Opțiunile de proiectare, cum ar fi nivelul de confidențialitate – adică tranzacții anonime sau complet urmăribile – implementate în crearea unei CBDC pot avea implicații semnificative pentru politica monetară.

Continuând cu exemplul alegerii designului de confidențialitate, să înțelegem impactul acestuia asupra politicii monetare în următoarele două scenarii.

Scenariul 1: Tranzacții anonime și imposibil de urmărit

Poate fi mai dificil pentru băncile centrale să dezvolte anumite instrumente de politică monetară care se bazează pe date privind tranzacțiile pentru a monitoriza și controla masa monetară, dacă o CBDC este creată pentru a fi complet anonimă și imposibil de urmărit.

De exemplu, dacă o CBDC este complet privată, ar putea fi mai dificil pentru băncile centrale să identifice și să oprească activitățile ilegale, cum ar fi spălarea banilor și evaziunea fiscală, care ar putea influența stabilitatea sistemului financiar și eficacitatea politicii monetare. politică. Utilizarea CBDC-urilor pentru a executa politici precum limitele de capital sau ratele negative ale dobânzii poate face, de asemenea, mai dificilă monitorizarea și reglementarea băncilor centrale.

Limitele de capital sunt limitări ale cantității totale de CBDC pe care o persoană sau o organizație o poate deține. Restricțiile de capital pot fi folosite ca măsură pentru a preveni acumularea CBDC și pentru a promova consumul, ceea ce va ajuta economia să prospere. Cu toate acestea, restricțiile de capital pot avea și efecte nedorite, cum ar fi creșterea cererii de active alternative sau modificarea compoziției masei monetare.

Când rata dobânzii la depozite este negativă, deponenții trebuie să plătească băncii pentru a-și stoca fondurile în loc să câștige dobândă; adică ratele dobânzilor la depozite scad sub zero. Aceasta este cunoscută ca o rată negativă a dobânzii în bănci, atunci când o bancă centrală folosește politica privind rata dobânzii negative pentru a încuraja investițiile și cheltuielile în timpul recesiunilor economice.

O CBDC poate permite, de asemenea, băncilor centrale să deruleze politici negative ale ratei dobânzii care promovează cheltuielile și descurajează tezaurizarea dacă acestea sunt destinate să genereze dobândă. Cu toate acestea, politicile negative ale ratei dobânzii pot avea și consecințe neintenționate care ar putea crește instabilitatea financiară prin reducerea stimulentei pentru economisiți de a-și depune banii în bănci.

Scenariul 2: Tranzacții transparente și urmăribile

Pe de altă parte, un CBDC ar putea oferi băncilor centrale informații utile despre comportamentul consumatorilor și modelele economice, care le-ar putea ghida procesele de elaborare a politicilor, dacă este creat pentru a fi pe deplin transparent și trasabil. Cu toate acestea, ar putea ridica și probleme legate de confidențialitate și supraveghere.

Prin urmare, băncile centrale vor trebui să ia în considerare cu atenție compromisurile dintre aceste politici și să se asigure că acestea sunt concepute într-un mod care să susțină creșterea economică și stabilitatea, reducând în același timp riscul unei alte crize financiare globale.







Source link