Performanța blockchain-urilor, adică capacitatea lor de a procesa numărul X de tranzacții pe secundă (TPS), este adesea promovată în așa fel încât să minimizeze alte considerente precum descentralizarea și securitatea. Trilema blockchain, desigur, recunoaște că a reuși în toate cele trei domenii este o provocare, deși nu imposibil.

Nu se poate nega faptul că performanța și scalabilitatea sunt importante, într-adevăr vitale dacă blockchain-urile vor deveni în cele din urmă șinele pe care rulează sistemul financiar. Cu toate acestea, există o concepție greșită majoră cu privire la metrica utilizată pentru a evalua scalabilitatea straturilor 1 și 2.

În timp ce blockchainurilor super-rapide nu le place nimic mai bun decât să-și anunțe numerele TPS, este o metodă destul de inadecvată de evaluare a performanței și nu reprezintă cu exactitate tranzacții blockchain legitime. În plus, numerele sunt adesea raportate în mod inconsecvent sau în ordine, ceea ce face dificilă compararea proiectelor și ascunde ceea ce contează cel mai mult în practică.

Așadar, atunci când rețelele se laudă cu viteze TPS de cinci cifre, luați-le afirmațiile îndrăznețe cu un praf sănătos de sare.

O valoare vândută prost

Dacă tehnologia blockchain va fi vreodată adoptată la scară, ea trebuie să fie capabilă să gestioneze volume mari de date la viteză mare. În acest fel, oamenii pot accesa rețeaua atunci când au nevoie de ea, fără să se confrunte cu aglomerația sau să fie nevoiți să plătească pentru tranzacții costisitoare. Acest lucru este clar.

Cu toate acestea, un TPS ridicat nu asigură neapărat acest lucru, deoarece cifra este de obicei măsurată prin trimiterea unui token de protocol de la un portofel la altul, cât mai repede posibil. Aceasta este cea mai de bază tranzacție care poate fi efectuată pe un blockchain. Transferul de jetoane de protocol nu este o tranzacție foarte intensivă din punct de vedere computațional, deci este mai ieftin să trimiteți Ether (ETH) decât, de exemplu, să transferați un ERC-20; acest ultim contract contine date mult mai complexe.

Legate de: Limbajele de programare împiedică DeFi mainstream

De fapt, majoritatea tranzacțiilor sunt mai complexe decât simplele transferuri. Tranzacțiile DeFi, de exemplu, consumă o mulțime de resurse, ceea ce explică de ce schimburile de jetoane costă mai mult în gaz decât simplele transferuri. În plus, unele lanțuri includ date tranzacționale care nu sunt calculate în mod normal ca tranzacții pe alte rețele.

În cazul Solana, în jur de 80% din tranzacții sunt alcătuite din propriile mesaje de consens, care sunt necesare pentru coordonarea validatorilor. Deși sunt procesate separat de tranzacțiile în lanț, ele sunt grupate în mod confuz cu tranzacțiile utilizatorilor pe blockchain-ul Solana, oferind o măsură inexactă a adevăratului său TPS.

Debitul nu este singurul indicator al performanței blockchain, desigur: latența se referă la cât de repede poate fi confirmată o tranzacție după ce a fost trimisă. Acesta are, de asemenea, propria unitate de măsură, și anume timpul blocului (timpul dintre blocurile care sunt adăugate în lanț) și timpul până la finalizare (când un bloc trece pragul dincolo de riscul de inversare).

Deși performanța este considerată un factor important, utilizatorilor le pasă de fapt mai mult de latență (cât de repede sunt executate tranzacțiile lor) și cât de mult trebuie să plătească în taxele de tranzacție. La fel ca debitul, latența este complexă, deoarece variază în funcție de mulți factori, inclusiv taxele de tranzacție (pe unele lanțuri, este posibil să plătiți mai mult pentru a obține o prioritate de includere mai mare), cererea sistemului și regulile de procesare.

Tranzacții pe secundă > TPS

Având în vedere frenezia activității la care am asistat în finanțele descentralizate în ultimii ani (schimb, împrumut și garanții), astfel de tranzacții reflectă mai mult modul în care blockchain-urile sunt de fapt utilizate pentru a transfera valoare. Spre deosebire de un simplu transfer de la A la B care nu necesită mult calcul sau citire a datelor, schimburile sunt extrem de complexe.

Într-o astfel de tranzacție:

  • Soldul fondului de lichiditate trebuie măsurat/citit pentru a determina rata de swap
  • Tokenul A este trimis de la utilizatorul final către grupul de schimb
  • Tokenul B este trimis din pool-ul de schimb către utilizatorul final
  • Apoi, piscina trebuie reechilibrată
  • De obicei, se percepe o taxă și performanța este transferată într-un alt cont

Dacă nu este deja evident, acest proces necesită o metodă de măsurare complet nouă, una care să nu ia în considerare datele non-tranzacționale. la Solana: schimburi pe secundă (SPS). După cum arată cercetările compilate Potrivit agenției de informare a consumatorilor Dragonfly, un punct de referință perfect pentru evaluarea performanței este de a umple un întreg bloc cu tranzacții în stil Uniswap v2 și de a evalua câte tranzacții sunt de fapt decontate pe secundă. Efectul este de a produce o comparație simplă de la mere la mere a blockchain-urilor Ethereum Virtual Machine (EVM), mai mult decât ar putea realiza orice măsurătoare TPS.

Legate de: Lumea s-ar putea confrunta cu un viitor întunecat datorită CBDC-urilor

Cercetările efectuate de Dragonfly au descoperit că rețeaua principală Solana poate efectua probabil aproximativ 273 de tranzacții pe secundă pe un market maker automat, foarte departe de cei 3000 TPS anunțați. Între timp, BNB Smart Chain a gestionat 194,6 TPS (reclamat: 300 TPS) și Avalanche un maxim de 175,68 (revendicat: 4.500 TPS).

Este necesară o mai bună evaluare comparativă

Pentru a evita orice îndoială, nicio măsurătoare nu este perfectă. Orice comparație cu blockchain trebuie să țină cont în mod necesar de diferite elemente, precum descentralizarea, gradul de utilizare, securitatea, instrumentele etc. Dar este destul de clar că tranzacțiile pe secundă sunt un indicator de performanță și performanță mai bun decât tranzacțiile pe secundă.

Conform descoperirilor lui Dragonfly, ca să nu mai vorbim de evaluarea comparativă similară a EOS Network Foundation pentru EOS EVM, blockchain-urile au mult de parcurs înainte de a fi gata pentru adoptarea generală.

zack gallo este co-fondatorul și directorul de comunicații pentru EOS Network Foundation. Anterior, a co-fondat Dappiness Development Studio și a fost șef al dezvoltatorilor și relațiilor cu comunitatea pentru LiquidApps. Ea a absolvit Universitatea Muskingum în 2009 cu o diplomă de licență în comunicare și studii media.

Acest articol are scop informativ general și nu este destinat și nu ar trebui să fie luat drept sfaturi juridice sau de investiții. Părerile, gândurile și opiniile exprimate aici aparțin exclusiv autorului și nu reflectă sau reprezintă neapărat punctele de vedere și opiniile Cointelegraph.







Source link