Italia planuri stoarce reglementările privind monedele digitale prin extinderea legislației fiscale pentru a include tranzacționarea cu criptomonede până în 2023, conform documentației bugetare publicate la 1 decembrie.

În bugetul său pentru 2023 sunt incluse planuri de a impune un impozit de 26% pe profiturile de peste 2.000 de euro (2.062,3 USD) obținute în tranzacționarea cu criptomonede, potrivit datelor. Bloomberg. Înainte de această propunere, monedele digitale aveau cote de impozitare mai mici, deoarece anterior erau considerate „monedă străină”.

În proiectul de lege propus, contribuabilii vor avea opțiunea de a declara valoarea deținerilor de active digitale începând cu 1 ianuarie și de a plăti un impozit de 14%. Acest lucru este destinat să stimuleze deținătorii de active digitale italieni să își declare activele în declarațiile fiscale.

Potrivit datelor Tripe A, 2,3% din populația italiană, care egală la aproximativ 1,3 milioane de oameni, dețin cripto active în Italia. Până în iulie 2022, s-a estimat că aproximativ 57% dintre utilizatorii criptomonedelor erau bărbați, în timp ce 43% dintre utilizatori erau femei, iar majoritatea utilizatorilor săi erau în grupa de vârstă 28-38 de ani.

Înrudit: IRS să convoace utilizatorii care nu raportează și nu plătesc impozit pe tranzacțiile cripto

Italia pare să calce pe urmele Portugaliei în propunerea de impozitare a monedei digitale. În octombrie, Portugalia, cunoscutul paradis fiscal pentru criptomonede, a propus un impozit de 28% pe câștigurile de capital din criptomonede deținute mai puțin de un an.

În bugetul de stat din 2023, guvernul portughez a abordat impozitarea criptomonedelor, pe care autoritățile fiscale portugheze le lăsaseră anterior neatinse, deoarece activele digitale nu erau recunoscute ca mijloc legal.

Guvernul portughez intenționează să creeze un cadru fiscal „larg și adecvat” care vizează criptomonedele în ceea ce privește impozitarea și clasificarea lor. Proiectul de lege fiscal propus acoperă operațiunile care implică extragerea și tranzacționarea criptomonedelor, precum și câștigurile de capital.