Banca și finanțele islamice este un sistem bazat pe principiile Sharia, sau legea islamică, care, printre multe alte lucruri, interzice perceperea sau plata dobânzii la împrumuturi și subliniază tranzacțiile financiare corecte și etice.

Una dintre cele mai notabile caracteristici ale sistemului bancar islamic este interzicerea acesteia de a percepe sau plăti dobânzi la împrumuturi, care stă la baza băncilor convenționale.

În schimb, finanțarea islamică se bazează pe acorduri de împărțire a profiturilor și pierderilor între creditor și debitor. Împrumutatorul împarte riscul investiției cu împrumutatul și ambele părți împart profiturile sau pierderile.

Legea Sharia permite investițiile în active necorporale precum acțiuni, obligațiuni și active digitale precum criptomonede. Activele conforme cu Sharia nu trebuie să fie susținute de bunuri fizice atâta timp cât au utilitate reală. În plus, Sharia permite doar investiții în afaceri și proiecte care nu sunt dăunătoare societății (deci nu sunt permise jocurile de noroc, alcoolul și tutunul).

Transparența este esențială pentru finanțele islamice și toate tranzacțiile financiare trebuie dezvăluite tuturor părților implicate. Finanța islamică este, de asemenea, supravegheată de consiliile Shariah, care sunt formate din savanți islamici care se asigură că toate tranzacțiile financiare respectă principiile Shariah.

Finanța islamică oferă diverse produse și servicii, inclusiv mudarabah, musharakah, murabaha, ijara și sukuk.

Ce face ca o criptomonedă să fie conformă Sharia?

Pentru a dezvolta o criptomonedă compatibilă, o echipă de experți în finanțe și tehnologie islamică, inclusiv savanți islamici, experți financiari și dezvoltatori, se reunesc pentru a determina designul și caracteristicile criptomonedei.

Această echipă se va asigura că moneda se bazează pe un sistem de împărțire a profiturilor și pierderilor, mai degrabă decât pe împrumuturi bazate pe dobândă. Aceasta înseamnă că investitorii împărtășesc profiturile și pierderile companiei comerciale, mai degrabă decât să primească o rată fixă ​​de rentabilitate a investiției lor.

Recent: Anularea hiperbolei: Firmele criptografice din SUA sunt cu adevărat „sufocate”?

Odată ce criptomoneda este gata pentru emitere, o comisie de supraveghere Shariah trebuie să examineze și să certifice moneda înainte ca investitorii musulmani să poată începe să o folosească. Acest proces de certificare implică o revizuire detaliată a caracteristicilor și designului criptomonedei.

Un exemplu de activ digital compatibil cu Sharia este Islamic Coin (ISLM), construit pe blockchain-ul Haqq Network. În iunie 2022, Islamic Coin a obținut o Fatwa (o decizie a autorității islamice) pentru respectarea Sharia.

La fel ca multe criptomonede, urmează un model deflaționist, împiedicând crearea de monede noi dintr-un capriciu. De asemenea, de fiecare dată când un nou ISLM este bătut în rețea, 10% este trimis către Evergreen DAO, o organizație autonomă descentralizată care investește profiturile în organizații de caritate islamice sau proiecte online. Contribuția de fonduri la caritate urmează zakat, unul dintre pilonii islamului.

Criptomonedele islamice au nevoie de un design potrivit

Criptomonedele care respectă Sharia sunt o dezvoltare relativ nouă și în evoluție în monedele digitale.

Deși sunt concepute pentru a respecta principiile finanțelor islamice, ele nu sunt lipsite de controverse și există o dezbatere în curs de desfășurare în rândul savanților islamici cu privire la dacă criptomonedele sunt cu adevărat conforme cu Sharia. Andrey Kuznetsov, co-fondatorul rețelei Haqq, a declarat pentru Cointelegraph:

„De asemenea, este dificil să dezvoltați un mediu Bitcoin care să susțină legea Sharia. Aceasta implică formarea de alianțe cu instituții financiare, state și alte părți pentru a se asigura că moneda este recunoscută pe scară largă și poate fi utilizată în conformitate cu idealurile islamice”.

O preocupare din perspectiva cercetătorilor din domeniul financiar islamic este problema criptomonedelor ca investiție speculativă, care nu este permisă deoarece conține „gharar”, care înseamnă „incertitudine, pericol sau risc” sau „vânzarea a ceea ce nu este prezent”. “.

Mohammed AlKaff AlHashmi, co-fondatorul Islamic Coin, a declarat pentru Cointelegraph: „Sharia interzice și tratează ca tranzacții nule care se bazează pe întâmplări sau speculații, mai degrabă decât pe un efort de a produce o rentabilitate”.

Cu toate acestea, el a adăugat: „Acest principiu nu interzice speculațiile comerciale într-o afacere sau tranzacțiile comerciale, deoarece legile Sharia sunt suficient de inteligente și flexibile pentru a îmbrățișa schimbările tehnologice din fiecare epocă”.

Potrivit lui AlHashmi, o criptomonedă poate respecta legea islamică dacă este „dezvoltată cu intențiile corecte, de exemplu, utilitate reală”, mai degrabă decât „pur și simplu pentru tranzacționare sau speculații”.

Ca atare, dacă o monedă poate fi considerată halal sau permisă, se rezumă la o problemă de design, potrivit Kuznetsov. „Utilizarea și arhitectura unei criptomonede sunt factorii determinanți pentru a stabili dacă aceasta respectă sau nu legea Sharia”, a spus el.

El a subliniat cazurile de utilizare pentru criptomonede, inclusiv plata sau stocarea valorii, care ar putea fi considerate mai ușor conforme cu Sharia.

Monedele stabile, de exemplu, pot fi văzute ca o formă de finanțare bazată pe active, care este un principiu al finanțelor islamice. Monedele stabile precum USD Coin (USDC) și Tether (USDT) sunt susținute de rezerve de active din lumea reală. Unele criptomonede au fost chiar create special pentru finanțele islamice, cum ar fi OneGram, care este susținută de rezerve de aur.

Kuznetsov a concluzionat: „Deși există provocări în crearea și adoptarea monedelor conforme cu Sharia, putem depăși aceste provocări cu combinația potrivită de instrucțiuni, legislație și ingeniozitate tehnică”.

Extinderea accesului la criptomonede

Când vine vorba de beneficiile criptomonedelor care respectă Sharia, există potențialul de a atrage utilizatori suplimentari din țările în care islamul este religia predominantă, deoarece ar reduce orice îngrijorare pe care investitorii religioși le-ar putea avea cu privire la criptomonede.

AlHashmi a spus: „Creșterea accesului musulmanilor la serviciile financiare este unul dintre beneficiile potențiale ale criptomonedelor care respectă legea Sharia. În plus, criptomonedele conforme cu sharia pot oferi un mecanism pentru musulmanii cărora li s-a refuzat accesul la serviciile bancare de masă pentru a efectua tranzacții financiare în conformitate cu opiniile lor religioase.” El a continuat spunând:

Recent: Bitcoin în Senegal: De ce această țară africană folosește BTC?

„Mai multe investiții de capital în domeniul bancar islamic ar putea fi, de asemenea, un rezultat favorabil. În măsura în care criptomonedele pot fi conformate Sharia, ele pot atrage musulmanii care caută investiții care le respectă principiile religioase. Din această cauză, ar putea exista progrese și extinderi suplimentare în industria financiară islamică, ceea ce este bun pentru economie în ansamblu”.

Pe măsură ce lumea financiară continuă să evolueze și să apară noi tehnologii, va fi important ca investitorii musulmani să ia în considerare cu atenție compatibilitatea acestor noi evoluții cu principiile finanțelor islamice și să se asigure că acestea se aliniază cu obiectivele etice și sociale ale acestui sistem.