Cu autonomia sa parțială, orașul insular Hong Kong a servit în mod tradițional drept „o poartă către China”: centrul local de comerț, susținut de legea comună în stil englezesc transparent și o strategie guvernamentală deschis pro-business. Ar putea portul, care găzduiește șapte milioane de oameni, să moștenească acest rol în raport cu industria cripto, devenind un proxy pentru experimentele criptografice din China continentală?

Arthur Hayes, fostul CEO al gigantului de derivate cripto BitMEX, a dat o astfel de întrebare în postarea sa pe blog din 26 octombrie. Hayes consideră că anunțul guvernului din Hong Kong cu privire la introducerea unui proiect de lege pentru reglementarea criptomonedelor este un semn că China încearcă să-și ușureze revenirea pe piață. Opinia a fost reprodusă imediat într-o varietate de magazine de masă și din industrie.

Ce s-a întâmplat

La sfârșitul lunii octombrie, șeful unității fintech din Hong Kong Securities and Futures Commission (SFC), Elizabeth Wong, a anunțat liberalizarea peisajului de reglementare din Hong Kong, permițând investitorilor de retail să „investească direct în active virtuale”.

Până de curând, doar persoanele cu un portofoliu în valoare de cel puțin 1 milion de dolari (reprezentând aproximativ 7% din populația orașului) aveau acces la schimburile de criptomonede centralizate de către SFC. Autoritatea de reglementare a analizat, de asemenea, dacă să permită investitorilor de retail să investească în fonduri tranzacționate la bursă legate de cripto, a menționat Wong.

Aproximativ câteva zile mai târziu, pe 21 octombrie, secretarul pentru Trezorerie și Servicii Financiare din Hong Kong, Christopher Hu, a împărtășit planurile fintech ale orașului său, printre alte eforturi, gestionate despre „transferul bogăției către generația următoare”. Cheia este stabilirea unui regim de reglementare pentru furnizorii de servicii de active virtuale, iar un anumit proiect de lege a fost deja înaintat legiuitorilor orașului, după cum a precizat Hu.

În cele din urmă, pe 31 octombrie, în timpul Săptămânii FinTech 2022 a orașului, secretarul financiar din Hong Kong, Paul Chan, a asigurat participanții că transformarea digitală a serviciilor financiare este o prioritate cheie pentru echipa sa. Colegul lui Chan, directorul executiv al Autorității Monetare din Hong Kong (HKMA), Eddie Yue, a promis o „deschidere radicală a minții” în privința inovațiilor.

Potrivit acestuia, HKMA este în proces de stabilire a unui regim de reglementare pentru stablecoins și a emis deja linii directoare pentru bănci cu privire la criptomonede sau servicii legate de finanțarea descentralizată.

Represie pe continent, incertitudine pe insulă

Intenția Hong Kong-ului de a se deschide către criptomonede vine la un an după o represiune devastatoare asupra industriei din China continentală. Până în 2021, Republica Populară Chineză s-a bucurat de statutul de lider mondial în minerit de rata hash și criptomonede.

Începând cu mai 2021, autoritățile de reglementare chineze au început să interzică participarea la cripto pentru instituțiile financiare, apoi operațiunile miniere și, în cele din urmă, munca de schimb și tranzacționare pentru persoane fizice. Deși acest lucru nu a interzis efectiv deținerea de criptomonede ca atare, a înghețat orice potențial pentru dezvoltarea instituțională a industriei criptomonedei din țară.

Pe atunci, oficialii din Hong Kong nu au confirmat (sau au infirmat) că orașul insular va respecta politica de soc a Beijingului privind activele digitale, dar investitorii au început totuși să ia în considerare opțiunile lor.

Recent: Cum ajută versiunile „lite” ale aplicațiilor cripto la adoptare?

Deși poate părea ironic astăzi, în 2021, când și-a mutat sediul în Bahamas, Sam Bankman-Fried de la FTX a subliniat importanța clarității și a orientărilor de reglementare pe termen lung, pe care Hong Kong le-a legat în opinia sa.

Într-adevăr, această incertitudine și-a luat tribut: după ce a atras criptomonede în valoare de 60 de miliarde de dolari între iulie 2020 și iunie 2021, Hong Kong a început să vadă cei mai mari jucători deschizând birouri alternative în Caraibe sau în Singapore vecin. FTX i s-au alăturat companii precum Crypto.com, BitMEX și Bitfinex.

Narațiunea lui Hayes

Combinând două linii de argumentare, una care urmărește toate inovațiile criptografice majore înapoi în China, iar cealaltă indicând rolul istoric al Hong Kong-ului ca punct de intrare în China comunistă, Hayes a argumentat:

„Reorientarea prietenoasă a Hong Kong-ului către criptomonede vestește asertivitatea Chinei pe piețele de capital criptografic.”

Potrivit lui Hayes, autoritățile din Hong Kong nu se pot îndepărta prea mult de deciziile Beijingului, așa că deschiderea pieței cripto pe fondul represiunii asupra Chinei continentale nu ar putea fi un act autonom.

Motivul din spatele bunăvoinței Beijingului la o astfel de întoarcere se află în anxietatea că Hong Kong-ul își va pierde statutul de principal centru financiar al Asiei. Cu siguranță a eșuat în timpul pandemiei de COVID-19, când politica de blocare a liniilor dure din China și Hong Kong a declanșat un val de zboruri de investiții către concurentul vecin Singapore, care și-a relaxat restricțiile cu mult înainte.

Un alt factor major din spatele sprijinului potențial al Chinei pentru criptoliberalizarea din Hong Kong, potrivit Hayes, este problema primei cu un profit comercial gigant în dolari americani. Din punct de vedere istoric, ca aproape orice națiune din lume, China a stocat veniturile în dolari în active precum trezoreria SUA.

Dar exemplul Rusiei, ale cărei active străine au fost blocate din cauza sancțiunilor financiare în urma unei invazii a Ucrainei, i-a îngrijorat pe oficialii chinezi. Prin urmare, este foarte probabil ca aceștia să caute un alt tip de activ pentru a-și stoca veniturile în USD. Criptomonedele și produsele financiare aferente ar putea fi opțiunea.

analiză a realității

Vorbind cu Cointelegraph, David Lesperance, fondatorul firmei de avocatură Lesperance & Associates, care are de-a face cu clienți din Hong Kong și China de mai bine de 30 de ani, s-a îndoit de interesul potențial al guvernului chinez de a se deschide către criptomonede:

„Mai degrabă, sunt interesați să aibă control complet asupra populației lor, inclusiv asupra celor care locuiesc în HK. Acest lucru este demonstrat de acțiuni precum scorul de credit social, recunoașterea facială, căutarea domiciliului, interdicțiile de ieșire, zero COVID-19 etc.

Lăsând la o parte criptomoneda, ultimii ani au văzut controlul politic, cultural și economic mai strâns al Chinei asupra Hong Kong-ului, cu legea securității naționale din 2020 care a îndepărtat libertățile civile anterioare, o schimbare a programelor de învățământ pentru a sublinia istoria chineză a regiunii și integrarea actuală a firme de pe continent în spațiul juridic al insulei.

Aceste semne ale scurtării distanței dintre China continentală și Hong Kong ar putea atrage atenția autorităților de reglementare globale. ca un bancher spus a declarat recent pentru CNN: „Cel mai rău scenariu este ca Occidentul să trateze Hong Kong-ul la fel ca China continentală, iar apoi Hong Kong-ul ar suferi astfel de sancțiuni”.

Elefantul din cameră este proiectul monedei digitale a băncii centrale din China (CBDC). Dezvoltarea rapidă a yuanului digital (cunoscut și ca e-CNY) și interzicerea criptomonedelor nu este o coincidență. După cum a spus Ariel Zetlin-Jones, profesor asociat de economie la Tepper School of Business de la Universitatea Carnegie Mellon, pentru Cointelegraph în 2021, după represiune:

„China vrea în mod clar să promoveze yuanul digital. Eliminarea concurenților tăi prin interzicerea activităților cripto este o modalitate de a face acest lucru, așa că pare rezonabil să consideri această motivație drept o justificare pentru politicile tale.”

Yuanul digital a devenit cea mai activă monedă de tranzacție într-un pilot recent de șase săptămâni de plăți transfrontaliere m-Bridge printre monedele digitale emise de băncile centrale din China, Hong Kong, Thailanda și Emiratele Arabe Unite. Ca mass-media de stat chineză indicat după experiment, „Hong Kong [is] gata să fie un centru vibrant pentru utilizarea e-CNY în comerțul internațional.”

Recent: Analiza falimentului FTX: cum diferă de alte cazuri din capitolul 11

Lesperance a subliniat că introducerea e-CNY și restricțiile continue asupra tuturor celorlalte criptomonede, chiar și atunci când vine vorba de mineri autohtoni, confirmă, în primul rând, dorința Beijingului de a controla sfera financiară:

„Controlul asupra vieții financiare și a activelor cetățenilor chinezi este controlul suprem. Acest lucru se va realiza atunci când toate tranzacțiile sunt efectuate în e-yuan. Facilitarea altor criptomonede ar submina această mișcare către controlul deplin.”