Unele burse de criptomonede continuă să listeze cetățeni ruși în ciuda ultimelor sancțiuni occidentale împotriva Rusiei, dar nu fără anumite restricții.

La sfârșitul lunii septembrie, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a asistat la prima achiziție reglementată de monedă fiat-to-cripto a țării de către o bancă comercială locală, Banca Eurasiatică.

Tranzacția a implicat un schimb local de criptomonede numit Intebix, care permite clienților de retail să cumpere criptomonede cu moneda locală, tenge kazah (KZT).

Intebix nu se limitează la cetățenii din Kazahstan, iar bursa cripto este dispusă să răspundă străinilor care vin în țară, potrivit co-fondatorului și CEO-ului Intebix, Talgat Dosanov. El a subliniat că tranzacțiile cripto cu Intebix sunt accesibile doar deținătorilor de carduri ai uneia dintre băncile din Kazahstan, cum ar fi Banca Eurasiatică.

„Deși cetățenii străini sunt mai mult decât bineveniți pe Intebix, vor avea nevoie de un card bancar local pentru a se bucura de tranzacțiile cripto-fiat”, a spus Dosanov într-un interviu pentru Cointelegraph.

CEO-ul a remarcat că Intebix acceptă tranzacțiile cripto doar pentru clienții verificați, în timp ce băncile locale verifică cu atenție fiecare client potențial pentru a ști dacă sunt sancționați. Dosanov a declarat:

„Cetățenii ruși care nu sunt pe listele de sancțiuni sunt bineveniți pe Intebix, deși vor trebui să treacă un control profund de conformitate și să deschidă un cont la banca euroasiatică pentru a se bucura de tranzacții cripto-fiat.”

Kazahstanul a devenit o destinație de top pentru cetățenii ruși care doresc să evite să fie chemați să lupte în Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială la mijlocul lunii septembrie. Se pare că aproximativ 200.000 de ruși fug de mobilizare intrare Kazahstan din 6 octombrie.

Băncile majore din Kazahstan, inclusiv Halyk Bank, au suspendat utilizarea sistemului de plăți rusesc Mir pe fondul avertismentelor de sancțiuni din partea Departamentului de Trezorerie al SUA.

Pe lângă boicotarea lui Mir, unele bănci din Kazahstan oprit acceptând plăți de la sucursalele locale ale principalelor bănci rusești, cum ar fi Sberbank, determinându-le să-și vândă afacerile locale.

În ciuda faptului că îi primește pe străini, schimbul de criptomonede Intebix rămâne angajat să respecte sancțiunile care le vin în cale.

„Deoarece suntem o bursă reglementată, trebuie să îndeplinim cerințele stabilite de autoritățile noastre de reglementare. Monitorizăm constant situația actuală pentru a ne asigura că operăm în cadrul de reglementare”, a spus Dosanov.

CEO-ul a subliniat că Intebix nu restricționează toți cetățenii ruși pe platforma sa, deoarece firma este reglementată de Centrul Financiar Internațional Astana (AIFC). Pe de altă parte, Biteeu, filiala europeană a Intebix, nu mai încorporează ruși în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene.

Dosanov co-fondator Biteeu în 2019 cu omul de afaceri kazah Shukhrat Ibragimov, fiul oligarhului local Alijan Ibragimov. Cofondatorul Biteeu, Ibragimov, este membru al consiliului de administrație al băncii euroasiatice din 2017. De asemenea, el deveni managerul consiliului de administrație al gigantului minier local și al furnizorului de materii prime Eurasian Resources Group (ERG), după ce tatăl său, acționar majoritar și cofondator al ERG, a încetat din viață în februarie 2021.

Potrivit lui Dosanov, Ibragimov este singurul investitor în Biteeu și Intebix. „Motivul pentru care Eurasian Bank este prima criptobancă din regiune se datorează în principal lui Ibragimov. El crede în criptomonede și vede noi oportunități”, a declarat Dosanov.

Legate de: Kazahstanul acordă lui Binance o licență permanentă pentru a oferi servicii de active digitale

Kazahstanul a devenit unul dintre cele mai mari centre de cripto mining din lume. Țara a adoptat în mod activ politici de promovare a adoptării cripto, autorizând oficial schimburile de cripto să deschidă conturi bancare în iunie 2022.

Binance, una dintre cele mai mari burse de criptomonede din lume, a primit aprobarea de principiu pentru a funcționa ca o facilitate de tranzacționare digitală și a furniza servicii de custodie la AIFC în august. Pe 19 octombrie, Binance a raportat fix Zhaslan Madiyev, fost ministru adjunct al ministerului dezvoltării digitale, în calitate de director al Binance Kazahstan.