Banca Centrală Europeană (BCE) spune că introducerea numerarului digital sub formă de monede digitale ale băncii centrale (CBDC) pare a fi „singura soluție” care va asigura o „continuare lină” a sistemului monetar actual.

Comentariile au fost făcute ca parte a unei serii de documente de lucru ale BCE, publicate în august, care analizează politica monetară și stabilitatea financiară în relație cu CBDC, bazându-se pe informații din 150 de lucrări academice pe acest subiect.

Hârtie a început cu observația că interesul pentru „economia banilor și plăților” a crescut dramatic în ultimii 15 ani și s-a extins dincolo de un cerc academic restrâns.

După o examinare a acestui proces, documentul prezintă motivele creării unui CBDC și problemele spinoase de confidențialitate legate de acesta. Autorii au remarcat:

„În timp ce consumatorii tind să acorde o mare importanță confidențialității în sondaje, în practică, ei tind să-și ofere datele gratuit sau pentru recompense foarte mici. […]. Analizând rădăcinile acestei aparente dihotomii, cercetătorii indică mai mulți factori care contribuie.”

Totuși, documentul concluzionează că introducerea CBDC-urilor este „singura soluție pentru a asigura o continuare fără probleme a sistemului monetar actual”, deoarece banii fizici își pierd „aptitudinea” economică, iar criptomonedele și BigTech-urile (mari platforme digitale) continuă să intre pe piață. sistemul financiar, subliniind:

„Nu există nicio alternativă de reglementare care să promită să elimine amenințarea la adresa sistemului monetar pe două niveluri. Deoarece numerarul este disponibil doar sub formă fizică, prin construcție nu este „potrivit” pentru era digitală”.

A fost subliniată importanța ca băncile centrale să atingă nivelul potrivit de „absorbție” CBDC, iar autorii au discutat, de asemenea, potențialele acțiuni de reglementare care ar putea ajuta CBDC să-și atingă obiectivele.

Documentul respinge, de asemenea, preocupările că CBDC-urile ar putea cauza o reducere a ofertei de credit, menționând că afirmațiile conform cărora CBDC-urile ar putea fi o forță potențial perturbatoare au fost nefondate. Confidențialitatea a fost identificată ca un domeniu în care este nevoie de mai multe cercetări, la fel ca și preferințele utilizatorilor finali pentru funcțiile CBDC.

Înrudit: Oficial explică de ce China CBDC nu ar trebui să fie la fel de anonimă ca numerarul

Acesta este al doilea document dedicat problemelor cripto publicate de BCE luna aceasta. Anterior, el a comparat potențialul de plată transfrontalieră al CBDC, Bitcoin (BTC) și stablecoin și s-a pronunțat în favoarea CBDC.

Lucrarea este scrisă de Toni Ahnert, economist de cercetare al BCE, Katrin Assenmacher, șeful Diviziei de strategie monetară a BCE și economistul diviziei de cercetare financiară Peter Hoffmann, printre alții.