Confruntându-se cu decenii de sancțiuni economice, Iranul a plasat prima sa comandă internațională de import folosind criptomonede de 10 milioane de dolari, potrivit unui înalt oficial guvernamental comercial.

Vestea că Republica Islamică a plasat prima sa comandă de import folosind cripto a fost impartit de ministrul adjunct al Industriei, Minelor și Comerțului din Iran, Alireza Peyman-Pak, într-o postare pe Twitter pe 9 august.

Deși oficialul nu a dezvăluit niciun detaliu despre criptomoneda utilizată sau despre bunurile importate implicate, Peyman-Pak a spus că comanda de 10 milioane de dolari reprezintă prima dintre multele schimburi internaționale care vor fi decontate în criptomonede, cu planuri de a intensifica acest lucru în luna următoare. , subliniind:

„Până la sfârșitul lunii septembrie, utilizarea criptomonedelor și a contractelor inteligente va fi utilizată pe scară largă în comerțul exterior cu țările țintă”.

Iranul a fost, până în februarie a acestui an, cea mai sancționată țară din lume. Iranul primește majoritatea a importurilor sale din China, Emiratele Arabe Unite (EAU), India și Turcia, potrivit Trading Economics.

Cu toate acestea, Rusia se află acum pe primul loc ca națiune cea mai sancționată din lume după invazia sa din Ucraina la începutul acestui an.

Națiunea islamică s-a poziționat să adopte criptomonede din 2017. În octombrie 2020, a modificat legislația emisă anterior pentru a permite utilizarea criptomonedelor pentru finanțarea importurilor.

În iunie 2021, Ministerul Comerțului iranian a eliberat minerilor iranieni 30 de licențe de operare pentru a extrage criptomonede, care trebuie apoi vândute băncii centrale a Iranului. Iranul folosește acum acele monede extrase pentru plățile de import.

În februarie, Iranul urmărea, de asemenea, o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), bazată pe protocolul Hyperledger Fabric, ca mijloc de a-și îmbunătăți infrastructura financiară existentă.