Țările dezvoltate consideră adesea omniprezența internetului de la sine înțeles. Dar realitatea este că aproximativ 2,9 miliarde de oameni încă nu au conectivitate la World Wide Web.

Datele furnizate de UNICEF evidențiază faptul că majoritatea acestei mase de oameni fără internet locuiește în țări subdezvoltate, iar copiii continuă să fie dezavantajați de lipsa conectivității la internet în școlile locale.

O inițiativă condusă de UNICEF abordează această dilemă într-un mod nou printr-o asociere cu Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, care a dus la crearea Giga în 2019.

Gerben Kijne, manager de produs blockchain la Giga, a descris inițiativa Project Connect a companiei la Blockchain Expo din Amsterdam. Giga a parcurs un drum lung în conectarea școlilor la internet din țările în curs de dezvoltare din întreaga lume.

Gerben Kijne vorbește despre Project Connect de la Giga și despre experimentul său de strângere de fonduri Patchwork Kingdoms NFT la Blockchain Expo din Amsterdam.

Primul pas în acest proces a fost maparea școlilor și a conectivității acestora prin Project Connect. Giga folosește învățarea automată pentru a scana imagini din satelit pentru a identifica școlile pe o hartă open source. Până în prezent, a identificat peste 1,1 milioane de școli în 49 de țări și date de conectivitate pentru o treime dintre aceste școli.

După ce au identificat un număr mare de școli care au nevoie de acces la internet, următorul pas în proces a fost crearea unei noi inițiative de strângere de fonduri care a accesat lumea blockchain, criptomonede și NFT.

Vorbind cu Cointelegraph după discursul său principal la Centrul de Convenții RAI din Amsterdam, Kijne a despachetat inițiativa Patchwork Kingdoms a lui Giga. Odată cu popularitatea tot mai mare a NFT-urilor în ultimii doi ani, Giga a căutat să profite la maximum de nebunie prin propriul experiment de strângere de fonduri condus de NFT în martie 2022.

Giga a colaborat cu artistul olandez Nobodyh Bremer pentru a lansa o colecție de 1.000 de NFT-uri generate procedural, bătute pe blockchain-ul Ethereum. NFT-urile au fost produse folosind datele școlii Giga pentru a-i reprezenta pe cei cu și fără conexiune la internet.

Vânzarea publică de NFT a strâns în total aproximativ 240 de Ether (ETH), în valoare de 700.000 de dolari, care au mers direct la conectarea școlilor la internet. Kijne a recunoscut că valoarea strânsă a fost secundară explorării unui alt tip de strângere de fonduri filantropică.

„Cred că NFT-urile oferă și un caz de utilizare cu adevărat interesant. Unul dintre lucrurile pe care începem să ne uităm este cum arată filantropia pentru următoarea generație de oameni? Pentru că dacă mergi la UNICEF acum și donezi, nici nu știu ce primești, probabil ca un „e-mail de mulțumire” sau ceva de genul.”

Kijne consideră că NFT-urile pot oferi o conexiune mai strânsă cu donațiile, evidențiind utilizarea acestora pentru a urmări impactul donațiilor prin deținerea NFT a unei anumite școli și pentru a monitoriza când fondurile strânse sunt „încărcate” pentru a plăti conexiunea la internet.

Multe lecții au fost învățate din inițiativa de strângere de fonduri bazată pe NFT. După cum a gândit Kijne, crearea unei comunități înainte de lansare ar fi putut ajuta la creșterea suportului. După cum se vede în spațiul NFT, membrii comunității joacă un rol, dar investitorii oportuniști NFT sunt mereu în preajmă și caută o oportunitate de a profita de noile versiuni.

„Cred că mulți oameni care ni s-au alăturat au format una dintre cele două tabere. Avem oamenii pe care îi căutăm, fani Giga. Mulți și-au cumpărat primul lor NFT. Apoi, celălalt grup sunt oameni care gândesc: „O, un UNICEF NFT! Lasă-mă să merg cu asta.’”

În ciuda acestui fapt, proiectul a fost considerat un succes și oferă un caz de utilizare intrigant pentru NFT-urile bazate pe blockchain ca mijloc transparent de strângere de fonduri pentru construirea comunității. Vânzarea publică din martie 2022 s-a vândut în trei ore și a strâns 550.000 de dolari. În plus, 20% din fondurile strânse au venit din vânzări secundare la OpenSea.