De obicei, există factori macroeconomici pe care o țară încearcă să-i gestioneze prin adoptarea unei monede ca mijloc legal. Pentru ca Bitcoin să fie mijloc legal, acești factori trebuie să fie însoțiți de un lider vizionar.

În ciuda acestui fapt, băncile centrale intră în monede digitale. Există țări cu probleme mai fundamentale pe care o versiune digitală a unei monede fiat nu le poate rezolva. De exemplu, țări precum Argentina și Venezuela au suferit de ani de zile de hiperinflație și pot face acest lucru cu o formă de monedă care obține valoare din mult dincolo de propriile economii. Există și țări precum El Salvador, Panama, Guatemala și Honduras, unde un procent mare din PIB este asigurat de remitențe. Acest lucru deschide calea pentru o formă de schimb de valori care nu este restricționată de granițele naționale. De exemplu, 24,07% din PIB-ul El Salvador în 2020 a venit a remitențelor.

O altă considerație pentru țări este gradul de incluziune financiară în economiile lor. Deși călătoria clienților în jurul criptomonedelor nu este deloc ușor de utilizat, trebuie spus că experimentele hiper-locale pentru a crea un ecosistem pe bitcoin în țări precum El Salvador au avut un oarecare succes. Întrucât remitențele contribuie în mare măsură la economie, monedele digitale nu numai că pot ajuta la incluziunea financiară, ci și pot realiza economii de costuri la taxele de remitere.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că regimurile care implementează Bitcoin ca mijloc de plată legal au pretins că oferă incluziune financiară populației lor. Cu toate acestea, incluziunea financiară trebuie să fie adesea precedată de pătrunderea telefoniei mobile și a internetului. Fără infrastructura digitală, o monedă digitală nu va putea rezolva singură problema incluziunii financiare.

Deci, ce țări au adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată și cum au făcut-o? El Salvador este prima țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată. Pe lângă factorii macroeconomici evidențiați mai sus, țara a avut un lider care a fost dispus să experimenteze cu bitcoin. De atunci a fost un ambasador fidel al criptomonedei.

A doua țară care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal este Republica Centrafricană (CAR). Republica Centrafricană este bogată în resurse naturale, cum ar fi aurul și diamantele și are o economie de 2,3 miliarde de dolari. Cu toate acestea, incluziunea financiară este destul de scăzută și depind de remitențe. Pe lângă adoptarea Bitcoin, țara a mai dezvăluit că 20% din trezoreria sa va deține Sango Coin (SANGO), o monedă digitală care va reflecta sănătatea resurselor naturale din țară.







Source link