Guvernul Uzbekistanului, care a făcut anterior pași importanți către o abordare armonioasă a criptomonedelor, a anunțat miercuri că a restricționat accesul la o serie de schimburi internaționale de criptomonede mari din cauza acuzațiilor de activitate fără licență.

Într-un comunicat din 10 august, Agenția Națională pentru Proiecte Outlook (NAPP) proiecte informat că „diverse platforme electronice” oferă servicii pentru tranzacționarea și schimbul de cripto active fără a obține licența necesară, încălcând legislația existentă și, prin urmare, accesul la acestea a fost restricționat.

Cu toate acestea, tonul declarației a sugerat că, după obținerea unei licențe și îndeplinirea cerinței de a instala servere pe teritoriul Republicii Uzbekistan, așa cum este prevăzut de lege, nu ar trebui să mai existe obstacole pentru ca schimburile să își furnizeze serviciile. Pentru acum:

„Ei nu poartă nicio responsabilitate legală pentru tranzacțiile cu active cripto și nu pot garanta legitimitatea tranzacțiilor, precum și stocarea adecvată și protecția confidențialității datelor personale ale cetățenilor Republicii Uzbekistan”.

Legislația existentă la care se face referire este decretul prezidențial din 3 iulie 2018, „Cu privire la măsurile de dezvoltare a economiei digitale și a sferei cifrei de afaceri a cripto-active în Republica Uzbekistan”.

Legate de: Ce înseamnă noul regim fiscal al Kazahstanului pentru industria minieră criptografică

NAPP a câștigat destul de recent statutul de lider de reglementare criptografică din țară: la sfârșitul lunii aprilie 2022, președintele Shavkat Mirziyoyev a emis un decret privind reglementarea industriei, angajând agenția nou formată în misiunea de a adopta un „reglement criptografic special de regim” . ” în Uzbekistan.

În iunie, NAPP a declarat că va permite doar companiilor care folosesc energie solară să extragă Bitcoin (BTC) sau alte criptomonede din țară. Ordinul executiv prevedea, de asemenea, oricărui operator minier să obțină un certificat și să se înregistreze la registrul național al companiilor miniere cripto.

Binance, FTX și Huobi se numără printre schimburile globale pe care le foloseau investitorii cripto uzbeci. Cointelegraph a contactat pentru a confirma situația cu ei și va actualiza povestea odată ce noi informații devin disponibile.