Anul este 2027. Este o perioadă de mare inovație și progres tehnologic, dar și de haos. Cum va arăta piața criptomonedelor în 2027? (Pentru cei nefamiliarizați, acesta este un linia din jocul video din 2011, Dumnezeu Ex.)

Predicțiile pe termen lung sunt notoriu greu de făcut, dar fac experimente de gândire bune. Un an este o perioadă prea scurtă pentru schimbări fundamentale, dar cinci ani sunt suficienți pentru ca totul să se schimbe.

Acestea sunt cele mai neașteptate și revoltătoare evenimente care s-ar putea întâmpla în următorii cinci ani.

1. Metaversul nu se va ridica

Metaversul este un subiect fierbinte, dar majoritatea oamenilor nu au nici cea mai mică idee din ce constă cu adevărat. Metaversul este o lume virtuală holistică care există continuu (fără pauze sau reporniri), funcționează în timp real, se adaptează la orice număr de utilizatori, are propria sa economie, este creată de participanții înșiși și se caracterizează printr-o interoperabilitate fără probleme. . O varietate de aplicații ar putea fi (teoretic) integrate în metavers, inclusiv jocuri, aplicații de videoconferință, servicii de eliberare a permiselor de conducere, cum ar fi.

Această definiție arată clar că metaversul nu este un fenomen atât de nou. Jocurile și rețelele sociale care includ majoritatea caracteristicilor menționate mai sus există de ceva timp. Desigur, interoperabilitatea este o problemă care trebuie luată în serios. Ar fi fost o caracteristică foarte utilă să poți transfera cu ușurință active digitale între jocuri, sau o identitate digitală, fără a fi legat de o anumită platformă.

Dar metaversul nu va putea niciodată să satisfacă toate nevoile. Nu există niciun motiv pentru a include unele servicii în metavers. Unele servicii vor rămâne izolate din cauza refuzului operatorilor lor de a renunța la controlul asupra lor.

Și mai este și aspectul tehnic de luat în considerare. Cultura cyberpunk a anilor 1980 și 1990 a postulat că metaversul însemna imersiune totală. O astfel de imersiune este acum concepută ca fiind posibilă doar cu utilizarea ochelarilor de realitate virtuală. Hardware-ul VR se îmbunătățește în fiecare an, dar nu este ceea ce ne așteptam. Realitatea virtuală rămâne un fenomen de nișă chiar și printre cei mai pretențioși jucători. Marea majoritate a oamenilor obișnuiți nu își vor pune niciodată acei ochelari pentru a-și suna bunica sau pentru a vinde o criptomonedă la un schimb.

Adevărata imersiune necesită o descoperire tehnologică precum lentilele de contact inteligente sau Neuralink. Este foarte puțin probabil ca aceste tehnologii să fie utilizate pe scară largă în cinci ani.

2. Portofelele vor deveni „super-aplicații”

Un utilizator activ de finanțe descentralizate (DeFi) este forțat să se ocupe de zeci de protocoale în aceste zile. Portofele, interfețe, schimburi, poduri, protocoale de creditare – sunt sute și cresc zilnic. A trebui să trăiești cu o astfel de varietate de tehnologii este incomod chiar și pentru utilizatorii avansați. În ceea ce privește perspectivele adoptării în masă, o astfel de stare de lucruri este și mai inacceptabilă.

Pentru utilizatorul obișnuit, este ideal atunci când un număr maxim de servicii poate fi accesat printr-un număr limitat de aplicații universale. Opțiunea optimă este atunci când sunt integrate direct în portofel. Stocați, schimbați, transferați în alte rețele, pariați: de ce să vă deranjați să vizitați zeci de site-uri diferite pentru a accesa astfel de servicii când toate operațiunile necesare pot fi efectuate folosind o singură interfață?

Utilizatorilor nu le pasă ce schimb sau punte folosesc. Le pasă doar de securitate, viteză și tarife mici. Un număr semnificativ de protocoale DeFi vor deveni în cele din urmă back-end-uri care găzduiesc portofelele și interfețele populare.

3. Bitcoin va deveni o unitate de cont la egalitate cu dolarul american sau euro

Banii au trei funcții principale: să acționeze ca mijloc de plată, ca depozit de valoare și ca unitate de cont. Multe criptomonede, în principal stablecoins, sunt folosite ca mijloc de plată. Bitcoin (BTC) și, într-o măsură mult mai mică, Ether (ETH) sunt folosite ca depozite de valoare printre criptomonede. Dar dolarul american rămâne principala unitate de cont din lume. Totul este evaluat în dolari, inclusiv Bitcoin.

Adevărata victorie a banilor sunet va fi anunțată atunci când criptomonedele vor prelua rolul de unitate de cont. Bitcoin este în prezent principalul candidat pentru acest rol. O astfel de victorie va însemna o mare schimbare de părere.

Ce trebuie să se întâmple în următorii cinci ani pentru ca aceasta să fie o posibilitate?

O scădere bruscă a încrederii în dolarul american și euro este o condiție prealabilă pentru ca criptomonedele să își asume rolul de unitate de cont de bază. Autoritățile occidentale au făcut deja multe pentru a submina această încredere prin tipărirea de trilioane de dolari în bani fiat, permițând inflației anormal de ridicate să se dezlănțuie, înghețând sute de miliarde din rezervele unei țări suverane etc. Acesta poate fi doar începutul.

Ce se întâmplă dacă inflația reală este mult mai slabă decât cea prevăzută? Ce se întâmplă dacă criza economică se prelungește? Ce se întâmplă dacă izbucnește o nouă epidemie? Ce se întâmplă dacă conflictul din Ucraina se extinde în țările vecine? Toate acestea sunt scenarii fezabile. Unele sunt extreme, desigur, dar sunt posibile.

4. Cel puțin jumătate din primele 50 de criptomonede își vor vedea poziția în declin

Există o mare probabilitate ca lista criptomonedelor de top să se schimbe radical. Zombi de-a dreptul ca Ethereum Classic (ETC) vor fi scoși de pe listă, iar proiectele care acum par să aibă poziții de nezdruncinat nu numai că vor fi detronate, ci și vor dispărea cu totul.

RELATE: 6 întrebări pentru Lisa Fridman din Quadrata

Unele monede stabile vor merge cu siguranță. Cei noi le vor lua locul. Cardano (ADA) va aluneca în jos pe listă pentru a deveni oficial un cadavru viu. Proiectul avansează cu o încetineală agonizantă. Dezvoltatorii nu numai că nu văd acest lucru ca pe o problemă, ci chiar par să o vadă ca pe un beneficiu.

5. Piața cripto se va fragmenta de-a lungul liniilor geografice

Criptomonedele sunt globale în mod implicit, dar nu sunt invulnerabile la influența statelor individuale. Statul are întotdeauna un avantaj și un as în mânecă. Mai multe teritorii (SUA, Uniunea Europeană, China, India, Rusia etc.) au introdus deja sau amenință să introducă o reglementare strictă a criptomonedelor.

Factorul concurenței internaționale se suprapune motivațiilor interne ale statului. Când Rusia a fost sancționată puternic, unele proiecte cripto au început să restricționeze accesul utilizatorilor ruși la serviciile lor sau chiar să le blocheze fondurile. Acest scenariu se poate repeta în viitor în ceea ce privește China.

RELATE: Există o modalitate prin care sectorul criptomonedelor să evite piețele ursoare legate de reducerea la jumătate a Bitcoin?

Nu este greu de imaginat un viitor în care părți ale pieței cripto să lucreze în favoarea unor țări, în timp ce le exclud pe altele. Trăim deja în acel viitor, cel puțin într-o oarecare măsură.

Opiniile exprimate sunt exclusiv ale autorului și nu reflectă neapărat opiniile Cointelegraph. Acest articol are scop informativ general și nu este destinat și nu ar trebui să fie luat drept consiliere juridică sau de investiții.Source link