Miningul ajută la verificarea legitimității tranzacțiilor efectuate printr-o rețea blockchain precum blockchain-ul Bitcoin. Minerii pot începe să exploateze criptomonede folosind hardware cum ar fi o unitate centrală de procesare (CPU) sau circuite integrate specifice aplicației (ASIC). Alternativ, ei pot folosi smartphone-uri Android și iOS pentru a extrage criptomonedele la alegere.

Dar ce zici de minarea criptomonedelor printr-o rețea wireless descentralizată? Poate suna ciudat, dar minerii pot acum mina criptomonede fără a se baza pe infrastructura scumpă. Helium Network a făcut acest lucru posibil, permițând nodurilor să acționeze ca dispozitive punct de acces.

Acest articol va discuta despre ecosistemul de heliu, exploatarea heliului, minerul hotspot HNT și cum funcționează un miner de heliu?

Ce este rețeaua Helium?

Helium este o rețea dispersă de puncte de acces care oferă dispozitive Internet of Things (IoT) care acceptă LoRaWAN, un serviciu fără fir pe rază lungă care poate fi accesat public de cetățenii lumii. LoRaWAN înseamnă Long Range Wide Area Network, iar dispozitivele IoT pot comunica între ele prin LoRa datorită protocolului deschis LoRaWAN. Dispozitivele IoT sunt „gadget” inteligente care se conectează la o rețea și fac schimb de date, oferind o gamă mai completă de conectivitate decât Wi-Fi.

Helium blockchain a fost dezvoltat exclusiv pentru a stimula dezvoltarea rețelelor wireless reale, descentralizate. Cu Helium, oricine poate deține și gestiona o rețea wireless IoT utilizând un singur router radio portabil cunoscut sub numele de punct de acces. Hotspot-urile sunt dispozitive wireless plug-and-play care oferă conectivitate superioară WiFi.

Minerii folosesc hotspot-urile pentru a construi The People’s Network, o rețea fără fir cu rază lungă de acțiune care oferă acoperire pentru dispozitivele IoT cu cerințe de putere reduse în schimbul Helium (HNT), criptomoneda nativă a blockchain-ului Helium. Comunitatea Helium a permis producătorilor terți să vândă o serie de puncte de acces Helium.

Blockchain-ul Helium folosește proof of coverage (PoC), un algoritm de lucru nou, pentru a confirma că punctele de acces descriu cu exactitate locația lor și acoperirea rețelei wireless pe care o generează de la acesta. Undele radio sunt folosite în timpul procesului de exploatare, iar punctele de acces sunt recompensate pentru că acționează ca martori ai performanței colegilor, completând provocările PoC și partajând datele dispozitivului. Cel mai valoros instrument pentru vizualizarea datelor legate de POC este Helium Network Explorer.

Dar de ce ar alege cineva Helium Network în locul furnizorului de servicii de internet standard? Motivele posibile includ un nivel ridicat de securitate, Helium este complet criptat și acces universal la internet accesibil.

În plus, utilizatorii nu trebuie să plătească taxe pe care le-ar putea impune un furnizor de telefonie mobilă, cum ar fi taxele de exces sau costul hardware-ului suplimentar, cum ar fi o cartelă SIM. Acestea fiind spuse, utilizatorii plătesc doar pentru datele pe care le-au folosit pentru a-și conecta dispozitivele folosind Helium Console pentru a începe să folosească Helium Network.

Ce este un miner de heliu?

Folosind hardware specializat cunoscut sub numele de puncte de acces, minerii Helium oferă acoperirea rețelei wireless a rețelei Helium. Prin achiziționarea sau construirea unui hotspot compatibil WHIP și mizarea unui depozit de token corespunzător densității altor mineri care își desfășoară activitatea în zona lor, utilizatorii devin mineri în rețeaua Helium.

Pe lângă protocolul blockchain, protocolul Helium Wireless numit WHIP, o rețea de furnizori independenți în loc de un singur coordonator, oferă o metodă de transfer de date în două sensuri între dispozitivele wireless și Internet. Sarcina de a verifica punctele de acces că datele dispozitivului au fost trimise în locația dorită și că minerul ar trebui compensat pentru serviciile lor revine aplicațiilor de Internet care achiziționează date criptate ale dispozitivului de la mineri numite routere.

Hotspot-urile sunt de trei tipuri, după cum se explică mai jos:

  • Hotspot-uri complete – Aceste hotspot-uri păstrează o copie completă a blockchain-ului HNT și primesc recompense pentru toate activitățile de staking, inclusiv dovada acoperirii.
  • Light Hotspots – Cu ajutorul software-ului Light Hotspot, aceste hotspot-uri folosesc validatoare pentru a participa ca hotspot-uri complete, fără a suporta costurile suplimentare pentru menținerea unei copii locale a blockchain-ului. În plus, sunt recompensați pentru testele de acoperire și activitățile de transfer de date.
  • Puncte de acces numai pentru date – La fel ca punctele de acces ușoare, aceste puncte de acces folosesc validatoare pentru a obține informații despre blockchain-ul Helium. Cu toate acestea, aceștia sunt recompensați doar pentru activitățile de transfer de date.

Cum funcționează mineritul de heliu?

Tehnologia undelor radio este utilizată pentru a efectua extracția heliului în loc de CPU sau ASIC. În plus, tehnologia blockchain este folosită pentru a crea o rețea fără fir care este mai fiabilă decât rețeaua furnizată de furnizorii tradiționali de servicii wireless consacrați.

Minerii de heliu sau punctele de acces oferă acoperire fără fir pe distanță lungă folosind dispozitive speciale numite transmițătoare LoRaWAN. Deci, cum să câștigi jetoane heliu în schimb? Prin extragerea și extinderea acoperirii Rețelei Poporului cu puncte de acces adecvate, minerii câștigă HNT. Suma recompensei se corelează cu datele pe care un miner le va transfera, adică mai mulți bani atunci când minerii transferă mai multe date de pe dispozitiv.

În plus, rețeaua atribuie automat și aleatoriu teste de testare a acoperirii pentru a verifica locația punctelor de acces. Punctele de acces primesc directive sau „provocări” de la validatori pentru a comunica sarcinile către orice puncte de acces din apropiere pentru observare și verificare pentru a participa la PoC. Aceste dificultăți sunt cunoscute și sub denumirea de „balize”. Cu toate acestea, deoarece pot extrage HNT doar pentru transferul de date și nu își pot confirma balizele, minerii HNT hotspot fără vecini sunt plătiți mai puțin.

De asemenea, fiecare dispozitiv compatibil are nevoie de credite de date (DC) pentru a trimite date pe Internet. DC-urile sunt create prin arderea HNT pentru a obține un echilibru între ardere și mentă (BME), ceea ce reduce cantitatea totală de HNT. Modelul BME folosește token-uri ca formă proprie de plată, dar clienții care doresc să folosească un serviciu nu plătesc direct unei contrapărți. În schimb, ard jetoane.

Condițiile preliminare pentru înființarea unui miner de heliu

Cum se instalează un miner de heliu?

După cum sa menționat în secțiunile anterioare, un miner punct de acces, o antenă (și locația acesteia), cabluri, un smartphone și un router sunt condițiile prealabile pentru configurarea unui miner de heliu. Dar cum să găsești cel mai bun miner de heliu? Poziția antenelor și locația geografică joacă un rol cheie în găsirea unui miner de heliu potrivit. Pașii de mai jos oferă o înțelegere a modului în care poate fi configurat un miner de heliu:

Descărcați și configurați o aplicație Helium

Primul pas este să descărcați o aplicație Helium (disponibilă pentru dispozitivele Android și iOS) și să vă configurați contul. După aceasta, va fi generat un portofel Helium pe care utilizatorii îl pot folosi pentru a-și stoca informațiile.

O aplicație va genera o expresie inițială de 12 cuvinte pentru a vă face backup portofelului Helium. Aplicația vă va cere, de asemenea, să creați un PIN din șase cifre pe care trebuie să îl introduceți de fiecare dată când vă conectați ca măsură de securitate suplimentară.

Adăugați un miner de heliu

Următorul pas este să găsiți simbolul plus (+) pentru a adăuga un miner de heliu, de exemplu RAK Hotspot Miner, la aplicație. Minerul ales trebuie să fie conectat la priză pentru a lucra și o mică lumină roșie va confirma că funcționează. Apoi apăsați un buton de pe spatele dispozitivului pentru asocierea Bluetooth. Alternativ, configurați Wi-Fi alegând dintre setările de rețea disponibile în aplicația Helium.

Selectați punctul de acces, verificați locația acestuia și configurați antena

Lista va include acum Hotspot Miner-ul ales. Pentru a continua, selectați „Punt de acces”. Va apărea un mesaj pentru adăugarea unui punct de acces. Adăugați punctul de acces, verificați locația punctului de acces și configurați antena.

Prima reclamație este gratuită (plătită de producători), iar utilizatorii sunt responsabili pentru plata taxei de tranzacție pentru celelalte pretenții. Apăsați „Omiteți” dacă mai trebuie să vă pregătiți pentru a seta o locație. Dacă sunteți gata să continuați, selectați „Continuare”. Hotspot-ul adăugat poate fi vizualizat și gestionat în fila Hotspots a aplicației mobile.

Merită să extragem heliu?

Nu există promisiuni sigure în industria criptomonedei, având în vedere volatilitatea acesteia. Punctele de acces Helium rulează transferul de date pe dispozitiv, testează provocările de acoperire cu alte puncte de acces din apropiere și trimit semnale pentru a crea o rețea wireless descentralizată. Dar cât de mult câștigă minerii de heliu în schimb? Minerii câștigă credite de date sub formă de jetoane HNT pentru îndeplinirea cu succes a sarcinilor lor.

Cu toate acestea, recompensele depind de unghiul antenei și de locația geografică. Acestea fiind spuse, cu cât antenele sunt mai înalte, cu atât frecvența radio va călători mai departe. Ca rezultat, puteți să minați mai eficient și să câștigați mai mult HNT dacă vă puteți monta antenele mai sus.

Pe de altă parte, exploatarea heliului poate să nu producă rezultatele dorite într-o zonă muntoasă din cauza semnalelor slabe. De asemenea, faceți întotdeauna diligența necesară asupra proiectului în care doriți să investiți pentru a vă proteja de pierderi insuportabile.