Vineri, FZE, o subsidiară a schimbului de criptomonede FTX, a primit prima licență de produs minim viabil (MVP) din Dubai, permițând operarea completă a schimbului în regiune.

Autoritatea de Reglementare a Activelor Virtuale din Dubai (VARA) a eliberat licența de operare către FZE în cadrul programului MVP, care, potrivit Helal Saeed Almarri, Director General al Autorității WTC din Dubai, este conceput pentru o creștere sigură și durabilă în Dubai. Deocamdată, operațiunile schimbului FTX FZE sunt în faza de testare și se vor concentra pe furnizarea de diverse servicii cripto.

Potrivit CEO-ului FTX, Sam Bankman-Fried, noua bursă licențiată va funcționa conform unui model care va încorpora supravegherea reglementară și verificările de conformitate ale Financial Action Task Force (FATF) pentru piețele financiare internaționale de nivel 1. În plus, Almarri a dezvăluit că operațiunile bursei vor să fie utilizat ca dovadă de reglementare pentru viitoarele servicii de tranzacționare care utilizează active virtuale.

„Faza MVP, exclusivă pentru jucători internaționali responsabili și selecționați precum FTX, va permite VARA să structureze cu prudență liniile directoare și pârghiile de diminuare a riscurilor pentru operațiuni de tranzacționare sigure”, a spus Almarri, subliniind pregătirea regiunii pentru adoptarea pe scară largă a criptomonedelor.

Cu licență, FTX FZE a fost aprobat să implementeze produse cripto derivate reglementate și servicii de tranzacționare pentru investitori instituționali calificați. În plus, bursa poate acționa și ca o casă de compensare, poate opera o piață de jetoane nefungibile (NFT) și poate oferi servicii de custodie în întreaga regiune.

În martie 2022, FTX a fost primul care a primit licența Virtual Asset Exchange (VAX) de la Dubai, la scurt timp după ce autoritățile de reglementare au adoptat Virtual Assets Act și au înființat Dubai VARA. Bursa de criptomonede OKX a primit, de asemenea, o licență provizorie de la autoritățile de reglementare din Dubai pentru a oferi servicii suplimentare investitorilor locali și furnizorilor de servicii financiare.

Dubai și restul Emiratelor Arabe Unite au făcut pași spre adoptarea criptomonedelor într-un ritm rapid anul acesta. Emiratele și-au luat impulsul pentru inovare cu un pas mai departe la începutul acestui an, odată cu lansarea Strategiei Dubai Metaverse.

Legate de: Dubai va intensifica eforturile metaversului cu 40.000 de noi locuri de muncă

Interesul autorităților financiare pentru criptomonede și aprobarea schimburilor majore dă tonul pentru autoritățile de reglementare din întreaga lume. În timp ce anumite țări se concentrează pe înăsprirea controalelor, abordarea experimentală a Dubaiului și undă verde acordată recent propunerii de Crypto Asset Markets a Uniunii Europene ar putea servi drept etalon pentru alte regiuni.