Uniunea Europeană (UE) a publicat pe 18 octombrie un pachet de documente legate de un plan de acțiune de implementare a European Green Deal și a Planului REPowerEU, ambele vizând economisirea energiei prin digitalizarea sectorului energetic. Planificatorii europeni de energie au criptomonede în vizor împreună cu o mulțime de alți utilizatori de energie.

Planul REPowerEU a fost Anunțat în mai, ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei, care a avut un impact profund asupra aprovizionării cu energie a Europei. Criza din Rusia a fost o oportunitate de a „a avansa rapid tranziția curată”, a spus Comisia Europeană. „Controlul consumului de energie al sectorului TIC” este o parte importantă a planului și include blockchain-urile printre obiectele atenției sale ca subset de centre de date.

„Documentul de lucru al personalului Comisiei” remarcă faptul că Europa reprezintă aproximativ 10% din cripto miningul global, Germania și Irlanda conducând continentul, iar Suedia înregistrând o creștere uriașă a activității după ce China a interzis mineritul. Documentul prevede ca Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe să elaboreze standarde tehnice pentru industria cripto minelor.

Autorii documentului. mentionate mai sus un document nedatat, creat de grupul de reflecție al Observatorului și Forumului European Blockchain (EUBOF), care a inclus „opțiuni de politică potențiale care ar putea fi justificate pentru a atenua efectele negative asupra climei ale tehnologiilor utilizate pe piața activelor cripto”. Acest document va fi esențial pentru un raport privind impactul asupra mediului al activelor cripto care urmează să fie publicat în 2025. Dacă se iau măsuri privind recomandările EUBOF, aceștia au remarcat:

„Aceasta ar fi o primă încercare la nivel mondial de a diminua atractivitatea investițiilor în bitcoin și de a reduce prețul bitcoin”.

Documentul a mai precizat că investitorii au nevoie de informații mai bune cu privire la utilizarea energetică a criptomonedelor și, făcând ecou documentului EUBOF, că UE ar trebui să preia conducerea în crearea standardelor internaționale de etichetare blockchain.

Înrudit: Cercetătorii susțin că impactul asupra climei al Bitcoin este mai aproape de „crudeul digital” decât aurul

„Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor” spunea că utilizarea energiei pentru minerit cripto s-a dublat în ultimii doi ani. El a remarcat că legislația propusă privind Piețele în Cripto-Active (MiCA) ar cere jucătorilor de pe piața cripto-activelor să facă dezvăluiri de mediu.

Între timp, din cauza situației energetice dificile din această iarnă din cauza întreruperilor în aprovizionarea cu energie a Rusiei, Comisia Europeană, ramura executivă a UE, îndeamnă statele membre să „implementeze măsuri specifice și proporționale pentru reducerea consumului de energie electrică al criptomonedelor”. mineri de active [… and] tot într-o perspectivă pe termen mai lung, pentru a pune capăt reducerilor de taxe și altor măsuri fiscale care beneficiază criptominerii.” Norvegia ia în considerare deja eliminarea scutirilor de taxe pentru criptominerii.

Vorbind recent la Washington, comisarul pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuinness, a spus că Europa acordă o mare importanță problemelor energetice și de mediu legate de criptomonede. Administrația președintelui american Joe Biden a analizat și impactul asupra mediului al criptomonedelor.