El Salvador, micuța națiune din America Centrală care a făcut istorie în urmă cu puțin peste un an, când a creat Bitcoin (BTC), și-a sărbătorit recent primul an de adoptare a BTC.

Guvernul salvadorean a promovat BTC ca instrument de a atrage investiții străine, de a crea noi locuri de muncă și de a reduce dependența de dolarul american în economia țării după adoptare. Mulți susținători ai BTC și comunitatea libertariană au sprijinit micuța națiune, în ciuda presiunii crescânde din partea organizațiilor globale precum Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a elimina BTC ca mijloc legal.

Multe s-au schimbat în ultimul an de când El Salvador a devenit prima „națiune Bitcoin”. Entuziasmul și interesul public au crescut imediat după recunoașterea BTC, prețul urcând la noi maxime.

Președintele salvadorean Nayib Bukele s-a alăturat ligii în creștere a susținătorilor Bitcoin pentru a cumpăra diverse prăbușiri ale pieței și chiar a cules beneficiile achiziției sale de BTC în primele zile, când țara a construit școli și spitale cu profiturile sale.

Cu toate acestea, pe măsură ce condițiile de piață au devenit ușoare, frecvența achizițiilor de BTC a scăzut, iar președintele, care a fost adesea văzut interacționând cu comunitatea cripto pe Twitter și împărtășind viitoarele eforturi Bitcoin, și-a redus semnificativ interacțiunile în rețelele sociale.

El Salvador a cumpărat 2.301 BTC din septembrie anul trecut pentru aproximativ 103,9 milioane de dolari. Acel Bitcoin valorează în prezent aproximativ 45 de milioane de dolari. Cea mai recentă achiziție a fost făcută la jumătatea anului 2022, când țara a cumpărat 80 BTC la 19.000 USD fiecare.

Pe măsură ce prețul BTC a scăzut, criticii care și-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la o bulă cripto s-au simțit validați, cu mai multe comentarii de genul „Ți-am spus așa”. Cu toate acestea, oamenii din piață cred că experimentul BTC din El Salvador este departe de a fi un eșec.

Bitcoin Volcanic Bond din El Salvador, un proiect destinat să strângă 1 miliard de dolari de la investitori pentru a construi un oraș Bitcoin, a fost deja amânat de mai multe ori și scepticismul crește nu numai în jurul proiectului, ci și în privința adoptării BTC.

Samson Mow, un antreprenor Bitcoin care a jucat un rol cheie în proiectarea Bitcoin Volcanic Bond, numit și Volcanic Token, a declarat pentru Cointelegraph că, spre deosebire de percepțiile externe comune, El Salvador construiește prin intermediul pieței ursului. El a menționat că obligațiunea Vulcanic a fost amânată din diverse motive și în prezent așteaptă adoptarea unei legi a valorilor mobiliare digitale. A explicat:

„Încă așteptăm ca noile legi privind valorile mobiliare digitale să meargă la Congres și, odată aprobate, El Salvador poate începe majorarea de capital pentru Obligațiunile Bitcoin. Sper că se va întâmpla înainte de sfârșitul acestui an. La fel ca și companiile Bitcoin, El Salvador se concentrează pe construirea prin piața ursă. Nu văd că președintele Bukele nu acumulează mai mult la prețurile astea.

Prețul BTC a înregistrat un nou maxim istoric de 68.789 USD la doar o lună după adoptarea El Salvador pe 10 noiembrie. Cu toate acestea, de atunci prețul a scăzut cu peste 70% și se tranzacționează în prezent la aproximativ 19 000 de dolari. Mulți critici cred că viitorul obligațiunii Vulcanic și al simbolului său nativ este foarte dependent de piața cripto și, prin urmare, ar putea doar să câștige putere. în timpul piețelor taur.

Paolo Ardoino, CTO al Bitfinex, a declarat pentru Cointelegraph că jetoanele vulcanice ar genera interes pentru investitori, indiferent de condițiile pieței, explicând:

„Jetonul vulcanic va fi primul de acest gen. În timp ce apetitul investitorilor pentru noi oferte este de obicei cel mai mare în timpul unei piețe bull, suntem încrezători că propunerea unică pe care o reprezintă acest simbol va atrage un interes semnificativ, indiferent de condițiile pieței. Jetonul vulcanic are un sprijin larg în comunitatea Bitcoin și există în mod clar un apetit uriaș pentru aprovizionare, indiferent dacă ne aflăm într-o piață ursă sau taur.”

Bitfinex este partenerul cheie de infrastructură al guvernului din El Salvador responsabil de procesarea tranzacțiilor din vânzarea de jetoane Volcanic.

Adopția Bitcoin a sporit remitențele și turismul

În timp ce criticii au numit experimentul Bitcoin din El Salvador de la început un eșec, susținătorii îl văd ca o revoluție și cred că adoptarea El Salvador ar putea crea un efect de undă pentru alte națiuni cu provocări financiare similare, cum ar fi un număr mare de cetățeni nebancarați și remitențe semnificative. volumele

Bukele a menționat anterior că principalul obiectiv al recunoașterii BTC a fost acela de a oferi servicii bancare pentru mai mult de 80% din salvadraños nebancarați. În termen de șase luni de la adoptarea legii, portofelul național Bitcoin al țării a reușit să integreze patru milioane de utilizatori, asigurându-se că 70% din populația nebancarizată avea acces la servicii de plată și remitere fără a fi nevoie să meargă la o bancă.

Recent: grafica Metaverse vizează comunitate și accesibilitate, nu realism

Aarti Dhapte, Senior Research Analyst la Market Research Future, a declarat pentru Cointelegraph că adoptarea BTC în El Salvador s-a dovedit a fi de succes pe mai multe fronturi, fie că este vorba de bancarizarea celor nebancarați sau de stimularea turismului:

„Ar trebui să acceptăm că moneda digitală a ajutat națiunea El Salvador din America Centrală să-și reconstruiască industria turistică, chiar dacă țara încă se luptă să facă față lungii ierni criptografice. Potrivit informațiilor de la Ministerul Turismului, cheltuielile de călătorie în El Salvador au crescut cu 81% în perioada post-pandemie. În 2021, națiunea a primit 1,2 milioane de vizitatori și 1,1 milioane în prima jumătate a anului 2022.

Datele Statista arată că mai mult de 9% din PIB-ul El Salvador este alcătuit din industria turismului, așa că aproape dublarea turismului este un avantaj pentru țară.

Participarea turismului în PIB-ul El Salvador. Sursa: Statista

Pe lângă turism și oferirea de servicii financiare celor nebancarați, adoptarea BTC s-a dovedit a fi benefică și în ceea ce privește remitențele transfrontaliere, reducând semnificativ costurile de tranzacție.

Banca Centrală de Rezervă din El Salvador estimează că, din ianuarie până în mai 2022, remitențele de la cetățenii rezidenți în străinătate au totalizat peste 50 de milioane de dolari. Adoptarea Bitcoin și a portofelului Chivo, o inițiativă susținută de guvernul El Salvador, a contribuit la creșterea tranzacțiilor Lightning Network cu 400% în 2022.

Dezavantajele adoptării Bitcoin

Cel mai mare dezavantaj al adoptării Bitcoin în El Salvador au fost factorii macroeconomici care au condus la o scădere a prețului BTC, împreună cu cantitatea de respingere pe care a primit-o din întreaga lume. Retragerea nu ar conta într-o piață în creștere, dar, în calitate de stat național mic cu provocări financiare, țara nu își poate permite să fie în relații proaste cu organizațiile monetare internaționale.

În acest moment, marea majoritate a Bitcoin din El Salvador a fost cumpărată la o valoare mai mare decât se bucură în prezent. Bitcoin a urmărit îndeaproape activele tradiționale, cum ar fi piața de valori, în special acțiunile tehnologice. Și ei au fost bătuți în acest an, în timp ce lumea încearcă să facă față consecințelor din documentele guvernamentale legate de pandemie.

Dincolo de prețul Bitcoin, cea mai mare problemă pentru El Salvador este modul în care lumea financiară internațională vede mișcarea.

Trecerea țării în Bitcoin a limitat accesul țării la piețele financiare tradiționale, provocându-i lui Bukele unele probleme reale în finanțarea plății obligațiilor sale. Moody’s, la începutul acestui an, a creditat dezacordurile cu privire la Bitcoin drept motiv pentru care El Salvador întâmpina dificultăți în a ajunge la un acord cu FMI.

Recent: Hard Fork-urile Ethereum post-fuziune sunt aici – Acum ce?

Richard Gardner, CEO al furnizorului de servicii de infrastructură instituțională Modulus, a declarat pentru Cointelegraph că poate peste cinci ani, decizia lui Bukele nu va arăta prea rău, dar în prezent este controversată:

„Trecerea lui Bukele la Bitcoin nu pare inteligentă. Chiar și cu o inflație ridicată pentru USD, Bitcoin a eșuat în cele din urmă ca acoperire împotriva inflației, având în vedere declinul său. Cu toate acestea, ne uităm la un instantaneu de un an în timpul unei recesiuni. Pentru o țară precum El Salvador, accesul la finanțare prin organizații precum FMI este vital. Asta face ca tactica Bitcoin a lui Bukele să fie greu de apărat.”

Viitorul El Salvadorului depinde în mare măsură de succesul legăturilor vulcanice întârziate, care ar putea genera venituri de miliarde și ar putea crea un precedent pentru alții. Până la lansarea bonusului, lumea exterioară va continua să îți măsoare succesul pe baza achizițiilor tale BTC.