Pe 24 noiembrie, Ardana, un ecosistem lider în finanțe descentralizate (DeFi) și stablecoin care se bazează pe Cardano (ADA), brusc oprit dezvoltare, invocând „incertitudinea în finanțarea și calendarul proiectului”. Proiectul va rămâne open source pentru constructori, în timp ce Ardana Labs va păstra soldurile de trezorerie și fondurile rămase „până când o altă echipă de dezvoltare competentă din comunitate se va acționa pentru a ne continua munca”.

“Dezvoltarea Cardano a fost dificilă, cu o sumă mare de finanțare destinată instrumentelor, infrastructurii și securității. Acest lucru, împreună cu incertitudinea cu privire la finalizarea dezvoltării, a condus la cel mai bun curs de acțiune fiind oprirea dezvoltării dUSD”.

Mișcarea i-a surprins pe mulți datorită caracterului brusc al anunțului. Cu toate acestea, se pare că problemele erau deja prezente de ceva vreme. Începând cu 4 iulie, Ardana a făcut o ofertă inițială de deținere a pool-ului, sau ISPO, pentru a-și finanța operațiunile. Spre deosebire de mecanismele tradiționale de strângere de fonduri, dezvoltatorii nu primesc ADA delegat de utilizatori, ci recompense de participare. Utilizatorii sunt stimulați să continue să delege prin primirea de jetoane DANA native ca recompensă.

Din păcate, o prăbușire simultană a prețurilor DANA, ADA, precum și scăderea randamentului mizei Cardano din cauza iernii cripto în curs, a cauzat probleme emitenților ISPO. În ultimul an, jetoanele DANA native ale Ardanei au pierdut aproape 99,85% din valoarea lor.

În ianuarie, Ardana revendicat că “aproape toată dezvoltarea produsului/contractului inteligent este finalizată. Ne-am putea lansa produsele în câteva săptămâni dacă am dori” și, în schimb, a dat vina pentru întârziere pe “problemele de decontare” rețelei Cardano și “risc pentru fondurile utilizatorilor”. „Majoritatea utilizatorilor au reacționat negativ și au dat vina pe Ardana. O persoană, @LucidCiC, a scris:

“Se pare că îl învinuiești pe Cardano pentru propria ta lipsă de motivație și dăruire. Ai decis să construiești aici dintr-un motiv, iar acum renunți. Alții ca Axo vor veni și vor lua toată gloria.”