Blockchain-ul Ethereum și-a încheiat cu succes trecerea de la proof-of-work la proof-of-stake (PoS) în urma fuziunii Mainnet și Beacon Chain.

Fuziunea a avut loc pe 15 septembrie, când rețeaua a trecut fără probleme la PoS, minerii bazați pe hardware fiind înlocuiți de validatori care miză Ether (ETH) pentru a procesa tranzacții, a adăuga noi blocuri și a întreține rețeaua.

Cea mai pertinentă întrebare în spațiul criptomonedei este, ce se întâmplă în continuare? Fundația Ethereum a lucrat întotdeauna la o foaie de parcurs lungă de etape de dezvoltare, iar Merge nu este diferit.

Cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, a subliniat anterior un proces gradual, în cinci pași, care va duce blockchain-ul smart contract la ceea ce el a descris drept „jocul final” al dezvoltării Ethereum.

Scopul final ar vedea rețeaua capabilă de frecvență mare de blocare și dimensiunea blocurilor, precum și capacitatea de a procesa mii de tranzacții pe secundă, rămânând în același timp suficient de fiabilă și rezistentă la cenzură.

fuziunea

Fuziunea a fost primul pas în acest proces în cinci părți, care de atunci a fost elaborat de diverși dezvoltatori Ethereum, participanți la ecosistem și comentatori. Schimbarea cheie a Merge este reducerea drastică a consumului de energie, reducând consumul de energie Ethereum cu 99%.

Cu câteva ore înainte ca Fuziunea să aibă loc, Buterin a citat estimarea cercetătorului Ethereum, Justin Drake, potrivit căreia evenimentul ar reduce și consumul global de energie electrică cu 0,2%.

A doua schimbare majoră adusă de trecerea la PoS este emisiunea redusă de ETH prin recompense către validatori pentru munca lor de întreținere a rețelei, făcând ETH un activ deflaționist.

valul

2023 este anunțat ca anul în care Ethereum va implementa fragmentareun pas important în creșterea scalabilității capacității blockchain-ului de a stoca și accesa date.

Fundația Ethereum descrie sharding-ul ca fiind procesul de separare orizontal a unei baze de date pentru a distribui volumul de lucru în rețea. Ethereum va folosi sharding-ul în sinergie cu pachetele de nivel 2 atunci când împarte cantitatea uriașă de date din rețea.

Acest lucru are scopul de a reduce congestionarea rețelei și de a crește tranzacțiile pe secundă. Este alternativa descentralizată la realizarea unei baze de date mai mari, atenuând nevoia validatorilor de a stoca toate datele în rețea, ceea ce ar necesita hardware puternic.

De asemenea, înseamnă că utilizatorul mediu ar putea rula un nod Ethereum sau clienți pe dispozitive personale, cum ar fi PC-uri și dispozitive mobile, făcând rețeaua mai robustă datorită descentralizării mai mari.

The Verge, Purge și Splurge

Ultimii trei pași în dezvoltarea continuă a Ethereum după Fuziune vor avea loc în următorii câțiva ani.

The Verge este a treia parte a foii de parcurs a Ethereum, prezentată de Buterin. Fără a deveni prea tehnic, acest pas va implica introducerea arborilor verkle, care vor optimiza stocarea datelor și dimensiunea nodurilor.

ca Buterin explicat Într-o scufundare profundă în iunie 2021, arborii verkle îndeplinesc o funcție similară cu arborii merkle, adunând toate tranzacțiile dintr-un bloc și producând dovada întregului set de date pentru un utilizator care dorește să-și verifice autenticitatea:

„Cu toate acestea, proprietatea cheie pe care o oferă arborii Verkle este că sunt mult mai eficienți în ceea ce privește dimensiunea testului.”

Criptografia este ceva mai complicată, dar Buterin a subliniat că reducerea dimensiunii datelor de testare ar fi suficientă pentru a face viabili clienții apatrizi.

Purge va implica eliminarea datelor istorice rămase într-un efort de a reduce congestionarea rețelei prin eliminarea datelor superflue. Practic, acest lucru va reduce cantitatea de date pe care un validator trebuie să le stocheze, iar Buterin promovează acest pas pentru a permite rețelei să gestioneze aproximativ 100.000 de tranzacții pe secundă.

Ce altceva ar trebui să știu?

După cum a explorat anterior Cointelegraph, participanții care doresc să devină validatori completi pe blockchain-ul Ethereum trebuie să se angajeze 32 ETH pentru a face acest lucru. O concepție greșită obișnuită a fost că acești participanți ar putea să-și elimine ETH-ul mizat odată ce fuziunea va fi finalizată.

Pentru a asigura stabilitatea rețelei, validatorii își vor putea retrage ETH-ul mizat doar după ce va avea loc upgrade-ul de la Shanghai, care este planificat pentru următoarele 12 luni. Validatorii pot primi, de asemenea, taxe pentru procesarea tranzacțiilor (valoare extractabilă miner), care sunt creditate în contul dvs. de validator fără participare.