Antreprenorul popular și avocatul NFT Gary Vaynerchuck, cunoscut și sub numele de Gary Vee, a susținut că oferta excesivă, lăcomia și proiectele slabe sunt principalele motive pentru care piața NFT a scăzut atât de greu în ultimul an.

Pe 12 decembrie, Vaynerchuck și-a evidențiat cel mai recent blog Poștă prin Twitter, care explorează problemele actuale din sectorul NFT și încotro crede că se va îndrepta anul viitor.

Comentând starea pieței, Vaynerchuck a subliniat că a existat o cantitate semnificativă de frică, incertitudine și îndoială (FUD) din partea presei și a utilizatorilor rețelelor sociale în acest an, care au evidențiat în general probleme precum scăderea volumelor de tranzacționare și prețurile minime. .

„Adevărul este că, dacă ai fost atent, știi ce se întâmplă cu adevărat aici, iar dacă ești ca mine, nu ești surprins”, a argumentat Vaynerchuck.

El a subliniat o predicție pe care a făcut-o cu un an mai devreme, în care a susținut că „98-99% dintre proiectele NFT” care au câștigat acțiune în timpul boom-ului NFT din 2021 fie vor ajunge ca investiții proaste, fie „se vor ajunge la zero”.

Probleme cu NFT-urile

Explicând această predicție, Vaynerchuck a evidențiat trei probleme principale care împiedică piața: supraoferta, lăcomia pe termen scurt și comercianții slabi.

În ceea ce privește oferta excesivă, Vaynerchuck a susținut că numărul mare de „celebrități, influenți, ligi sportive, mărci mari și artiști individuali” care au sărit în val anul trecut va cauza cu siguranță probleme legate de cerere și ofertă.

„Unele au fost proiecte incredibile conduse de adevărați operatori care se concentrează pe oferirea de valoare comunităților lor; majoritatea nu sunt”, a scris el, adăugând că:

„Cererea nu a ținut și nu va ține pasul cu acest nivel extraordinar de aprovizionare și de fiecare dată când se întâmplă asta, există o bulă care așteaptă să izbucnească.”

În ceea ce privește lăcomia pe termen scurt, Vaynerchuck a susținut că industria a fost împiedicată de prea mulți oameni care se grăbesc să facă bani rapid lansând proiecte sau tranzacționând NFT-uri, ducând la pierderi din escrocherii și proiecte cu fundamente deficitare.

„Toată lumea este prea egoistă, prea rapidă și lipsită de considerație. Acesta este un maraton, dar toată lumea îl tratează ca o micro cursă și o goană după aur și de aceea majoritatea vor pierde”, a scris el.

În iunie, compania de software de monitorizare blockchain DEXterlab sondat peste 1.300 de persoane pe Twitter despre obiceiurile lor de cumpărare NFT de la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie. A constatat că, în timp ce 64,3% dintre respondenți au spus că au cumpărat NFT-uri „pentru a face bani”, mai puțin de 42% au făcut profit la momentul sondajului.

Între timp, referitor la proiectele proaste, el a sugerat că, din moment ce oricine poate lansa un proiect NFT, „acum există o mulțime de oameni care nu înțeleg real lucruri precum afaceri, construirea comunității pe termen lung, cultură, zi de zi, funcţionarea unui personal şi crearea cererii”.

Unde se duc NFT-urile în 2023?

Privind în 2023, Vaynerchuck a susținut că un alt boom al pieței, precum 2021, este puțin probabil, mai ales că nu vede că „perspectivele macroeconomice” vor deveni optimiste în curând.

Mai mult, Vaynerchuck a comparat industria criptomonedei și NFT cu boom-ul internetului de la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000, în care nenumărate companii s-au prăbușit, în timp ce cele mai puternice au ajuns la dominație.

„Din cauza unei cantități ridicole de aprovizionare, o mulțime de proiecte se vor prăbuși și vor ajunge la zero, precum Pets.com, dar vor exista unele, acel 1-3% dintre proiecte, care vor deveni Amazon și eBay. Cheia este… câți dintre voi sunteți dispuși să faceți temele necesare pentru a face investiții inteligente?

Vaynerchuck a intrat în NFT-uri la începutul anului 2021 și apoi și-a lansat proiectul de debut VeeFriends în luna mai a acelui an și de atunci a investit în diverse proiecte. Conform date din CryptoSlam, VeeFriends este a 20-a colecție NFT în ceea ce privește volumul total de vânzări la 241,8 milioane USD.