Nu se poate nega că lumea se confruntă în prezent cu o criză energetică fără precedent, una care a fost grav exacerbată după pandemia de COVID-19, atât de mult încât țările din întreaga lume, în special din Europa și America de Nord, se confruntă cu lipsuri severe și ascuțite. creșterea prețului petrolului, gazelor și energiei electrice.

Livrările limitate de gaze, în special, ca urmare a conflictului în curs dintre Rusia și Ucraina, au făcut ca prețul bunurilor de bază, cum ar fi îngrășămintele, să crească vertiginos. Nu numai asta, dar a avut ca rezultat și o utilizare sporită a cărbunelui și a altor resurse naturale. Numai în Europa, consumul de cărbune a crescut cu 14% anul trecut și se preconizează că va crește mai creste cu 17% la sfarsitul anului 2022.

Pentru a aprofunda chestiunea, este de remarcat faptul că prețurile gazelor în Europa sunt acum de aproximativ 10 ori mai mari decât nivelul mediu din ultimul deceniu. ajungând un record de aproximativ 335 USD pe megawat-oră la sfârșitul lunii august.

În mod similar, prognoza combustibilului pentru iarna 2022, publicată recent de Administrația de Informații Energetică din SUA sugerează că costul mediu al combustibilului pentru americani va fi crește cu 28% față de anul trecut, ajungând la 931 USD.

Având în vedere astfel de date revelatoare, merită să ne aprofundăm în întrebarea cum această lipsă de energie în curs poate afecta sectorul criptomonedei și dacă efectele sale adverse se vor diminua în curând.

Experții își spun cuvântul

Matthijs de Vries, fondatorul și CTO al AllianceBlock, un startup blockchain care reduce decalajul dintre finanțele descentralizate (DeFi) și finanțele tradiționale, a declarat pentru Cointelegraph că economia globală este într-o stare proastă datorită unei multitudini de factori, inclusiv criza energetică care se profilează. recesiune, inflație în creștere și tensiuni geopolitice sporite. El a adăugat:

„Aceste probleme sunt interconectate, în primul rând în modul în care capitalul se deplasează în și din industriile cu impact. Cu cât climatul macroeconomic este mai rău, cu atât mai puțin capital (lichiditate) curge în și din industria activelor digitale. Această lichiditate este ceea ce permite mecanismelor de stimulare blockchain să continue să funcționeze. Deci, pentru mineri, dacă există o lipsă de lichiditate, aceasta înseamnă mai puține tranzacții de confirmat, comisioane mai mici și mai puține stimulente.”

În plus, de Vries consideră că creșterea costurilor cu energia ar putea oferi stimulente suplimentare pentru mineri să se îndrepte către ecosistemul de validare Ethereum 2.0, care se bazează pe un mecanism de proof-of-stake (PoS) mult mai eficient din punct de vedere energetic.

Recent: Experimentul de adoptare a Bitcoin din Madeira ia zborul

Un sentiment oarecum similar este preluat de Yuriy Snigur, CEO al Extrachain, un furnizor de infrastructură pentru aplicații distribuite, blockchain și platforme de organizații autonome descentralizate (DAO), care crede că creșterea continuă a prețurilor la energie va afecta dovada de lucru (PoW ) blockchains. majoritatea

„Sunt cei mai dependenți de sectorul energetic. În opinia mea, valoarea unui blockchain nu ar trebui să provină din arderea fără minte a energiei, motiv pentru care PoW este în cele din urmă condamnat”, a menționat el.

Înrăutățirea climatului macroeconomic va afecta criptomonedele pe termen scurt

Nero Jay, fondatorul canalului de cripto YouTube Dapp Centre, a declarat pentru Cointelegraph că provocările la care vor fi asistate vor continua să aibă un impact general negativ asupra pieței cripto, drept urmare majoritatea investitorilor vor continua să considere acest sector încă în curs de dezvoltare ca fiind speculativ și riscant. , cel puțin pentru viitorul previzibil.

Cu toate acestea, într-un punct de vedere clar, el a remarcat că provocările menționate mai sus ar putea servi drept o oportunitate pentru adoptarea ulterioară a criptomonedei, mai ales că multe țări precum Venezuela, Turcia, Argentina, Zimbabwe și Sudan continuă să fie devastate de hiperinflație și sancțiuni, care pot duce la criptografie. active plus utilitate și cazuri de utilizare.

În cele din urmă, Jay consideră că înrăutățirea situației energetice ar putea duce la un control sporit al sectorului minier, mai ales că susținătorii campaniei zero carbon vor avea acum mai mult combustibil pentru a critica spațiul.

„Mulți pun la îndoială impactul pe care miningul cripto îl poate avea asupra mediului. Vestea bună este că vedem deja multe proiecte de criptomonede, inclusiv Ethereum, care își fac platformele blockchain foarte eficiente și bazate pe emisii reduse de carbon”, a spus el.

Prețul Bitcoin și relația sa cu piața energetică

Privind din exterior, creșterea prețurilor la energie va crește costurile pentru mineri, ceea ce, la rândul său, i-ar putea forța să vândă Bitcoin (BTC) deținut, împingând prețurile mai mici. În plus, creșterea producției poate determina minerii să solicite prețuri mai mari pentru a-și acoperi costurile de operare de zi cu zi și, în unele cazuri, chiar îi poate forța să-și închidă complet operațiunile sau să-și vândă echipamentele.

De asemenea, chiar dacă minerii continuă să se prăbușească, volumul total de BTC extras va rămâne același. Cu toate acestea, recompensele bloc vor fi distribuite între mai puține persoane. Acest lucru sugerează că minerii care sunt capabili să evite presiunea descendentă indusă de creșterea costurilor la energie pot obține câștiguri masive. Andrew Weiner, vicepreședintele schimbului de criptomonede MEXC, a declarat pentru Cointelegraph:

„Lipsa de energie electrică poate duce la prețuri mai mari ale energiei electrice, crescând substanțial costul exploatării Bitcoin. În cazul unei penurii regionale de energie pe termen lung, aceasta va determina minerilor să migreze în alte jurisdicții unde prețurile relativ ieftine ale energiei electrice oferă securitate și stabilitate.”

Există încă speranță pentru o schimbare de tendință

Weiner a spus că, în timp ce criza energetică ar putea pune presiune asupra prețului Bitcoin, starea slabă a economiei globale ar putea compensa acest lucru.

În opinia lui Weiner, politica monetară a Rezervei Federale SUA în actualul mediu economic global a avut cea mai semnificativă influență asupra pieței criptomonedei, adăugând:

„De la implementarea politicii monetare ușoare de către Rezerva Federală în 2020, instituțiile și-au transformat digital back office-urile și și-au accelerat achizițiile de Bitcoin. Când moneda fiat se depreciază, instituțiile își ajustează strategia pentru a aloca bitcoini ca active care păstrează valoarea.”

El a mai menționat că piața criptomonedelor, în special Bitcoin, este din ce în ce mai corelată cu Nasdaq și S&P 500, în timp ce corelația sa cu energia, petrolul și electricitatea nu va fi semnificativă decât dacă mineritul BTC este afectat de o viitoare penurie globală de electricitate.

În plus, criza energetică în curs poate declanșa mai multe programe de cheltuieli guvernamentale, determinându-le să „tipărească” mai mulți bani pentru a scăpa de probleme. Acest lucru poate duce la o pierdere a încrederii în activele fiduciare și la creșterea cererii de monede digitale. Această tendință nu este dincolo de tărâmul posibilităților, deoarece este deja observată în mai multe națiuni din lumea a treia și ar putea chiar să pătrundă și în anumite economii mai mari.

Recent: Ethereum în centrul dezbaterii de centralizare, în calitate de revendicări SEC

Cu doar câteva luni în urmă, inflația în zona euro extins la un maxim istoric de 8,9%, situație care a fost observată și în Statele Unite, unde inflația a urcat la un maxim de patruzeci de ani de 8,5% în august. Și în timp ce mulți oameni rămân împărțiți cu privire la impactul pozitiv/negativ al pachetelor de stimulente asupra economiei globale, teama de creșterea inflației crește cererea de criptomonede.

Așadar, pe măsură ce ne îndreptăm către un viitor afectat de potențiale deficit de energie și de creșteri ale prețurilor, va fi interesant să vedem cum se va desfășura viitorul pieței activelor digitale, mai ales că tensiunile geopolitice în creștere și condițiile de piață înrăutățite continuă să înrăutățească lucrurile. .