Kazahstanul este gata legaliza un mecanism de transformare a criptomonedei în numerar dacă există cerere, a declarat președintele Kassym-Jomart Tokayev, potrivit agenției de știri locale Informburo pe 28 septembrie.

Vorbind la forumul internațional Digital Bridge 2022, Tokayev a subliniat că Kazahstanul aspiră să devină un lider internațional în domeniul tehnologiei digitale, al ecosistemului criptomonedei și al mineritului reglementat. El a menționat că guvernul kazah a elaborat amendamente la legea națională pentru a pilota un mecanism de conversie a criptomonedelor la Centrul Financiar Internațional Astana.

„Suntem pregătiți să mergem mai departe. Dacă acest instrument financiar își arată relevanța și securitatea mai mare, cu siguranță va primi recunoaștere legală deplină”, a declarat Tokayev.

Se pare că președintele țării vizitat un stand comun al principalului creditor local Eurasian Bank și al schimbului de criptomonede Intebix la evenimentul Digital Bridge 2022.

Potrivit rapoartelor locale, Eurasian Bank și Intebix au anunțat că au finalizat împreună prima achiziție de criptomonede reglementate de către bancă pentru fiat. Precedentul a marcat o piatră de hotar importantă în adoptarea criptomonedelor în Kazahstan, permițând poporului kazah să cumpere în mod legal criptomonede pentru moneda națională tenge.

Alte companii din piloții cripto includ schimburi de cripto, precum ATAIX, precum și cea mai mare bancă din Kazahstan, Halyk Bank și Altyn Bank.

Vestea vine când mii de ruși intră în Kazahstanul la doar o săptămână după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a rezerviștilor pentru a lupta în Ucraina. Pe 21 septembrie, Halyk Bank întreruptă utilizarea cardurilor de plată Mir ale Rusiei pe fondul avertismentelor de sancțiuni din partea Departamentului Trezoreriei SUA.

Kazahstanul nu este singura țară care a devenit o destinație populară pentru rușii care părăsesc țara și a lucrat pentru a stimula adoptarea criptomonedelor. Georgia vecină s-a deplasat, de asemenea, pentru a introduce noi reglementări cripto pentru a deveni un hub cripto global.

Legate de: Oficialii ruși aprobă utilizarea criptomonedelor pentru plăți transfrontaliere

În timp ce țări precum Georgia și Kazahstan par să primească cripto-ul alături de rușii care fug de mobilizare, Europa a devenit din ce în ce mai îngrijorată că rușii apelează la cripto pentru a-și accesa banii. După ce a restricționat plățile rusești către portofelele cripto europene la 10.000 EUR în aprilie, Uniunea Europeană este acum planuri pentru a interzice cetățenilor și entităților ruși să dețină orice active în portofelele cripto din UE.

După cum s-a raportat anterior, Rusia a fost foarte dependentă de infrastructura cripto străină pentru tranzacționarea criptomonedei. Banca Rusiei a susținut în mod repetat că țara nu ar trebui să legalizeze niciun schimb local de criptomonede.