Pe măsură ce Uzbekistanul se pregătește să adopte un nou cadru de criptomonedă în 2023, autoritățile de reglementare uzbece au început să emită aprobări de reglementare pentru furnizorii locali de servicii cripto.

Agenția Națională pentru Proiecte de Perspectivă (NAPP), principalul organ de supraveghere al pieței de criptomonede din Uzbekistan, a eliberat primele licențe de criptomonede din țară, potrivit unui anunț oficial. eliberată pe 17 noiembrie

Licențele autorizează oficial oferirea de servicii legate de criptomonede de către două „magazine de criptomonede”, inclusiv Crypto Trade NET LLC și Crypto Market LLC.

Potrivit informațiilor din registrul electronic de licențe al NAPP, atât Crypto Trade NET, cât și Crypto Market sunt stabilit în Taşkent. Datele se referă și la Kamolitdin Nuritdinov ca unic fondator și acționar al Crypto Market. Behzod Achilov este, de asemenea, unicul fondator și acționar al Crypto Trade NET.

Niciuna dintre platforme nu pare să aibă un site web operațional la momentul scrierii acestui articol.

Potrivit anunțului, NAPP a autorizat cele două companii în baza decretului prezidențial emis în aprilie 2022, care stabilește reguli pentru circulația criptoactivelor în Uzbekistan.

„Magazinele de criptomonede sunt concepute pentru a oferi cetățenilor un acces mai ușor pentru a cumpăra sau a vinde active criptografice”, se spune în declarație, adăugând:

„Agenția îndeamnă cetățenii să fie cât mai vigilenți posibil și să nu folosească serviciile platformelor electronice care nu au primit licență pentru a opera pe teritoriul Republicii Uzbekistan în modul prescris.”

Vestea vine la scurt timp după ce guvernul Uzbekistanului a blocat o serie de schimburi majore de criptomonede la nivel global din cauza lipsei unei licențe adecvate pentru a oferi servicii de tranzacționare cu criptomonede.

Legate de: Rusia intenționează să lanseze un „Schimb Național de Crypto”

Blocul i-a afectat pe giganți criptografici precum Binance și Huobi, în timp ce utilizatorii au putut încă să-și acceseze site-urile web cu ajutorul serviciilor VPN. După ce a anunțat măsurile în august 2022, se pare că NAPP a făcut-o îndepărtat acea afirmație.

Cele mai recente licențe vin în contextul în care Uzbekistanul se pregătește activ să adopte un nou cadru de reglementare cripto în câteva luni. Începând cu 1 ianuarie 2023, guvernul Uzbekistanului permite furnizarea de servicii cripto cetățenilor uzbeci numai de către firme autorizate de criptomonede.