Înființarea de zone economice libere care încurajează adoptarea blockchain-ului și a criptomonedei în Armenia dă roade, deoarece un operator minier local adaugă o capacitate de 60 MW centralei sale.

Platforma de investiții în criptomonede ECOS operează un hub minier pe terenul centralei electrice Hrazdan din 2018. Situată în centrul țării, utilitatea devine un hub de inovare cu profituri atractive, finanțe și acces direct la energie.

Înființarea unității miniere este rezultatul unui parteneriat între guvernul armean și ECOS. stabilit în 2018, care a însărcinat compania să dezvolte zona economică liberă (ZEL) cu scopul de a utiliza instalația de energie ca hub pentru centre de date și minerit de criptomonede.

Acordul dintre operator și guvernul armean citează promovarea investițiilor străine directe și crearea de produse și servicii în sectorul tehnologiei informației.

Cointelegraph a discutat cu managerul de marketing ECOS, Anna Komashko, după modernizarea operațiunii miniere din Hrazdan în august. El a despachetat călătoria de patru ani până în prezent și a explicat că guvernul armean „se poziționează ca țara blockchain”. Această declarație se reflectă în avantajele fiscale atractive care sunt acordate companiilor care doresc să opereze în ZEL, după cum a explicat Komashko:

„Obiectivul principal al FEZ a fost să ajute la atragerea și dezvoltarea tehnologiilor înalte în țară, să ajute startup-urile blockchain și cripto, pentru care li se aplică condiții benefice specifice.”

Directorul de marketing a confirmat condițiile fiscale speciale de care se bucură companiile care își desfășoară activitatea pe site-ul Hrazdan, fără taxe TVA, taxe vamale de import și export, sau taxe pe proprietate și imobile. Longevitatea proiectului este susținută de un acord de 25 de ani pentru alimentarea neîntreruptă cu energie electrică.

Infrastructura la fața locului include un centru de date, un centru de service și un depozit pentru echipamente și piese de schimb. Șapte containere de transport maritim alcătuiesc centrul de date, care găzduiește aproximativ 250 de unități miniere. ECOS își achiziționează minerii direct de la producătorul chinez Bitmain. Serviciul de cloud mining al companiei are aproximativ 258.000 de utilizatori, în timp ce vinde și deservește echipamente clienților.

Reprimarea populară a Chinei împotriva mineritului de criptomonede a înregistrat o schimbare în distribuția de geolocalizare a hashrate-ului Bitcoin, făcând site-urile care oferă energie ieftină sau stimulente fiscale foarte căutate.

Situată la Uzina Hrazdan, instalația minieră își aprovizionează cu energie electrică direct de la rețeaua de înaltă tensiune și folosește infrastructura sitului pentru alimentarea containerelor. Komashko a menționat, de asemenea, că ECOS s-ar putea extinde la 200 MW suplimentari de energie electrică curată și accesibilă. Zona este potrivită pentru exploatarea criptomonedei, situată într-o regiune muntoasă a Armeniei, cu o temperatură medie anuală de 4,8°C.