Senatorul republican Ted Cruz a prezentat un proiect de lege pentru a bloca Rezerva Federală a SUA să nu lanseze o monedă digitală a băncii centrale (CBDC, direct către consumator).

Pe 21 martie afirmațieCruz a spus că a introdus proiectul de lege pentru a împiedica Fed să dezvolte un CBDC de vânzare cu amănuntul „care ar putea fi folosit ca instrument de supraveghere financiară de către guvernul federal”.

Cruz a afirmat că este „mai important ca niciodată” să se asigure că politica SUA privind monedele digitale protejează „intimitatea financiară, menține dominația dolarului și cultivă inovația”, adăugând:

„CBDC-urile care nu aderă la aceste trei principii de bază ar putea permite unei entități precum Rezerva Federală să facă aglomerație într-o bancă de vânzare cu amănuntul, să colecteze informații de identificare personală despre utilizatori și să urmărească tranzacțiile acestora pe termen nelimitat”.

Cruz a afirmat că guvernul federal „nu are autoritatea de a stabili unilateral” un CBDC.

„Ar trebui să dăm putere antreprenorilor, să permitem inovarea și să creștem libertatea individuală, nu să o înăbușim”, a subliniat el.

Proiectul de lege anti-CBDC al lui Cruz este susținut de senatorii republicani Mike Braun din Indiana și Chuck Grassley din Iowa.

În declarații, ambii și-au exprimat convingerea că un CBDC va fi folosit ca instrument de supraveghere.

Dacă proiectul de lege devine lege, s-ar asigura că statul nu „snoops” finanțele muncitorilor americani, a afirmat Grassley:

„Poporul american ar trebui să-și poată cheltui banii oricum ar alege, fără posibilitatea ca guvernul să poată urmări fiecare tranzacție”.

Proiectul de lege anti-CBDC este o a doua încercare a lui Cruz, Braun și Grassley, care introdus un proiect de lege similar din 30 martie 2022 pentru a interzice Fed să emită un CBDC direct persoanelor fizice.

Cu toate acestea, aproape 12 luni mai târziu, proiectul de lege încă nu a trecut de faza de depunere.

Între timp, se înregistrează progrese considerabile în ceea ce privește CBDC în dolari americani, de când președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru „Asigurarea dezvoltării responsabile a activelor digitale” în martie 2022.

În noiembrie, Federal Reserve Bank din New York și câteva firme financiare importante, inclusiv BNY Mellon, Citi, HSBC și Wells Fargo, au participat la un program pilot de 12 săptămâni în dolari digitali cu MasterCard și SWIFT.

Legate de: „Banii programabili ar trebui să te îngrozească” – Layah Heilpern

Cruz, Braun și Grassley nu sunt singurii politicieni americani care luptă pentru a pune capăt CBDC.

Pe 20 martie, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a cerut legislatorilor de stat să introducă o legislație care interzice dolarul digital în Florida.

DeSantis a comparat dolarul digital cu yuanul digital al Chinei și a susținut că e-CNY a fost folosit pentru a „monitoriza pe larg comportamentul cetățenilor”, spunând:

„Orice mod în care pot intra în societate pentru a-și urmări agenda, o vor face. Deci, ceea ce înseamnă moneda digitală a băncii centrale este să controleze americanii și să controleze comportamentul americanilor.”

Congresmanul american Tom Emmer a prezentat recent propriul proiect de lege anti-CBDC pe 22 februarie.

Emmer a vorbit, de asemenea, despre preocupările legate de confidențialitate în jurul CBDC-urilor, spunând că un dolar programabil ar putea fi „utilizat cu ușurință în arme” ca instrument de spionaj pentru a „sufoca activitățile nepopulare din punct de vedere politic”.

Revistă: CBDC-urile sunt Kryptonite pentru Crypto?