Bitcoin (BTC) a rămas sub rezistența de 18.600 USD în ultimele 19 zile și, în timp ce ursii au încălcat cu succes suportul de 16.000 USD pe 21 noiembrie, intervalul de 8% este destul de strâns pentru o clasă de active cu o volatilitate anuală de 60%.

Acest lucru oferă investitorilor motive întemeiate să se îndoiască că prețul BTC își va susține câștigurile actuale înainte de expirarea opțiunilor BTC de 430 de milioane de dolari pe 2 decembrie.

Indexul prețurilor Bitcoin/USD, grafic pe 12 ore. Sursa: TradingView

Investitorii încă nu sunt siguri dacă 15.500 de dolari au fost partea de jos a Bitcoin și consecințele de la dispariția FTX și Alameda Research continuă să apară. Cea mai recentă victimă a contagiunii a fost Auros Global, o companie algoritmică de tranzacționare și creare de piață, care nu a putut rambursa un împrumut financiar descentralizat.

Incertitudinea de reglementare continuă, de asemenea, să limiteze creșterea prețului Bitcoin, mai ales după ce senatorul SUA Elizabeth Warren a întărit importanța blocării expunerii directe din partea instituțiilor financiare asigurate și a spațiului cripto al „activității foarte speculative, cu efect de levier și vulnerabil”.

Având în vedere aceste riscuri, pare esențial ca taurii să apere 17.000 USD înainte de expirarea opțiunilor din 2 decembrie.

Urșii și-au plasat majoritatea pariurilor sub 16.500 USD

Dobânda deschisă pentru expirarea opțiunilor din 2 decembrie este de 430 de milioane de dolari, dar cifra reală va fi mai mică, deoarece urșii au fost prea optimiști. Acești comercianți au ratat complet marcajul plasând pariuri la urs între 12.000 USD și 15.000 USD, după ce Bitcoin a pierdut suportul la 16.000 USD pe 21 noiembrie.

Opțiunile Bitcoin acumulează dobândă deschisă pentru 2 decembrie. Sursa: CoinGlass

Raportul call-to-put de 0,88 arată predominanța a dobânzii deschise put (put) de 230 milioane USD față de opțiunile de cumpărare (cumpărare) de 200 milioane USD. Cu toate acestea, pe măsură ce Bitcoin se apropie de 17.000 de dolari, majoritatea pariurilor la urs își vor pierde probabil valoarea.

Dacă prețul Bitcoin se menține peste 17.000 USD la 8:00 am UTC pe 2 decembrie, doar 4 milioane USD din aceste opțiuni de vânzare vor fi disponibile. Această diferență apare deoarece dreptul de a vinde Bitcoin la 16.000 USD sau 17.000 USD nu are valoare dacă BTC se tranzacționează peste acest nivel la expirare.

Taurii au încă o șansă mică

Mai jos sunt cele patru scenarii cele mai probabile bazate pe acțiunea curentă a prețurilor. Numărul de contracte de opțiuni Bitcoin disponibile pe 2 decembrie pentru instrumentele call (bull) și put (bear) variază, în funcție de prețul de expirare. Dezechilibrul în favoarea fiecărei părți constituie beneficiul teoretic:

  • Între 15.500 USD și 16.500 USD: 600 de apeluri vs. 3.100 de opțiuni de vânzare. Rezultatul net favorizează instrumentele put (bear) cu 40 de milioane de dolari.
  • Între 16.500 USD și 17.000 USD: 1.700 de apeluri față de 1.400 de opțiuni de vânzare. Rezultatul net este echilibrat între call-uri și put-uri.
  • Între 17.000 USD și 18.000 USD: 6.200 de apeluri față de 100 de opțiuni de vânzare. Rezultatul net favorizează instrumentele de apel (bull) cu 110 milioane USD.
  • Între 18.000 USD și 19.000 USD: 8.600 de apeluri față de 0 opțiuni de vânzare. Rezultatul net favorizează instrumentele de apel (bull) cu 160 milioane USD.

Această estimare brută ia în considerare opțiunile put utilizate în pariurile de urs și opțiunile call exclusiv în tranzacții neutre spre urcare. Chiar și așa, această simplificare ignoră strategiile de investiții mai complexe.

De exemplu, un comerciant ar fi putut vinde o opțiune de vânzare, câștigând efectiv expunere pozitivă la Bitcoin peste un preț specificat, dar, din păcate, nu există o modalitate ușoară de a estima acest efect.

Legate de: Șeful CFTC spune că Bitcoin este singura marfă după colapsul FTX

Reglementarea în așteptare și riscul de contagiune ajută la creșterea fricii investitorilor

În timpul piețelor de urs, este mai ușor să influențezi negativ prețul Bitcoin din cauza efectului exagerat pe care fluxul de știri negative îl are asupra pieței cripto.

De exemplu, schimbul Binance a mutat Bitcoin în valoare de 2 miliarde de dolari pe 28 noiembrie, stârnind îngrijorări în comunitate.

Tranzacția a stârnit sprâncenele investitorilor, deoarece CEO-ul Binance, Changpeng Zhao, declarase anterior că este o veste proastă atunci când bursele mută cantități mari de criptomonede pentru a-și dovedi adresa portofelului. În consecință, este probabil ca ursii să poată împinge prețul Bitcoin sub 17.000 USD și să evite o potențială pierdere de 110 milioane USD.

Mai important, cel mai bun scenariu al taurinilor necesită o pompă de peste 18.000 de dolari pentru a-și extinde câștigurile la 160 de milioane de dolari, ceva destul de puțin probabil având în vedere riscurile persistente de reglementare și contagiune. Deci, deocamdată, urșii par să aibă control asupra expirării de vineri, în ciuda faptului că sunt prea încrezători.