intervenție. Astfel, s-ar putea spune că a trecut primul test, deși este prea devreme pentru a emite raportul final.

Părerile și opiniile exprimate aici sunt exclusiv cele ale Autor și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Cointelegraph. Fiecare mișcare de investiție și tranzacționare implică riscuri. Ar trebui să faci propriile cercetări atunci când iei o decizie.







Source link