Conform unei noi propuneri cu data de 1 decembrie, rețeaua de grafică cu LED-uri acrilice Fantom caută să implementeze un program de afiliere pentru dezvoltatorii de aplicații descentralizate sau dApp, cu taxe de gaz de rețea. Pentru a finanța această afacere, comunitatea Fantom a propus reducerea ratei actuale de consum de token FTM a protocolului de la 20% la 5%. Sprijinind propunerea, dezvoltatorii Fantom au scris:

„Am luat ceea ce funcționează pe web2 și l-am readaptat pentru a se potrivi cu prioritățile rețelei, ceea ce înseamnă să luăm modelul de monetizare a reclamelor și să-l extindem la monetizarea cu gaz pentru a face dApps care reușesc să atragă un flux constant de utilizatori.” .

Echipa de dezvoltare a explicat în continuare că rețeaua Opera lui Fantom [native dApp builder] „nu concurează direct cu Youtube sau Twitter”, ci caută „să atragă și să rețină în mod continuu talente de nivel superior” în spațiul Web 3.0. Pentru a se califica pentru potențialul stimulent, dApps trebuie să fi înregistrat 1.000.000 sau mai multe tranzacții și să fi petrecut trei luni sau mai mult în rețeaua Fantom Opera. După aprobare, dezvoltatorii pot solicita 15% din taxele totale de gaz cheltuite pentru dApp-ul lor.

Cu toate acestea, Fundația Fantom a spus că „își rezervă dreptul de a opri orice flux de plată pe termen nelimitat din orice motiv, inclusiv dacă se suspectează o activitate frauduloasă a utilizatorilor sau dacă Fundația consideră că este în interesul ecosistemului Fantom”. În prezent, un total de 8,36 milioane de jetoane FTM au fost arse de la lansarea rețelei principale Fantom în 2019. Votarea pentru propunere este în desfășurare și necesită o participare minimă de 55% din deținătorii de jetoane FTM pentru a fi aprobate.