Banca Centrală Saudită (SAMA) își intensifică ancheta cu privire la monedele digitale ale Băncii Centrale (CBDC), dar încă nu a anunțat o lansare.

Pe 23 ianuarie buletinBanca a declarat că lucrează la o fază a unui proiect care „se concentrează pe cazurile de utilizare a CBDC angro la nivel național, în colaborare cu băncile locale și fintech-urile”.

Cu toate acestea, el a confirmat că nu a existat o decizie finală de a lansa o astfel de monedă digitală în națiunea din Orientul Mijlociu.

„SAMA subliniază că, deși nu a fost luată nicio decizie cu privire la introducerea CBDC în Regat, continuă să se concentreze pe explorarea potențialelor beneficii și riscuri ale implementării CBDC.”

SAMA investighează diferite aspecte ale unei monede digitale emise de stat, inclusiv impactul economic, pregătirea pieței și aplicațiile unei soluții de plată bazate pe CBDC. De asemenea, intenționează să revizuiască considerente politice, juridice și de reglementare.

Mișcarea face parte din Saudi Vision 2030, o inițiativă de reducere a dependenței Regatului de petrol, de diversificare a economiei și de dezvoltare a sectoarelor de servicii publice precum sănătatea, educația, infrastructura, recreerea și turismul.

Potrivit guvernatorului SAMA, ES Fahad Almubarak, băncile locale și companiile de plată vor fi puternic implicate în proiectul și implementarea CBDC.

Imagine oficială a guvernatorului SAMA, ES Fahad Almubarak. Imagine: SAMA

SAMA a desfășurat cu succes un experiment CBDC numit „Proiect Aber” în 2019. A lucrat în colaborare cu Banca Centrală a Emiratelor Arabe Unite (UAE) pentru a examina dacă tehnologia blockchain ar putea contribui la plățile transfrontaliere.

Băncile au publicat un raport privind constatările lor la sfârșitul anului 2020 și au concluzionat că o CBDC cu două probleme era fezabilă din punct de vedere tehnic pentru plățile transfrontaliere și a prezentat o „îmbunătățire semnificativă față de sistemele de plată centralizate în ceea ce privește rezistența arhitecturală”.

Legate de: Sondajul dezvăluie o mare penetrare și adopție a criptomonedelor în Arabia Saudită

Nu au fost furnizate detalii despre tehnologia din spatele CBDC-ului saudit, dar CBDC Tracker sugerează că se bazează pe Hyperledger Fabric al Fundației Linux.

Potrivit grupului de experți din Statele Unite Consiliul Atlanticului, în prezent există 11 țări care au implementat pe deplin un CBDC, iar 17 derulează proiecte pilot. Majoritatea celor care au fost lansate sunt în Caraibe, cu excepția Nigeriei.