Piețele globale trec printr-o perioadă dificilă, inclusiv piața criptomonedelor. Dar, judecând după conversațiile din galeria de arahide, se pare că unii observatori nu au primit nota.

„Simt că suntem relativ în siguranță la mijloc,” Twitter „CryptoKaleo” alias pur și simplu „Kaleo” – a scris într-un tweet din 12 septembrie către cei 535.000 de adepți ai săi, referindu-se la alegerile intermediare din SUA din noiembrie. Predicția a fost însoțită de un grafic care indică convingerea sa că prețul Bitcoin (BTC) va crește la 34.000 USD, un câștig de 50% față de nivelul său de aproximativ 20.000 USD de săptămâna trecută, înainte de sfârșitul anului.

„Desigur că putem sângera mai mult”, Pentoshi, de asemenea, un mega-influencer pseudonim pe Twitter. a scris într-o misivă de 9 septembrie către cei 611.000 de adepți ai săi. „Dar piața la această valoare este mult mai atractivă decât a fost în peste un an. […] Am luat niște $ BTC ieri/fără alt, dar îl voi ronțăi.”

Acele aprecieri vin de la observatori „respectabili”, cei care au avut periodic dreptate in trecut. Un domn aflat astăzi în căsuța mea de e-mail, un Charlie Shrem care caută să-și vândă „calendarul de investiții”, a asigurat cititorii că „o „rună” majoră a criptografiei ar putea începe mâine”. Priviți mai departe și nu este greu să găsiți și mai multe prognoze optimiste, cum ar fi predictie că Bitcoin se află în pragul unei creșteri de 400% care îl va duce la un preț istoric de 80.000 de dolari și o capitalizare de piață de 1,5 trilioane de dolari, cu 500 de miliarde de dolari mai mult decât valoarea întregului argint de pe Pământ.

Este bine să vezi că optimismul crește, chiar dacă este vorba în principal de influenți care caută angajament și clienți plătitori. Din păcate, vânturile macroeconomice în contra indică faptul că realitatea este puțin mai întunecată, poate mult mai întunecată.

FedEx a evidențiat săptămâna trecută posibilitatea înrăutățirii condițiilor economice, anunțând că a scăzut cu 500 de milioane de dolari sub ținta de venituri pentru primul trimestru. „Aceste numere nu au un semn bun”, a remarcat ironic CEO-ul Raj Subramaniam într-un interviu pentru CNBC. Comentariile sale, care au inclus o predicție conform căreia cifrele au reprezentat începutul unei recesiuni globale, au declanșat o scădere de 21% la sfârșitul săptămânii a prețului acțiunilor companiei sale, care a dat o plimbare pe piața mai largă.

Legate de: Ce va conduce probabilul Crypto Bull Run în 2024?

Ca răspuns la criza economică, FedEx a declarat că intenționează să ia măsuri, inclusiv închiderea a 90 de locații până la sfârșitul anului. Vestea bună: americanii sunt atât de împovărați cu datorii, încât este puțin probabil că oricum plănuiau să viziteze vreunul dintre acele locuri. Datoria consumatorilor a atins 16,15 trilioane de dolari în al doilea trimestru al anului 2022, un nou record, Banca Rezervei Federale din New York indicat într-un raport din august. Numărul se ridică la puțin peste 48.000 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie și copil din Statele Unite: 330 de milioane în total.

Datoria totală de consum deținută de americani. Sursa: FRBNY/Equifax Consumer Credit Panel

Cu un venit național mediu de 31.000 USD, ceea ce echivalează cu un raport mediu datorie-venit de 154%. Dacă doriți să luați în considerare puțin peste 30 de trilioane de dolari din datoria guvernului federal, puteți adăuga încă 93.000 de dolari de persoană, pentru un total de 141.000 de dolari și un raport datorie-venit de 454%. (Evident, cifrele sunt agravate de faptul că doar 133 de milioane de americani bucurie angajare cu normă întreagă începând cu luna august).

În timp ce factorii de decizie pot fi indiferenți cu privire la datoria guvernamentală, ei sunt mai preocupați de datoria consumatorilor. „Le spun poporului american că vom controla inflația”, a declarat duminică președintele Joe Biden într-un interviu acordat CBS, făcându-i pe observatori să se întrebe dacă a încercat să înainteze anunțul Fed de săptămâna aceasta. inflație potențial uriașă. , majorare cu 100 de puncte de bază a ratei dobânzii federale. O astfel de mișcare ar duce probabil piețele într-un strop, din care nu și-ar mai reveni de ceva timp.

În mod ironic, chiar și această mișcare ar putea să nu fie suficientă pentru a controla inflația pe termen scurt. Având în vedere creșterea rapidă a datoriilor, este poate deloc surprinzător faptul că inflația, care a crescut cu puțin peste 8% în august de la un an la altul, a arătat puțin semne de scădere. Americanii s-ar putea să nu mai aibă mulți bani, dar, în general, această realitate nu a redus cererea. Dacă raportul Fed din New York este vreun indicator, suportul în numerar al acestei cereri vine din credit. Banca a remarcat că datoria cu cardul de credit în al doilea trimestru a înregistrat cea mai mare creștere procentuală de la an la an în ultimii 20 de ani.

Legate de: Cum va arăta piața criptomonedelor în 2027? Iată 5 previziuni

Acolo este problema. Indiferent cât de repede se mișcă federalii pentru a descuraja datoria, nu este clar când vor crește prețurile activelor. Nivelurile ridicate ale datoriilor, care există deja, înseamnă mai puțini bani pentru a cumpăra lucruri. Creșterea costului deservirii datoriilor, așa cum încearcă să facă Fed, înseamnă mai puțini bani pentru a cumpăra lucruri. Forțarea americanilor într-o stare de ruină economică pentru a reduce costurile înseamnă mai puțini bani pentru a cumpăra lucruri. Eșecul în a controla inflația și a permite costul bunurilor și serviciilor de bază să continue să crească – exacerbată, desigur, de o criză energetică din Europa asupra căreia managerii financiari au puțin control – înseamnă mai puțini bani pentru a cumpăra orice altceva.

Poate că această perspectivă este aceeași la care a ajuns Elon Musk când a spus în iunie că avea un „sentiment foarte prost” despre economie. Alți observatori au oferit imagini și mai întunecate, inclusiv faimoasa aversiune față de datorii Tată bogat Tată sărac Autorul Roberto Kiyosaki. „Se apropie cel mai mare bust cu bule”, Kiyosaki a scris pe Twitter în aprilie. „Pensiile Baby Boomer vor fi furate. Încheiați cheltuielile de 10 miliarde de dolari în bani falși. Guvernul, Wall Street și Fed sunt escroci. Depresia hiperinflației aici. Cumpărați aur, argint, Bitcoin înainte ca coiotul să se trezească.”

Este adevărat că evaluarea lui Kiyosaki este parțial în contradicție cu rezultatele la care s-ar putea aștepta pesimiștii. Calamitatea economică ar trebui să aibă ca rezultat scăderea prețurilor activelor în general, inclusiv prețurile aurului, argintului și Bitcoin. Un prognozator mai optimist s-ar putea aștepta ca americanii să învețe din greșelile lor, să folosească anul care vine pentru a-și achita datoriile și să cheltuiască din nou masiv în 2024, evitând în același timp o depresie hiperinflaționistă.

În oricare dintre scenarii, un lucru pare relativ sigur: nici cripto, nici altă clasă de active nu se află în pragul unui record. Dacă doriți să prosperați investind în anul care vine, ar fi bine să începeți să învățați cum să cumpărați pantaloni scurți de la taurii mai puțin pricepuți de pe piață.

rudy takala este editorul de opinie al Cointelegraph. Anterior, a lucrat ca redactor sau reporter pentru redacții, inclusiv Fox News, The Hill și Washington Examiner. Are un master în comunicare politică de la Universitatea Americană din Washington, DC.

Acest articol are scop informativ general și nu este destinat și nu ar trebui să fie luat drept consiliere juridică sau de investiții. Părerile, gândurile și opiniile exprimate aici aparțin exclusiv autorului și nu reflectă sau reprezintă neapărat punctele de vedere și opiniile Cointelegraph.







Source link