Băncile centrale din întreaga lume promovează proiecte de active digitale, în ciuda diverselor implozii din industria criptografică din ultimele 12 luni. China și-a lansat moneda digitală a băncii centrale (CBDC) într-un număr de orașe și a pus-o la dispoziție pentru utilizare la Jocurile Olimpice de iarnă.

Multe alte bănci centrale, inclusiv Banca Angliei, se gândesc la modul de implementare a unui CBDC, în timp ce CBDC din Nigeria sa întâlnit cu o utilizare slabă până acum. India a lansat deja o schemă pilot, în timp ce Mexic a confirmat lansarea unui peso digital.

Cu toate acestea, Tony Yates, fost consilier principal al Băncii Angliei, sfătuiește împotriva CBDC-urilor într-un articol publicat recent pentru Financial Times. Potrivit lui Yates, „asumarea uriașă a monedelor digitale nu merită costurile și riscurile”.

CBDC-urile există deja în majoritatea țărilor, deoarece majoritatea țărilor au deja versiuni digitale de numerar, monede și bancnote. Prin urmare, Yates pune la îndoială motivațiile din spatele lansărilor globale de CBDC, numindu-le „suspecte”.

CBDC-urile ar putea fi o modalitate de a anula criptomonede, inclusiv monede descentralizate precum Bitcoin (BTC). Cu toate acestea, „criptomonedele sunt candidați atât de slabi pentru bani”, explică el, adăugând:

„Nu au resurse monetare gestionate de oameni pentru a genera căi constante pentru inflație și sunt foarte costisitoare și consumatoare de timp de utilizat pentru tranzacții”.

Opinia lui Yates despre Bitcoin nu este surprinzătoare. El a postat pe Twitter de mai multe ori despre Bitcoin, afirmând că cea mai mare parte a utilizării Bitcoin este „ilicită” și „speculativă”.

Deoarece Bitcoin folosește un registru public disponibil pentru toată lumea, utilizarea sa în scopuri ilicite a scăzut constant de-a lungul anilor la mai puțin de 1% din totalul tranzacțiilor, arată rapoartele.

În plus, rețeaua Lightning de nivel 2 permite plăți instantanee de remitențe, în timp ce alte criptomonede și chiar monede stabile continuă să crească în cazuri de utilizare și dezvoltare.

Pentru Yates, introducerea CBDC-urilor este asemănătoare cu „facerea rezervelor băncilor centrale mai disponibile decât doar pentru contrapărți”. Dar într-o lume în care moneda de rezervă este dolarul american, competiția pentru un nou CBDC global este contraproductivă.

Legate de: Tanzania este „prudentă” cu privire la adoptarea CBDC după investigația inițială

Articolul de opinie al Financial Times rezumă că cele mai convingătoare argumente în favoarea CBDC-urilor se învârt în jurul plăților și eficienței decontărilor, dar dezbaterea este „misterioasă”. Yates explică că ar fi o angajament colosal ca banca centrală să angajeze personal pentru a construi și gestiona hardware-ul și software-ul unui nou sistem de plată.