World Wide Web, așa cum sugerează și numele, nu are granițe, la fel ca criptomonedele. Spiritul comun al internetului și criptomonedelor este comunicarea și schimbul deschis, nestingherit de granițele naționale. Pe teren însă, pe măsură ce criptomonedele au devenit un jucător mai important în sistemul financiar, națiunile au început să ia în considerare problemele de suveranitate și reglementare. În timp ce multe țări au rămas până acum deschise criptomonedelor, altele au restricționat utilizarea acesteia sau au interzis-o complet. Motivul pentru care unii au susținut tehnologia criptografică și blockchain, ca mijloc de a revoluționa sistemul financiar internațional, a alarmat mulți lideri mondiali.

De exemplu, Hillary Clinton, atrăgând atenția asupra riscurilor criptomonedelor și asupra necesității de reglementare, zicală la o conferință Bloomberg din Singapore în 2021, „Un alt domeniu căruia sper că statele naționale încep să-i acorde mai multă atenție este creșterea criptomonedelor, deoarece [it] Are potențialul de a submina monedele, de a submina rolul dolarului ca monedă de rezervă, de a destabiliza națiunile, poate pornind de la mici, dar mergând mult mai mari.” Acestea sunt cuvinte puternice, iar guvernele au început să ia în serios astfel de afirmații. În ciuda descentralizării criptomonedelor, reglementarea pare inevitabilă și ar putea modifica profund dezvoltarea și adoptarea acesteia în întreaga lume.

Mediul de reglementare

În general, reglementările financiare supraveghează lumea finanțelor, stabilind restricții, cerințe și linii directoare pentru instituțiile sale, pentru a menține sistemele financiare stabile și a stabili și menține integritatea acestora. Pentru instituțiile financiare tradiționale din întreaga lume, aceste reguli au evoluat de-a lungul deceniilor. Piața criptomonedelor, ca zonă relativ nouă a finanțelor, nu are această istorie mai largă și, având în vedere creșterea și maturitatea sa rapidă, se confruntă acum cu perspectiva reglementării.

Pe măsură ce piața cripto a crescut, guvernele și organizațiile internaționale precum Fondul Monetar Internațional și-au realizat potențialul întrerupe sisteme economice consacrate, atât în ​​sensul avansat și tehnologic al cuvântului, cât și în sensul mai problematic al creării de probleme, cum ar fi cele asociate cu colapsul din noiembrie 2022 a schimbului de criptomonede FTX. Cu alte cuvinte, criptomoneda Industria este acum mare suficient încât analiștii financiari să se îngrijoreze că ar putea avea consecințe macroeconomice negative dacă nu este reglementat corespunzător, chiar dacă are și efecte potențial pozitive. Riscul crescut a dus la un apel pentru mai multe reglementări. Forumul Economic Mondial, de exemplu, a spus în ceea ce privește reglementarea criptomonedelor că, ca și în cazul altor reglementări financiare, scopul este de a „sprijini stabilitatea financiară, transparența, protecția consumatorilor și investitorilor și egalitatea.” a condițiilor pentru diferiții participanți la piață. “.

Legate de: SEC al lui Gary Gensler joacă un joc, dar nu cel pe care îl crezi

Până acum, cea mai mare parte a activității de reglementare în acest spațiu a fost la nivel național. Dar utilizarea criptomonedelor nu este restricționată și nici nu se intenționează a fi restricționată la granițele naționale, făcând cooperarea internațională de reglementare ceva ideal și a cărei realizare pare încă departe. Dar agențiile de reglementare au motive să meargă după el: la momentul scrierii acestei scrieri, unul din cinci americani susține că a fost implicat în tranzacționarea cu criptomonede la un anumit nivel. În Singapore, aceste cifre sunt și mai mari. Și pe măsură ce piața crește, toată lumea va fi nerăbdătoare să evite repetarea prăbușirii financiare din 2008. În general, cu cât piața este mai mare, cu atât este mai probabil să fie reglementată; aceasta se bazează pe presupunerea că, pe măsură ce piața crește, este mai probabil să afecteze binele comun.

Pe de altă parte, susținătorii criptomonedelor subliniază posibilitatea ca criptomonedele înseși să încerce să evite o prăbușire în stilul anului 2008 prin însăși natura lor. Constituie o structură financiară alternativă nedominată de principalele instituții financiare care trebuie controlate mai urgent prin reglementări. Există o tensiune clară între spiritul independent subiacent al criptomonedelor și natura reglementării. Va fi aceasta o tensiune creativă sau distructivă? Poate fi prea devreme chiar și pentru a specula, dar, în orice caz, guvernele au început să-și afirme autoritatea.

Reglementarea criptomonedelor în SUA

Istoria reglementării criptomonedelor din Statele Unite o oglindește pe cea a majorității națiunilor occidentale. Inițial, perspectiva guvernului SUA a fost că Bitcoin (BTC) și alte criptomonede erau inovații interesante, dar necesită puțină atenție din partea agențiilor federale. Este posibil ca acest sistem fără fricțiuni să fi încântat pe cei care au adoptat-o ​​timpurie, dar scepticii au simțit că cripto era condamnat.

Cu toate acestea, spre surprinderea multor oameni, criptomonedele nu numai că nu au dispărut, dar au continuat să crească atât în ​​valoare, cât și în popularitate. Totuși, agențiile de reglementare din SUA, cum ar fi Securities and Exchange Commission, a cărei sarcină este să supravegheze piețele și să protejeze investitorii, au fost pe o bază de așteptare de ceva timp. În cele din urmă, piața cripto a devenit prea proeminentă pentru a fi ignorată: problemele cu ofertele inițiale de monede au determinat reglementarea acesteia în 2017. O reglementare ulterioară pare inevitabilă, de exemplu, în urma prăbușirii FTX a lui Sam Bankman-Fried în noiembrie 2022. Întrebarea devine, atunci, ce reglementări vor fi implementate și ce domenii vor aborda.

Preocuparea guvernului s-a concentrat mai întâi pe fraudă și pe utilizarea criptomonedei pentru activități ilegale pe dark web, dar legile existente acoperă aceste cazuri. Până când Congresul va adopta legi suplimentare legate direct de criptomoneda, accentul SEC va continua să fie ceea ce se numește „reglementare prin aplicarea” statutelor existente. Reglementările actuale includ prevederi împotriva spălării banilor și finanțării terorismului; acestea s-ar putea aplica cazurilor care implică criptografie, dar nu sunt reglementări scrise având în vedere criptografie.

Viitorul reglementării criptografice

Ceea ce ar trebui să fie evident este că peisajul de reglementare pentru criptomonede este tumultuos. Există atât de multe abordări diferite care se schimbă atât de frecvent, uneori la 180 de grade, încât este greu de spus care va fi poziția unui guvern individual de la an la an, sau chiar de la lună la lună.

Predicțiile sunt întotdeauna riscante, mai ales în situații la fel de volatile precum criptomoneda. Probabil că vă puteți aștepta la solicitări din ce în ce mai puternice pentru claritate în reglementare și coerență transfrontalieră, împreună cu șanse mici ca guvernele să poată ține seama de aceste apeluri în timp util.

Legate de: SEC l-a zguduit pe Kraken pentru 30 de milioane de dolari, dar asta nu înseamnă că a avut un caz

O astfel de lipsă de direcție clară poate inhiba tranzacționarea cripto pe termen scurt și mediu de către cei care consideră că o astfel de tranzacționare este prea riscantă. Dar un lucru care este practic sigur este că criptomonedele și alte monede digitale, precum și tehnologia blockchain care le sprijină, vor continua să fie o forță pe care guvernele trebuie să ia în considerare.

Crypto și, prin extensie, blockchain-ul fac parte dintr-o mișcare globală mult mai mare, condusă de tehnologie, cunoscută sub numele de a patra revoluție industrială. În cadrul acestei revoluții, lumea trece printr-o transformare digitală, iar moneda digitală pur și simplu are sens, deoarece fiecare aspect al vieții noastre evoluează de la analog la digital. Cât de importantă este digitizarea banilor și registrul lor distribuit subiacent în această revoluție? Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial, cel mai bine cunoscut pentru conferința anuală de la Davos, Elveția, a declarat: „Blockchains-urile sunt în centrul celei de-a patra revoluții industriale”.

Așa cum temerile legate de potențialele repercusiuni ale inteligenței artificiale și ale ingineriei genetice sunt gestionate cu un anumit nivel de reglementare, mai degrabă decât să oprească în totalitate aceste progrese, este puțin probabil ca preocupările naționale cu privire la impactul potențial destabilizator al criptomonedelor să oprească creșterea utilizării lor. Reglementarea, dacă este aplicată corect, ar putea aduce o ordine dezirabilă în proliferarea adesea haotică a criptomonedelor, dar găsirea abordării potrivite pentru reglementarea acestui fenomen emergent se dovedește o provocare.

Această rubrică este un extras adaptat din Ghid de pornire rapidă Cryptoa cărui lansare este programată pentru 27 februarie.

Dr. Jonathan Reichental este fondatorul Human Future, o companie globală de consultanță în afaceri și tehnologie, investiții și educație. Are un doctorat. în sisteme informatice de la Nova Southeastern University și este profesor adjunct la Universitatea din San Francisco School of Management.

Acest articol are scop informativ general și nu este destinat și nu ar trebui să fie luat drept sfaturi juridice sau de investiții. Părerile, gândurile și opiniile exprimate aici aparțin exclusiv autorului și nu reflectă sau reprezintă neapărat punctele de vedere și opiniile Cointelegraph.





Source link