Cel mai recent sondaj al Cointelegraph Research asupra a 84 de investitori profesioniști din întreaga lume a relevat că din cele 316 de miliarde de dolari în active gestionate de respondenți, 3,3%, sau aproximativ 10,42 de miliarde de dolari, sunt investite în criptomonede. Unii investitori intervievați au raportat o expunere de peste 50% la activele digitale, dar procentul mediu al respondenților care au investit în criptomonede este de aproximativ 3%.

Riscul-randament a fost principalul aspect atunci când investiți în criptomonede, 44% dintre respondenți evaluând această caracteristică drept „foarte importantă”. Alți factori care au fost considerați relativ mai puțin importanți au fost „diversificarea” și „firma mea este convinsă că tehnologia va fi importantă în viitor”.

Descărcați Raportul Sondajului privind cererea instituțională pentru criptomonede la nivel global pentru 2022 pe terminalul de cercetare Cointelegraph

mai mult decât Bitcoin

După cum era de anticipat, Bitcoin (BTC) iese în evidență în popularitate, deoarece este deținut de 94% dintre investitorii instituționali care dețin criptomonede. Ether (ETH), cu toate acestea, este aproape în urmă cu 75%, iar jetoanele de securitate, împreună cu stablecoins, urmează cu 31% fiecare.

Criptomonedele nu sunt singurele active digitale pe care investitorii instituționali iau în considerare să le cumpere, deoarece unii dintre aceștia plănuiesc să adauge titluri de valoare tokenizate și jetoane nefungibile (NFT) în portofoliile lor. O altă zonă atractivă pentru investitorii instituționali sunt platformele metaverse, întrucât proiectele din sector au atras deja 120 de miliarde de dolari în investiții în 2022.

Potrivit lui McKinsey, 59% dintre consumatori sunt încântați să treacă de la activitățile lor zilnice la metaverse. Se preconizează că industria în ansamblu va atinge un impact pe piață de 5 trilioane de dolari până în 2030.

Investitorii instituționali optează pentru criptofonduri și derivate

În ciuda faptului că preferă investițiile directe în criptomonede față de fondurile mutuale și produsele structurate, majoritatea investitorilor instituționali obțin expunere la activele digitale prin fonduri pasive, cum ar fi Bitcoin Trust de la Grayscale. În general, intrările anuale în trusturile de criptomonede au atins 9,3 miliarde de dolari în 2021, dar o scădere a prețurilor criptomonedelor în 2022 a pus o presiune severă asupra prețurilor acțiunilor acestor fonduri, iar cele gestionate pasiv au fost cele mai afectate.

Pe lângă achiziționarea de acțiuni ale fondurilor gestionate în mod activ și pasiv, investitorii instituționali se implică pe piața cripto-derivatelor datorită lichidității ridicate. Piețele spot oferă între o cincime și o opta parte din lichiditatea piețelor derivate pentru Bitcoin și între un sfert și o cincime pentru Ether. Investitorii profesioniști par să fie mai interesați de acest din urmă activ, deoarece opțiunile sale deschise (5 miliarde de dolari) l-au depășit recent pe cel al Bitcoin (4,8 miliarde de dolari).

Riscul de lichiditate este ceea ce îngrijorează cel mai mult investitorii

Riscurile de lichiditate s-au dovedit a fi cea mai puternică barieră în calea adoptării criptomonedelor, 51% dintre respondenți marcându-le ca fiind foarte importante. Cu cât activul este mai volatil, cu atât investitorii mai puțin conservatori doresc să-l mențină într-un bilanț. În primăvara lui 2021, Tesla a vândut o parte din deținerile sale de Bitcoin pentru a demonstra acționarilor cât de lichid era activul. Acest lucru a mers mult pentru a arăta nu numai acționarilor Tesla, ci și restului piețelor de valori, că deținerea de active digitale, cum ar fi Bitcoin, ar putea avea avantajele sale.

Pentru a accesa cercetări și baze de date, vizitați Terminalul de cercetare Cointelegraph

Riscurile de criminalitate cibernetică și de fraudă, împreună cu riscurile operaționale, urmează exemplul, o schimbare majoră față de rezultatele sondajului Cointelegraph din 2020, când riscurile de reglementare au fost percepute ca fiind cele mai grave. Cu toate acestea, acestea rămân un obstacol major care împiedică unul din patru investitori profesioniști să cumpere Bitcoin, potrivit rezultatelor sondajului.

Acest articol are doar scop informativ și nu reprezintă sfaturi de investiții sau analize de investiții sau o invitație de a cumpăra sau vinde instrumente financiare. Mai exact, documentul nu este un substitut pentru investiții individuale sau alte sfaturi.