Un parlamentar rus, care a fost unul dintre autorii proiectului de lege pentru legalizarea mineritului de criptomonede în țară, a fost legat de o bursă locală over-the-counter (OTC) cunoscută sub numele de Bankoff.

Activistul rus de opoziție Mihail Hodorkovski legat Bankoff OTC către parlamentar Andrei Lugovoi într-un articol al proiectului de cercetare Dossier Centre din Londra, pe 19 decembrie.

Articolul de 6.000 de cuvinte a fost însoțit de un videoclip intitulat „Crypto-Kremlin: How Authorities Launder Bitcoin”, postat pe canalul YouTube Live al lui Khodorkovksy.

Potrivit Dossier, Bankoff este cel mai activ comerciant peer-to-peer care folosește ruble rusești pe cel mai important schimb de criptomonede din lume, Binance. După cum sa raportat anterior, Binance a continuat să servească rușii nesancționați, în ciuda faptului că Uniunea Europeană a interzis toate tranzacțiile cripto pentru Rusia în octombrie. Platforma OTC a Bankoff acceptă doar numerar de la clienți și aproape nu are controale Anti-Spălarea Banilor sau Know Your Customer.

Biroul comerciantului se află la etajul 65 al unei clădiri din cartierul zgârie-nori al orașului Moscova. Instalația aparține rețelei de electricitate Bratsk, o companie care distribuie energie electrică în orașul Bratsk, din centrul-estul Rusiei, care este un hub pentru minerit de criptomonede.

Potrivit Dossier, Bankoff ar putea câștiga până la 20.000 USD pe zi cu până la 4% din comisioane la tranzacțiile criptografice ale utilizatorilor. Soția lui Lugovoi, Ksenia Lugovaya, deține, de asemenea, un pachet de acțiuni în rețeaua de electricitate Bratsk din 2018. O declarație depusă de soțul ei și ar fi arătată în videoclipul din Dosar indică faptul că Lugovaya a avut un venit de 29,6 milioane de ruble, sau puțin peste 400.000 de dolari, în 2021 fără altă sursă de venit decât compania electrică Bratsk.

Articolul și videoclipul din Dosar descriu, de asemenea, modul în care un reprezentant al Dosarului ar fi putut converti 100.000 de ruble (1.400 USD) în Tether (USDT) folosind bursa criptografică rusă sancționată Garantex. Se pare că reprezentantul a putut să trimită USDT de la Garantex către Binance și apoi să-l transfere cu succes într-un cont la fintech-ul Wise din Marea Britanie, permițând ca acești bani să fie distribuiti în ciuda sancțiunilor SUA.

O astfel de schemă nu numai că permite oficialilor guvernului rus să evite sancțiunile, dar generează și bani pentru ei, spune vorbitorul în videoclip. complotafirmând:

„Asta nu îi împiedică pe oficialii ruși și pe membrii forțelor de securitate să folosească criptomoneda nu numai pentru a scoate milioane din țară, ci și pentru a câștiga bani făcând acest lucru. Oamenii care se află sub atenta atentă a forțelor de ordine din întreaga lume au fost legați de asta de mult timp.”

Deși aparent profită de pe urma criptomonedelor, parlamentarii ruși s-au opus activ ideii de investiții în criptomonede de către oameni obișnuiți. Guvernul rus nu a legalizat niciun schimb local de criptomonede, în timp ce banca centrală a adoptat o poziție fermă împotriva investițiilor în criptomonede.

Legate de: Putin solicită un sistem internațional de plăți bazat pe blockchain

Pe lângă faptul că susține una dintre cele mai mari platforme de criptomonede OTC din Rusia, Lugovoi este cunoscut pentru dezvoltarea legilor locale privind criptomoneda. The este unul dintre autorii proiectului de lege privind mineritul criptomonedei introdus în camera inferioară a parlamentului rus pe 17 noiembrie. Lugovoi și-a început cariera politică după ce a fost implicat în otrăvirea fostului ofițer de securitate rus Alexander Litvinenko în Marea Britanie în 2006.

Raportare suplimentară de Helen Partz.