Mai puțini oameni au căzut victimele înșelătoriilor cripto în 2022 până acum din cauza scăderii prețurilor activelor și a utilizatorilor cripto neexperimentați care părăsesc piața, dezvăluie un nou raport privind criza criptografică.

Potrivit unui raport din 16 august de la Chainalysis, veniturile totale din înșelătorie cu criptomonede sunt în prezent sesiune la 1,6 miliarde de dolari, ceea ce echivalează cu o scădere de 65% față de perioada anului precedent, care pare să fie legată de scăderea prețurilor criptomonedelor.

„Din ianuarie 2022, veniturile din escrocherie au scăzut mai mult sau mai puțin în conformitate cu prețurile Bitcoin. […] Nu este vorba doar de scăderea veniturilor din escrocherie: numărul cumulat de transferuri individuale către escrocherii de până acum în 2022 este cel mai scăzut din ultimii patru ani.”

Eric Jardine, conducătorul de investigație a infracțiunilor cibernetice de Chainalysis, autorul raportului, explică că investitorii cripto au mai multe șanse să cadă în înșelătorie în timpul piețelor bull, când oportunitățile de investiții și randamentele extraordinare sunt cele mai atractive pentru victime.

Sursa: Chainalysis

Jardine a emis, de asemenea, ipoteza că piețele taur înregistrează, de obicei, o prevalență mai mare a utilizatorilor de criptomonede noi și neexperimentați, care sunt mai susceptibili de a deveni victimele înșelătoriilor.

Cercetătorul a spus că rezultatele sunt, de asemenea, denaturate din cauza înșelătoriilor relativ mari PlusToken și Finiko din 2021, care au generat venituri totale de escrocherie de 3,5 miliarde de dolari.

În schimb, Jardine subliniază că cea mai mare înșelătorie din 2022 de până acum a strâns doar 273 de milioane de dolari și este legată de platforma de investiții în canabis JuicyFields.io, care ar fi blocat investitorii din conturile sale în serviciul său de „creștere electronică” axat pe canabis.

Hackuri și fonduri furate

În timp ce veniturile din înșelătorie au scăzut în acest an, Jardine observă că hacking-ul bazat pe cripto a depășit tendința, crescând cu 58,3% până în iulie 2022, până la 1,9 miliarde de dolari, o cifră care nu include hack-ul Nomad Bridge.190 de milioane de dolari care a început la 1 august.

Sursa: Chainalysis

Jardine a spus că această creștere este în mare parte atribuită creșterii aplicațiilor DeFi care a crescut vertiginos în 2021:

„Protocoalele DeFi sunt unic vulnerabil la piraterie, deoarece codul său open source poate fi studiat din nou și din nou de către infractorii cibernetici în căutarea exploatărilor”.

Dar Jardine a adăugat că nu este deloc rău, deoarece limbajele de programare smart contract precum Solidity sunt relativ noi și aceste vulnerabilități pot „fie utile pentru securitate, deoarece permit auditarea codului”.

Raportul a menționat, de asemenea, că o mare concentrație a acestor hackeri provenea de la unitățile de hacking de elită din Coreea de Nord, cum ar fi Grupul Lazarus, aproximativ jumătate din criptomoneda furată în atacuri provenind numai de la aceste grupuri.

Jardine a remarcat, de asemenea, că veniturile de pe piața darknet au scăzut cu 43% până acum în 2022, în principal din cauza forțelor de ordine germane care au închis serverele de pe piața Darknet Hydra din Rusia pe 5 aprilie.

Piețele Darknet sunt piețe negre de pe dark web care oferă bunuri și servicii ilicite spre vânzare, folosind adesea criptomoneda ca metodă de plată.