Capitalizarea de piață a Bitcoin (BTC) a adăugat 194 de miliarde de dolari în 2023. Creșterea sa de 66% la începutul anului (YTD) depășește cu mult acțiunile majore din Wall Street, în special pe măsură ce prețurile cresc.

Graficul de performanță zilnică a capitalizării pieței BTC. Sursa: TradingView

În plus, Bitcoin s-a deconectat de la acțiunile americane pentru prima dată într-un an, prețul său crescând cu aproximativ 65% față de câștigul de 2,5% al ​​S&P 500 și scăderea cu 15% a Nasdaq-ului în 2023.

Performanța SPX și NDAQ YTD față de BTC/USD. Sursa: TradingView

Băncile de pe Wall Street pierd 100 de miliarde de dolari în 2023

Cele mai mari șase bănci din SUA, JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC), Citigroup (C), Wells Fargo (WFC), Morgan Stanley (MS) și Goldman Sachs (GS), au pierdut aproape 100 de miliarde de dolari în piața. evaluare de la începutul anului, conform datelor culese de CompaniesMarketCap.com.

Acțiunile Bank of America sunt cele mai proaste performanțe dintre jucătorii de pe Wall Street, în scădere cu aproape 17% YTD din evaluare. Goldman Sachs urmează cu un declin de aproape 12% până în prezent, urmat de Wells Fargo (-9,75%), JP Morgan Chase (<6,5%), Citi (<3,5 %) y Morgan Stanley (>1 %).

Performanța YTD a băncilor de pe Wall Street. Sursa: TradingView

Evaluarea băncilor americane a scăzut pe fondul crizei bancare regionale din SUA în curs de desfășurare, inclusiv anunțul de săptămâna trecută că Silvergate, o bancă axată pe cripto, își va închide porțile și achiziția ulterioară a Signature Bank și Silicon Valley Bank de către autoritățile de reglementare.

Înrudit: SVB Financial Group depune faliment la capitolul 11

Criza a fost amplificată și mai mult de aproape prăbușirea Băncii Prima Republică, care a fost salvată în ultimul moment printr-un Injecție combinată de 30 de miliarde de dolari de Wells Fargo, JP Morgan Chase, Bank of America, Citigroup și alții.

Cipru și Grecia deja vu?

Creșterea Bitcoin în fața unei crize bancare în creștere din SUA este similară cu modul în care a reacționat în timpul prăbușirilor bancare din Cipru și Grecia.

Prețul BTC a crescut cu până la 5.000% pe fondul crizei financiare din Cipru din 2013, declanșată de expunerea băncilor cipriote la companiile imobiliare regionale cu efect de îndatorare excesiv.

Performanța BTC/USD în timpul crizei bancare din Cipru. Sursa: TradingView

Situația a fost atât de gravă încât autoritățile cipriote, în martie 2013, au închis toate băncile pentru a preveni o rulare bancară.

Când Grecia s-a confruntat cu o criză similară în 2015 și a impus controale de capital asupra cetățenilor pentru a preveni o fugă pe bănci, prețul Bitcoin a crescut cu 150% în această perioadă.

Performanța BTC/USD în timpul crizei bancare grecești. Sursa: TradingView

„Temerile legate de stabilitatea sistemului bancar, împreună cu scăderea ratelor reale ale dobânzilor, creează un mediu bun pentru recuperarea Bitcoin”. remarcat Ilan Solot, co-șef al activelor digitale la brokerul londonez Marex, a adăugat că criptomoneda „este văzută de unii investitori ca o acoperire împotriva riscurilor sistemice”.

Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări de investiții. Fiecare mișcare de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să facă propriile cercetări atunci când iau o decizie.