La primele ore ale zilei de 18 octombrie, mai multe părți ale Europei, Americii și Asiei au rămas fără internet din cauza mai multor cabluri de internet submarine „tăiate”, provocând o reacție în lanț a problemelor de conectivitate în întreaga lume. Franța, Italia și Spania, în special, s-au confruntat cu pane de curent semnificative, mulți experți susținând că vandalii sunt de vină pentru același lucru.

Conform Pentru Jay Chaudhary, CEO al Zscaler, o companie americană de securitate în cloud, nu există nicio îndoială că actori terți au fost acuzați pentru cablurile întrerupte care au cauzat pierderea pachetelor de date, precum și latența pentru diferite site-uri web și aplicații, adăugând că, în ciuda lor toate eforturile, autoritățile nu au reușit să identifice persoanele responsabile pentru atacuri.

De asemenea, merită menționat faptul că în ultimele zile au fost tăiate un număr mare de cabluri de internet în și în jurul Marii Britanii. De exemplu, pe 20 octombrie, un cablu submarin submarin a fost tăiat în largul coastei din nordul Scoției. În timp ce diverse rapoarte au sugerat un joc rău din partea agențiilor guvernamentale rivale, cu situația geopolitică tensionată din Europa pe fondul războiului ruso-ucrainean, nu există dovezi concrete care să susțină aceste afirmații.

Acestea fiind spuse, merită să ne gândim la modul în care evenimentele ca acestea pot afecta potențial criptomonedele, în special din perspectiva rezilienței și a securității rețelei.

Întreruperea internetului și efectele acestora asupra activelor digitale

Pentru a înțelege modul în care întreruperile de internet precum cea evidențiată mai sus pot afecta criptomonede, Cointelegraph a contactat Nikolay Angelov, șeful blockchain pentru instituția de creditare a criptomonedei Nexo.

El a început prin a spune că regiunile afectate de recentele întreruperi ale cablurilor (în principal Franța) reprezintă puțin peste 3% din nodurile Bitcoin la nivel global și puțin sub 3% dintre validatorii Ethereum, adăugând că natura descentralizată a acestor două rețele mai mari de active digitale contracarează efectele unor astfel de atacuri, cum ar fi fluxul de tranzacții este transmis către nodurile cu acces la internet și conexiune la blockchain. Apoi a adăugat:

„Pentru a nu submina gravitatea incidentului, dar aceste evenimente localizate nu pot avea un efect de durată asupra criptomonedelor, deoarece tranzacțiile blockchain pot fi încă validate de alte noduri active. Cu alte cuvinte, aproape toate nodurile Bitcoin trebuie să piardă conexiunea la internet pentru ca blockchain-ul Bitcoin să preia controlul. Este adevărat că a fost un mare inconvenient, dar temporar”.

Într-o notă oarecum similară, Nukri Basharuli, fondatorul și CEO al SuperProtocol, o infrastructură cloud fără încredere și fără permisiune, a declarat pentru Cointelegraph că, deși oamenii trebuie să înțeleagă că descentralizarea nu este un panaceu – dacă te deconectezi, vei simți durerea. . Web3, prin însuși designul său, este foarte rezistent la defecțiuni provenite din întreruperea cablurilor. El a subliniat că aplicațiile găzduite într-o rețea descentralizată împreună cu utilizatorii lor nici nu vor observa dacă unele dintre nodurile lor sunt offline.

„Aceste scenarii se întâmplă tot timpul în care nodurile sunt pornite și oprite în mod constant, în timp ce datele stocate rămân intacte și complet accesibile. Rețeaua se va reconfigura automat pentru a oferi servicii de cea mai înaltă calitate posibilă.”

Există unele preocupări

Potrivit lui Victor Ionescu, co-fondator și CTO al schimbului descentralizat Hashflow, atunci când ne uităm la incidente ca acestea, principalul lucru de care ar trebui să ne preocupe este descentralizarea infrastructurii versus descentralizarea părților interesate din rețea.

Recent: Happy Halloween: Cele mai înfricoșătoare cinci povești din Crypto în 2022

Pentru a detalia, el a menționat că, pe măsură ce adoptarea crește, multe companii de software vor continua să folosească infrastructuri reutilizabile pentru rularea nodurilor, furnizarea de fluxuri de date blockchain și alte sarcini conexe. El a adăugat:

„Aceste companii care își consolidează infrastructurile ar putea promova o centralizare a rețelelor lor. De exemplu, dacă toți validatorii Ethereum rulau într-o regiune AWS, o blocare a regiunii ar putea cauza blocarea rețelei. Această problemă este mai puțin importantă în Bitcoin, dar mă aștept ca centrele miniere să devină ținte în timp.”

Daniel Nagy, om de știință șef și vicepreședinte al Fundației Swarm, organizația din spatele sistemului de stocare și comunicare descentralizată Swarm, a declarat pentru Cointelegraph că astfel de evenimente ar putea avea consecințe doar pentru blockchain-urile cu densitate mare de tranzacții precum Solana. „Majoritatea rețelelor sub 100 TPS au suficientă redundanță pentru a nu fi afectate în niciun fel de pierderea unui cablu în infrastructura principală a internetului”, a menționat el.

Acestea fiind spuse, merită remarcat faptul că în prezent trăim într-o epocă avansată din punct de vedere tehnologic, în care vulnerabilitățile asociate conexiunilor la Internet prin cablu ar putea deveni în curând un lucru din trecut datorită apariției inovațiilor precum Starlink, care se opun actelor de vandalism.

Implicațiile de securitate ale întreruperilor asupra activelor digitale

Herbert Sim, consilier al Solidus AI Tec, un furnizor de infrastructură AI, a declarat pentru Cointelegraph că singurul mod în care întreruperile majore pot avea un efect asupra unui activ digital este dacă un număr mare de computere care alcătuiesc rețeaua sunt văzute afectate în același timp. timp. ceva care este extrem de rar și greu de realizat, adăugând:

„Blockchain-urile majore au milioane de utilizatori în întreaga lume. În esență, aceasta înseamnă că, dacă acest tip de întrerupere nu afectează simultan milioane de computere din diferite părți ale lumii, nu are nicio șansă de a afecta securitatea activelor digitale.”

În mod similar, Angelov consideră că aceste întreruperi prezintă riscuri de securitate pentru rețelele cripto, în primul rând în teorie, mai degrabă decât în ​​practică, deoarece majoritatea blockchain-urilor sunt capabile să își ajusteze performanța pentru a reflecta geografic și/sau energie. active. nodurile scade din cauza unor astfel de întreruperi.

„Acest lucru, la rândul său, poate prezenta riscuri pentru securitatea rețelei, deoarece verificarea tranzacțiilor este executată de mai puține noduri sau validatori, dar așa cum am menționat mai sus, multe noduri trebuie să fie afectate pentru ca acest lucru să se întâmple, ceea ce nu este cazul în prezent. Timpii de procesare a tranzacțiilor sunt mai puțin probabil să fie afectați, deoarece în cazul Bitcoin, blockchain-ul său este conceput pentru a reduce dificultatea de extragere pe măsură ce puterea de hashing scade pentru a menține un număr constant de blocuri miniere. tranzacții”, a spus el.

Oferind o abordare tehnică a problemei, Basharuli afirmă că, atunci când vine vorba de securitate, problemele de conectivitate precum cea menționată mai sus ar putea deschide un unghi de atac pentru actorii rău intenționați, unul în care aceștia ar putea imita comportamentul nodurilor care au fost offline. rețeaua. și convingeți pe alții că unele tranzacții sunt valabile. „Pe de altă parte, imposibilitatea unui astfel de atac face parte din Design Rulebook 101 pentru rețelele descentralizate”, a adăugat el.

Pentru a contracara astfel de probleme, Basharuli spune că dezvoltatorii ar putea profita de cele mai noi tehnologii disponibile (cum ar fi IntelSGX) concepute pentru a face posibilă calculul confidențial. El a încheiat spunând:

„Computingul confidențial protejează datele chiar în momentul în care sunt procesate, lăsând niciun punct de intrare pentru ca actorul rău intenționat să le modifice în vreun fel sau chiar să aibă o privire asupra a ceea ce se întâmplă în interiorul sistemului.”

Ionescu crede că în urma acestor întreruperi, posibilitatea de a ataca un număr semnificativ statistic de validatori ar putea pune probleme pentru anumite rețele. Un factor îngrijorător este faptul că cea mai mare parte a infrastructurii pentru diverse proiecte se află în cloud, iar spațiul furnizorului de cloud este împărțit între doi sau trei jucători principali. Dintre acești jucători, unele locații sunt în general preferate de dezvoltatori datorită apropierii lor de centrul de dezvoltare.

Recent: 14 ani de la cartea albă Bitcoin: de ce contează

De exemplu, dezvoltatorii de pe Coasta de Est a Statelor Unite tind să prefere serverele din Virginia. Prin urmare, utilizarea centrelor de date cloud tinde să fie distribuită în corelație cu locațiile echipelor de dezvoltare. De asemenea, partițiile de rețea la scară nu sunt ceva pe care dezvoltatorii au în vedere atunci când proiectează sisteme. „Conectivitatea la rețea a fost un lux pe care l-am luat de la sine înțeles. Avem de fapt nevoie de o infrastructură cloud cu adevărat descentralizată, dar tehnologia nu există încă”, a spus el.

Viitorul este descentralizat și pe bună dreptate

Unul dintre cele mai fascinante aspecte ale tehnologiei blockchain este că remediază unele dintre cele mai mari defecte ale rețelelor de calculatoare tradiționale, și anume lipsa descentralizării. În acest sens, Sim crede că atâta timp cât vom continua să avem puterea diferitelor rețele concentrată în câteva computere, întreruperile vor avea întotdeauna efect asupra lor. „Deoarece blockchain-ul este răspândit pe atât de multe computere din întreaga lume, este imun la el. Acesta este motivul pentru care rar, sau vreodată, auziți despre colapsul unui blockchain.”

Prin urmare, pe măsură ce ne îndreptăm către un viitor potențial afectat de întreruperi ale internetului și alte astfel de probleme, este de înțeles că tot mai mulți dezvoltatori vor continua să înțeleagă adevăratul potențial al tehnologiei blockchain și să se miște într-o direcție descentralizată.