Departamentul Trezoreriei SUA a publicat vineri trei publicații legate de activele digitale, ca răspuns la ordinul executiv al președintelui american Joe Biden „Asigurarea dezvoltării responsabile a activelor digitale”. Unul dintre ele se concentrează în mod special pe cripto activele, iar un plan de acțiune mai scurt urmărește să contracareze riscurile financiare ilicite.

Discuția despre activele cripto în „Crypto Assets: Implications for Consumers, Investors and Businesses” luând un ton cinic de la început, paragrafele introductive ale raportului menționând:

„Potențialul tehnologiei blockchain de a transforma furnizarea de servicii financiare, așa cum este susținut de dezvoltatori și susținători, nu a fost încă realizat.”

Aproximativ jumătate din raport este un studiu descriptiv asupra activelor cripto, după care autorii discută riscurile pe care le prezintă utilizatorilor. El împarte riscurile în trei categorii, prima dintre acestea fiind riscurile comportamentale, adică practicile din cadrul ecosistemului. Raportul susține că pierderile de fraudă cu criptomonede au crescut vertiginos în 2021 și sunt pe cale să doboare acel record în acest an. De asemenea, identifică probleme de transparență de diferite tipuri.

Riscurile operaționale, care includ „deficiențele sistemelor informaționale sau ale proceselor interne, eroarea umană, eșecurile în guvernare și management sau întreruperi de la evenimente externe”, primesc o atenție detaliată. Strâns legate, dar discutate separat, sunt riscurile de intermediere a activelor cripto, care sunt aceleași riscuri cu care se confruntă investitorii de pe piețele tradiționale, cum ar fi problemele de volatilitate și custodie, dar formează o „imagine unică” datorită naturii criptomonedelor.

Cea mai valoroasă secțiune a raportului este o discuție extinsă despre oportunitățile și riscurile pe care criptoactivele le prezintă populațiilor vulnerabile. Acest lucru se întâmplă mai ales datorită informațiilor statistice extinse din secțiune.

Raportul face trei recomandări: supraveghere vigilentă, cu aplicare sporită, cooperare între agenții și schimb de informații; pentru ca agențiile să producă mai multe ghiduri și reguli și pentru o mai mare extindere educațională.

Înrudit: Informații, pașii CSB/CFT cheie pentru combaterea criminalității digitale internaționale, spune raportul Departamentului de Justiție

„Planul de acțiune pentru abordarea riscurilor finanțării ilicite a activelor digitale” abordari active digitale din perspectiva securității naționale. Acesta recomandă șapte acțiuni prioritare care cuprind în primul rând eforturile de monitorizare și punere în aplicare la nivel național și internațional.

De asemenea, recomandă actualizarea reglementărilor Legii secretului bancar și o mai mare participare cu sectorul privat prin „publicarea de documente oficiale, dezbateri și programe de Trezorerie care să permită schimbul de informații public-privat și privat-privat”.