Țările care nu respectă liniile directoare împotriva spălării banilor (AML) pentru criptomonede ar putea fi adăugate la „lista gri” a Grupului de acțiune financiară (FATF).

Conform Potrivit unui raport din 7 noiembrie de la Al Jazeera, sursele spun că supraveghetorul financiar global intenționează să efectueze verificări anuale pentru a se asigura că țările aplică reglementările privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului (CTF) furnizorilor de criptomonede.

Lista gri se referă la lista țărilor pe care FATF le consideră a fi „Jurisdicțiile cele mai monitorizate”.

FATF spune că țările de pe această listă s-au angajat să rezolve „deficiențele strategice” în termene convenite și, prin urmare, sunt supuse unei supravegheri sporite.

Acesta diferă de „lista neagră” a FATF, care se referă la țări cu „deficiențe strategice semnificative în ceea ce privește spălarea banilor”, o gata care include Iranul și Republica Populară Democrată Coreea.

În prezent, există 23 de țări în lista griinclusiv Siria, Sudanul de Sud, Haiti și Uganda.

Punctele fierbinți de criptomonede precum Emiratele Arabe Unite (EAU) și Filipine sunt, de asemenea, pe lista gri, dar conform FATF, ambele țări și-au asumat un „angajament politic la nivel înalt” de a colabora cu organul de supraveghere financiar global pentru a-și consolida AML și Regimul CFT.

Pakistanul a fost și el anterior pe listă, dar după ce a luat 34 de măsuri pentru a rezolva preocupările FATF, acestea nu mai sunt supuse unei supravegheri suplimentare.

Una dintre sursele anonime citate de Al Jazeera a remarcat că, deși nerespectarea regulilor AML pentru criptomonede nu va plasa în mod automat o țară pe lista gri FATF, aceasta ar putea afecta ratingul său general, potențial determinând ca unele dintre ele să cadă într-o listă gri. .

Cointelegraph a contactat Grupul de Acțiune Financiară pentru comentarii, dar nu a primit un răspuns la momentul presării.

În aprilie 2022, organul de supraveghere AML a raportat că multe țări, inclusiv cele cu furnizori de servicii de active virtuale (VASP), nu își îndeplinesc standardele privind combaterea finanțării terorismului (CFT) și combaterea spălării banilor (AML).

Conform ghidurilor FATF, VASP-urile care operează în anumite jurisdicții trebuie să fie autorizate sau înregistrate.

În martie, a constatat că mai multe țări aveau „deficiențe strategice” în ceea ce privește CSB și CTF, inclusiv Emiratele Arabe Unite, Malta, Insulele Cayman și Filipine.

Legate de: Reglementarea criptografică este una dintre cele 8 priorități planificate sub președinția G20 a Indiei: ministrul de finanțe

În octombrie, Svetlana Martynova, coordonatorul Națiunilor Unite (ONU) pentru combaterea finanțării terorismului, a remarcat că numerarul și hawala au fost „metodele predominante” de finanțare a terorismului.

Cu toate acestea, Martynova a subliniat și faptul că tehnologii precum criptomonedele au fost folosite pentru a „crea oportunități de abuz”.

„Dacă sunt excluși din sistemul financiar formal și doresc să cumpere sau să investească în ceva anonim și sunt înaintea jocului, este posibil să abuzeze de criptomonede”, a spus el în timpul unei „Întâlniri speciale” a ONU din 28 octombrie. .