Fondul Monetar Internațional (FMI) solicită o mai mare reglementare a piețelor cripto din Africa, una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere din lume, blogul instituției globale raportat pe 22 noiembrie
Printre motivele pentru care țările din regiune ar trebui să adopte regulamentul, fondul monetar a citat prăbușirea FTX și efectul său de influență asupra prețurilor criptomonedelor, ceea ce „declanșează solicitări reînnoite pentru o mai mare protecție a consumatorilor și reglementare.” din industria criptomonedelor.
În plus, autorii susțin că „riscurile activelor cripto sunt evidente” și „este timpul să reglementăm” pentru a găsi un echilibru între minimizarea riscului și maximizarea inovației. Pe baza Perspectivelor economice regionale din octombrie 2022 pentru Africa Subsahariană, articolul afirmă că „riscurile sunt mult mai mari dacă criptografia este adoptată ca mijloc de plată legal”, reprezentând o amenințare pentru finanțele publice dacă guvernele acceptă criptografie ca mijloc de plată.
Postarea mai menționa:
“Legislatorii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că criptomonedele ar putea fi folosite pentru a transfera ilegal fonduri din regiune și pentru a eluda reglementările locale pentru a preveni ieșirile de capital. Utilizarea pe scară largă a criptomonedelor ar putea submina, de asemenea, eficacitatea politicii monetare, creând riscuri pentru stabilitatea financiară și macroeconomică.
Potrivit datelor FMI, 25% dintre țările din Africa subsahariană au reglementat formal criptomonedele, în timp ce două treimi au implementat unele restricții. Pe de altă parte, Camerun, Etiopia, Lesotho, Sierra Leone, Tanzania și Republica Congo au interzis deja criptoactivele, reprezentând 20% din țările din Africa subsahariană. Kenya, Nigeria și Africa de Sud au cel mai mare număr de utilizatori din regiune.
Între iulie 2020 și iunie 2021, piața cripto africană a crescut în valoare cu peste 1.200%, potrivit datelor firmei de analiză Chainalysis, cu o mare adoptare în Kenya, Africa de Sud, Nigeria și Tanzania.
După cum a raportat Cointelegraph, Ghana testează o monedă digitală a băncii centrale (CBDC). Potrivit lui Kwame Oppong, un director executiv la Bank of Ghana, inițiativa țării își propune să promoveze incluziunea financiară. Ghana are potențialul de a atinge niveluri similare de adoptare a criptomonedelor cu Kenya și Nigeria, țări care s-au clasat pe locurile 11 și 19 în Indexul global de adopție de criptomonede al Chainalysis.
Source link