Volumul enorm de datorie suverană a țărilor dezvoltate (în special a Statelor Unite) este adesea exploatat pentru a promova teorii discutabile despre colapsul financiar iminent.

Cu toate acestea, problema este reală și a devenit mult mai acută din cauza creșterii ratelor dobânzilor ca răspuns la inflația înrădăcinată.

Statele Unite plătit 475 de miliarde de dolari doar pentru serviciul datoriei în anul fiscal 2022. Potrivit unora previziuni, SUA vor cheltui mai mult pe plățile dobânzilor datoriilor în 10 ani decât pe armată, fără a economisi cheltuieli pentru aceasta din urmă. Statele Unite sunt un prim exemplu de criză a datoriilor emergente, dar situația nu este mult diferită în alte țări dezvoltate care au tipărit bani ca și cum nu ar exista un mâine.

Datoria națională a SUA din 12 iunie 2023. Sursa: USdebtclock.org

Există o neplată a datoriei la orizont? Este puțin probabil pe termen scurt. În timpul crizei COVID-19, țările dezvoltate și-au arătat reticența de a primi lovituri pe termen scurt, chiar dacă leziunile aplicate implică costuri semnificative în viitor. Pe scurt, nici elitele, nici populația nu sunt pregătite pentru pierderi pe termen scurt.

Cu toate acestea, problema datoriei nu va dispărea. Aceasta înseamnă o deteriorare treptată și prelungită a nivelului de viață al oamenilor prin inflație. Acest lucru se va întâmpla prin creșteri regulate de preț și inflație ascunsă, cum ar fi calitatea redusă a produselor și dimensiuni mai mici de ambalaj.

Legate de: Cum va fi piața criptomonedelor în 2027? Iată 5 previziuni

Diverse narațiuni pot fi folosite pentru a justifica această deteriorare. Cea mai „promițătoare” abordare ar fi să facă sărăcia la modă. Mass-media, îndatorită în a traduce narațiunile oficiale pentru a le face „la modă”, se vor grăbi să ne spună că ar trebui să cumpărăm bunuri „durabile” în loc de cele de unică folosință; abține-te de la călătorii nu pentru că este scump, ci pentru că este ecologic; etc.

Cheia de reținut este că ar fi ușor să ascundem devalorizarea monedei, deoarece performanța valutelor este măsurată față de alte valute, care au aceleași probleme. Atunci când puterea de cumpărare a dolarului american și a monedei euro scade din cauza tipăririi banesti în ambele economii, euro și dolarul american pot rămâne relativ stabile, creând o iluzie de stabilitate pentru ambele valute.

Nu vor mai fi multe opțiuni pentru cei care protestează. Depozitele și obligațiunile denominate în monede de rezervă vor pierde constant în fața inflației reale. Acest plan este în vigoare de mult timp, deoarece oricine are bani în depozit în țările dezvoltate finanțează plățile dobânzilor la datoriile acumulate. Deținerea de obligațiuni nu este o idee mai bună: randamentul titlurilor de trezorerie pe 10 ani abia depășește inflația oficială, în timp ce inflația reală pentru elemente cheie precum locuințe, educație și sănătate este semnificativ mai mare.

Dintre instrumentele financiare, singurele opțiuni rămase sunt criptomonede și acțiuni. Ambele sunt denominate în monede a căror putere de cumpărare se deteriorează pe zi ce trece.

Legate de: Taxele SEC împotriva Binance și Coinbase sunt teribile pentru DeFi

S&P 500 Întors 6,58% pe an între 1928 și 2022, pe o bază ajustată la inflație. Din nou, aceasta se compară cu inflația oficială, în timp ce inflația reală tinde să fie mai mare, în special pentru persoanele cu venituri mici și medii.

Între timp, S&P 500 a pierdut constant teren în fața prețului Bitcoin (BTC). Mai multe cicluri de boom și explozie în cripto nu au schimbat tendința generală. Pe termen lung, BTC a servit drept acoperire împotriva inflației și a subperformanței S&P 500.

Creșterea S&P 500 comparativ cu creșterea prețului Bitcoin, din iulie 2018 până în iunie 2023. Sursa: InflationChart.com.

Apropo de elementele fundamentale, datele sugerează că inflația Bitcoin se află astăzi la doar 1,74%, cu mult sub inflația oficială din SUA de 4,9%. La nivelurile actuale, inflația Bitcoin este deja mai mică decât ținta dorită de Fed de 2%, ceea ce înseamnă că Bitcoin are o bază solidă pentru a depăși dolarul american, care suferă din cauza tipăririi banesti.

Prețul Bitcoin în comparație cu rata inflației din SUA și raportul stoc-flux, 2010–2023. Sursa: Willy Woo prin datele Glassnode.

Pe lângă protecția împotriva inflației, Bitcoin (și criptomonedele în general) oferă confidențialitate și control asupra finanțelor tale. În timp ce „valoarea confidențialității” este greu de cuantificat, poate avea o primă mare chiar și în țările dezvoltate. De exemplu, o criză bancară din Cipru din 2013 a dus la o reducere de 9,9% pentru deponenții care dețin mai mult de 100.000 de euro, iar mass-media a făcut tot posibilul pentru a uita rapid de criză. Nu există nicio garanție că cele mai mari economii nu vor urma exemplul atunci când politicienii rămân fără fonduri. Crypto este unul dintre puținele active care ar putea proteja împotriva unor astfel de riscuri.

Între ianuarie și iunie 2023, prețul Bitcoin a crescut cu peste 50%. Este încă departe de maximele sale istorice, dar este normal ca Bitcoin să scadă după crize spectaculoase de creștere.

O altă creștere a valorii nu este nerezonabilă dacă marile economii continuă să-și devalorizeze monedele. Și este o certitudine că o vor face pentru că nu au alte opțiuni.

Igor Varnavsky El este directorul de marketing al DeFiHelper, un asistent de investiții descentralizat fără custodie care ajută la gestionarea și automatizarea investițiilor DeFi în alte protocoale.

Acest articol are scop informativ general și nu este destinat și nu ar trebui să fie luat drept sfaturi juridice sau de investiții. Părerile, gândurile și opiniile exprimate aici aparțin exclusiv autorului și nu reflectă sau reprezintă neapărat punctele de vedere și opiniile Cointelegraph.







Source link