Mixul de energie electrică al Bitcoin (BTC) s-a schimbat dramatic în ultimii ani, energia nucleară și gazele naturale devenind sursele de energie cu cea mai rapidă creștere care conduc mineritul Bitcoin, potrivit noilor date.

Centrul Cambridge pentru Finanțe Alternative (CCAF) a lansat marți o actualizare majoră a sursei sale dedicate de date miniere Bitcoin, Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

Potrivit datelor de la Cambridge, combustibilii fosili precum cărbunele și gazul natural reprezentau aproape două treimi din mixul total de energie electrică al Bitcoin din ianuarie 2022, reprezentând mai mult de 62%. Ca atare, ponderea surselor de energie durabilă în mixul energetic BTC s-a ridicat la 38%.

Noul studiu sugerează că numai cărbunele a reprezentat aproape 37% din consumul total de energie electrică al Bitcoin la începutul anului 2022, ceea ce îl face cea mai mare sursă de energie pentru minerit BTC. Dintre sursele de energie durabilă, hidroenergetica s-a dovedit a fi cea mai mare resursă, cu o pondere de aproximativ 15%.

Chiar dacă mineritul Bitcoin se bazează în mare măsură pe cărbune și hidroenergie, ponderea acestor surse de energie în mixul total de energie BTC a scăzut în ultimii ani. În 2020, energia pe bază de cărbune a alimentat 40% din minerit global BTC. Ponderea hidroenergiei sa redus de peste jumătate din 2020 până în 2021, scăzând de la 34% la 15%.

Mix electric pentru minerit Bitcoin din 2019 până în 2022. Sursa: CCAF

În schimb, rolul gazelor naturale și al energiei nucleare în minerit Bitcoin a crescut remarcabil în ultimii doi ani. Ponderea gazului în mixul electric BTC a crescut de la aproximativ 13% în 2020 la 23% în 2021, în timp ce ponderea energiei nucleare a crescut de la 4% în 2021 la aproape 9% în 2022.

Potrivit analiștilor Cambridge, relocarea minerilor chinezi a fost unul dintre principalele motive din spatele fluctuațiilor bruște ale mixului energetic al Bitcoin în 2020 și 2021. Reprimarea de către China a criptomonedelor în 2021 și migrarea minerilor asociate au dus la o scădere majoră a ponderii hidroenergiei în BTC. putere. amestec. După cum sa raportat anterior, autoritățile chineze au închis mai multe ferme cripto miniere alimentate cu hidroelectricitate în 2021.

„Interzicerea guvernului chinez asupra exploatării criptomonedelor și schimbarea rezultată a activității miniere Bitcoin în alte țări au avut un impact negativ asupra amprentei de mediu a Bitcoin”, a sugerat studiul.

De asemenea, analiştii au subliniat că mixul de energie electrică al BTC variază foarte mult în funcţie de regiune. Țări precum Kazahstan încă se bazează foarte mult pe combustibilii fosili, în timp ce în țări precum Suedia, ponderea surselor de energie durabilă în generarea de energie electrică este de aproximativ 98%.

Creșterea energiei nucleare și gazoase în mixul de energie electrică al Bitcoin reflectă „deplasarea puterii miniere către Statele Unite”, susțin analiștii. Potrivit US Energy Information Administration, cea mai mare parte a energiei electrice a țării este generate de gaze naturale, care au reprezentat peste 38% din producția totală de energie electrică a țării. Cărbunele și energia nucleară au reprezentat 22%, respectiv 19%.

Printre alte perspective legate de cea mai recentă actualizare CBECI, studiul a mai constatat că emisiile de gaze cu efect de seră (GES) asociate cu mineritul BTC au reprezentat 48 de milioane de tone de echivalent dioxid de carbon (MTCO2e) la 21 septembrie 2022. Aceasta este cu 14% mai mică. decât emisiile estimate de GES în 2021. Conform estimărilor studiului, nivelurile actuale ale emisiilor de GES legate de Bitcoin reprezintă aproximativ 0,1% din emisiile globale de GES.

Combinând toate constatările menționate mai sus, indicele estimează că, de la jumătatea lunii septembrie, aproximativ 199,6 MtCO2e pot fi atribuite rețelei Bitcoin încă de la înființarea acesteia. Analiştii au subliniat că aproximativ 92% din toate emisiile au avut loc din 2018.

Emisiile totale de gaze cu efect de seră legate de Bitcoin la jumătatea lunii septembrie 2022. Sursa: CCAF

După cum sa raportat anterior, CCAF a lucrat la CBECI ca parte a inițiativei sale de investigație multianuale, cunoscută sub numele de Programul Cambridge Digital Assets (CDAP). Partenerii instituționali ai CDAP includ instituții financiare precum British International Investment, Dubai International Finance Centre, Accenture, EY, Fidelity, Mastercard, Visa și altele.

Legate de: Bitcoin ar putea deveni o rețea cu emisii zero: raport

Noile constatări ale CDAP diferă semnificativ de datele de la Bitcoin Mining Council (BMC), care în iulie a estimat ponderea surselor durabile în mixul de energie electrică al Bitcoin la aproape 60%.

„Nu include combustibilii nucleari sau fosili, așa că se poate deduce că aproximativ 30-40% din industrie funcționează cu combustibili fosili”, a declarat directorul de minerit al Bitfarms, Ben Gagnon, pentru Cointelegraph în august.

Potrivit liderului de proiect CBECI, Alexander Neumueller, abordarea CDAP este diferită de cea a Consiliului Mining Bitcoin atunci când vine vorba de estimarea mixului de energie electrică al Bitcoin.

„Folosim informațiile de pe harta noastră minieră pentru a vedea unde se află minerii Bitcoin și apoi ne uităm la mixul de energie electrică a țării, statului sau provinciei. După cum am înțeles, Consiliul Mining Bitcoin le cere membrilor săi să raporteze aceste date într-un sondaj”, a declarat Neumueller. El a menționat în continuare că există încă unele nuanțe legate de lipsa datelor din studiu.