Comisarul Comisiei de tranzacționare pe termen lung a mărfurilor (CFTC), Kristin Johnson, a cerut Congresului să adopte o legislație care „ar reduce decalajul actual în supravegherea piețelor la vedere criptografice”.

În timpul unui discurs la o conferință de active digitale la Universitatea Duke, pe 21 ianuarie, Johnson propuned o serie de modificări care ar permite CFTC să efectueze „due diligence efective” asupra companiilor, inclusiv a firmelor cripto, care doresc să achiziționeze entități reglementate de CFTC.

Comisarul dorește, de asemenea, puteri extinse pentru autoritatea de reglementare a mărfurilor pentru a îmbunătăți protecția clienților, a preveni crizele de lichiditate și a atenua conflictele de interese.

Comisarul CFTC Kristin Johnson. Sursa: YouTube

Una dintre aceste modificări potențiale ar fi acordarea autorității de reglementare a mărfurilor noi puteri pentru a investiga orice afacere care dorește să cumpere 10% sau mai mult dintr-o bursă de valori sau o casă de compensare înregistrată la CFTC.

Johnson a evidențiat exemplul bursei de derivate LedgerX, care a devenit o subsidiară a FTX la 31 august 2021 și este acum implicată în colapsul bursei cripto.

Comisarul notează că autoritatea de reglementare nu are în prezent capacitatea de a efectua due diligence asupra companiei care achiziționează afacerea și este doar un pasager în timp ce schimbul trece prin procesul de vânzare.

Johnson a abordat, de asemenea, amestecarea fondurilor clienților, care a fost una dintre cele mai flagrante acuzații aduse FTX după prăbușirea sa și a cerut o reglementare care formalizează obligația firmelor de criptomonede de a segrega fondurile clienților.

Legate de: VC-uri FTX susceptibile la „probleme serioase” din cauza due diligence: comisarul CFTC

Un alt decalaj observat de Johnson a fost în procedurile de gestionare a riscurilor, observând contagiunea care a continuat să se răspândească după prăbușirea marilor firme de criptomonede precum FTX:

„Interconexiunea dintre companiile cripto, amplificată de un management slab sau inexistent al riscului, eșecurile guvernanței corporative și conflictele de interese în companiile individuale, crește probabilitatea crizelor.”

Comisarul a sugerat că „cadurile actuale, cum ar fi legislația și reglementările antitrust, ar putea avea un domeniu de aplicare prea restrâns” pe piețe din ce în ce mai diverse și pledează pentru „guvernare personalizată și eficientă și controale de gestionare a riscurilor”.