Donațiile făcute în criptomonede se dovedesc a fi un mijloc rapid și de anvergură de a oferi ajutor financiar în vremuri de criză, potrivit mai multor jucători din industrie.

Acesta a fost cazul după cutremurele devastatoare care au lovit părți din Turcia și Siria în februarie. Companie de analiză blockchain Chainalysis dragilor că au fost făcute donații de aproximativ 5,9 milioane de dolari pentru a sprijini eforturile de ajutorare din regiune în luna de când a avut loc dezastrul natural.

Campania de ajutorare a Ministerului de Interne al Turciei, Semiluna Roșie din Turcia, Salvați Copiii și Proiectul Speranța au primit toate donații bazate pe criptomonede. În plus, diferite schimburi de criptomonede, inclusiv Binance, Tether, Bitfinex, OKX și KuCoin, au donat peste 9 milioane de dolari pentru a sprijini victimele din zonă.

Cointelegraph a contactat Chainalysis pentru a despacheta metodologia utilizată pentru a monitoriza donațiile bazate pe criptomonede care sprijină eforturile de ajutorare în caz de dezastre în Turcia și Siria.

Directorul de cercetare Chainalysis, Kim Grauer, a spus că firma folosește o combinație de inteligență umană colectată de experții săi și euristica proprie pentru a identifica și monitoriza fluxurile către serviciile de criptomonede. Acestea includ organizațiile care acceptă donații, precum și înșelătoriile care au încercat să deturneze donațiile de la susținătorii involuntari.

Grauer consideră că viteza tranzacțiilor și natura globală a tranzacțiilor cu criptomonede se dovedesc a fi un mijloc important de a oferi sprijin monetar rapid în perioade de criză:

„Criptomoneda este transfrontalieră, instantanee și lichidă, ceea ce o face o tehnologie ideală pentru strângerea de fonduri și pentru a le duce acolo unde este nevoie cel mai rapid.”

Grauer subliniază, de asemenea, capacitatea de a monitoriza cu acuratețe datele blockchain ca un alt argument puternic pentru utilitatea criptomonedei în facilitarea donațiilor și a sprijinului după dezastre și urgențe majore:

„Transparența blockchain este un beneficiu unic pentru criptomonedă, deoarece oferă oportunități de a ajuta organizațiile să țină evidența donațiilor și pentru agențiile de aplicare a legii să identifice și să urmărească schemele ilegitime care încearcă să le valorifice în vremuri de criză”.

Antonia Roupell, COO Web3 la Salvați Copiii, spune pentru Cointelegraph că organizația a acceptat pentru prima dată Bitcoin ca metodă de donație ca răspuns la Taifunul Haiyan care a devastat Filipine în 2013. Începând cu 2020, organizația de caritate a strâns 7,4 milioane USD în donații de criptomonede.

Legat: Ucraina a primit 70 de milioane de dolari în donații criptografice de la începutul conflictului cu Rusia

Acest lucru a continuat în timpul activității de ajutorare a organizației în caz de cutremur din Turcia și Siria. Roupell evidențiază o serie de beneficii ale donațiilor bazate pe criptomonede în comparație cu donațiile bazate pe fiat.

„Marea majoritate a donatorilor noștri de criptomonede sunt donatori pentru prima dată pentru Salvați Copiii, așa că criptomoneda ne-a permis să accesăm o bază de fani nouă și în creștere.”

Funcționalitatea Blockchain generează și donații recurente, potrivit Roupell. În 2021, Salvați Copiii a primit o serie de donații Ethereum din vânzările NFT, dintre care unele au codificat donații viitoare prin funcționalitatea de contract inteligentă a NFT-urilor.

Roupell subliniază, de asemenea, beneficiile fiscale din SUA pentru donarea criptomonedei către organizații de caritate, ceea ce a condus la o creștere a donațiilor de la sfârșitul anului. El observă, de asemenea, că donațiile cripto sunt, în medie, semnificativ mai mari decât donațiile fiat.

Deși a subliniat aspectele pozitive, Roupell a spus că un dezavantaj a fost anonimatul majorității donatorilor de criptomonede, ceea ce exclude posibilitatea de a mulțumi binefăcătorilor pentru contribuțiile lor.

Roupell consideră că există o mare valoare în facilitarea soluțiilor bazate pe blockchain și în sprijinirea eforturilor de ajutor din întreaga lume și că organizațiile umanitare vor avea un rol din ce în ce mai important de jucat în integrarea și extinderea accesului la nivel global.

„Criptomoneda este un instrument excelent de donație, dar tehnologia de bază, numerarul electronic peer-to-peer, este cu adevărat revoluționară pentru incluziunea economică.”

Organizația de caritate acceptă o varietate de criptomonede care sunt acceptate de platforma de donații de criptomonede The Giving Block, în timp ce Roupell a spus că organizația „nu aprobă, promovează sau judecă” niciun simbol specific. De asemenea, acceptă monede fiduciare și acțiuni globale, cu prioritate strângerea de fonduri urgente pentru a sprijini răspunsurile umanitare globale.