Francois Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Franței, a cerut cerințe mai stricte de licențiere pentru companiile cripto din Franța, invocând tulburările actuale de pe piețele cripto.

În timpul unui discurs la Paris, pe 5 ianuarie, guvernatorul băncii centrale a spus că Franța nu ar trebui să aștepte ca viitoarele legi privind cripto-ul UE să pună în aplicare licențe obligatorii pentru furnizorii locali de servicii de active digitale (DASP).

Proiectul de lege privind Piețele pentru Crypto Assets (MiCA) al Parlamentului European prevede un regim de licențiere pentru UE, printre alte reglementări, și este de așteptat să intre în vigoare cândva în 2024.

Potrivit unui raport Bloomberg din 5 ianuarie raportVilleroy s-a adresat industriei financiare a țării în discursul său, declarând:

„Toată mizeria din 2022 alimentează o simplă convingere: este de dorit ca Franța să treacă la o licență DASP obligatorie cât mai curând posibil, mai degrabă decât doar înregistrarea.”

În prezent, companiile de criptomonede care asigură tranzacționarea și custodia criptomonedelor trebuie să fie „înregistrate” la Autoritatea Piețelor Financiare (AMF), autoritatea de reglementare a pieței din țară.

O licență DASP este opțională, iar cei cu licență trebuie să îndeplinească o serie de cerințe legate de organizarea, conduita și finanțarea afacerii.

Cu toate acestea, dintre cele 60 de companii cripto înregistrate la AMF, niciuna nu este în prezent licențiată ca DASP.

Villeroy a vorbit în decembrie 2017 la un panel la Paris. Imagine: Institutul Jacques Delors

Apelul lui Villeroy vine după ce Hervé Maurey, membru al comisiei de finanțe a Senatului, a propus un amendament în decembrie 2022 pentru a elimina o clauză care permite companiilor să opereze fără licență.

Legile actuale din Franța permit companiilor să opereze fără licență până în 2026, chiar dacă sau atunci când MiCA devine lege și stabilește un regim de licență.

Deliberările în parlament cu privire la amendament vor începe în ianuarie.

Legate de: Autoritatea franceză de reglementare AMF pune pe lista neagră doar 2 site-uri web de criptomonede pe tot parcursul anului

MiCA își croiește drum în parlamentul UE din septembrie 2020.

Pe 10 octombrie 2022, a trecut la Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European, 2022, ca urmare a negocierilor tripartite dintre Consiliul UE, Comisia Europeană și Parlamentul European.

Votul final în plen pentru MiCA a fost reprogramat de la sfârșitul lui 2022 până în februarie 2023. Europarlamentarul Stefan Berger a explicat pentru Cointelegraph în noiembrie 2022 că motivul întârzierii a fost „cantitatea enormă de muncă pentru juriștii lingviști, având în vedere durata”. . a textului legal.”