În ultimele decenii, inegalitatea în distribuția bogăției la nivel mondial a devenit mai accentuată.

De exemplu, din 2022, primii 10% dintre americani tine aproape 70% din averea americană. Aceasta înseamnă că 90% din țară ia acasă doar 30% din bogăție. Africa de Sud este un alt exemplu, cu primii 10% ia acasă 65% din avere.

Mulți cetățeni nu au, de asemenea, acces la servicii bancare generale și la servicii financiare de primă clasă (adică servicii limitate la investitorii acreditați) care sunt ușor disponibile pentru rezidenții mai înstăriți. Criptomoneda poate ajuta la reducerea disparității de avere, oferind utilizatorilor acces la un mijloc de a câștiga, stoca, primi, trimite și investi banii lor. Această analiză analizează modul în care criptomoneda poate ajuta la reducerea decalajului privind inegalitatea veniturilor.

Cum pot criptomonedele să rezolve egalitatea veniturilor?

Criptomoneda oferă utilizatorilor acces mai ușor la instrumente financiare și o metodă mai accesibilă de a trimite bani.

Mulți oameni din țările în curs de dezvoltare se bazează pe rudele din străinătate pentru a trimite bani pentru a ajuta cu cheltuielile de trai. remiterile de bani factură pentru 20-38,5% din PIB-ul unor țări precum El Salvador, Haiti și Tonga. Monedele stabile legate de dolari americani, cum ar fi USD Coin (USDC) și Tether (USDT), se pot asigura că destinatarii primesc o cotă mai mare din fondurile transferate fără ca intermediarii să ia o reducere sub formă de comisioane de transfer.

Transferurile SWIFT pot fi costisitoare; unele bănci percep 3-5%, în timp ce altele percep o taxă fixă ​​de 25-45 USD. Transferurile prin Western Union costă în medie 25 USD pentru transferurile online, 2,99 USD – 29,99 USD cu un card de credit/debit și 7,99 USD atunci când sunt efectuate în magazin. Pe de altă parte, monedele stabile precum USDC pot costa oriunde de la 3 la 5 USD pentru a fi trimise pe Ethereum și mai puțin de un ban pe blockchain-urile BNB Smart Chain, Tron și Cardano.

Deși economisirea de 20-44 USD în taxe de tranzacție poate să nu pară prea mare pentru mulți oameni, este o mare diferență pentru oamenii din țările în curs de dezvoltare sau cu venituri mai mici. De exemplu, media lunară salariu în Venezuela este de aproximativ 25 USD.

Aceste economii fac posibil ca oamenii să câștige un trai mai bun datorită membrilor familiei care lucrează în străinătate. În plus, membrii familiei vor putea, de asemenea, să trimită bani acasă mai des datorită taxelor foarte mici și timpilor de tranzacție rapidi.

Ben Caselin, șeful de cercetare și strategie la AAX, un schimb de criptomonede, a declarat pentru Cointelegraph:

„Bitcoin-ul, dar și stablecoins, oferă în general mai multă accesibilitate decât băncile tradiționale, în special pe piețele emergente, unde populațiile mari sunt adesea nebancare din cauza lipsei de infrastructură sau a documentației sau excluderii pe baza poziției sociale, sexului, religiei sau opiniilor politice. ”

„O trecere la plățile Bitcoin și la monedele stabile poate fi alimentată și de sancțiuni sau controale stricte ale capitalului care fac practic imposibil ca cetățenii și întreprinderile obișnuite să participe la economia globală, fie prin comerț, comerț sau altfel”, a adăugat el.

Caselin a remarcat, de asemenea, importanța costurilor scăzute atunci când vine vorba de remitențe folosind criptomonede, spunând că „utilizatorii atât din piețele dezvoltate, cât și din cele emergente pot beneficia de bitcoin și active digitale atunci când se angajează în plăți transfrontaliere. Acest lucru nu se datorează doar faptului că acestea sunt procesate mai eficient pe blockchain, ci și la un cost mult mai mic decât prin băncile corespondente și operatorii de transfer de bani precum Western Union.”

Recent: Turbulența pieței criptografice evidențiază riscurile de levier în tranzacționare

„Dar nu este vorba doar de accesibilitate și eficiență; Trecerea la activele digitale și la auto-custodia pentru deținerea de fonduri la o bancă și utilizarea serviciilor acesteia creează o nouă cultură financiară și mai matură, pe măsură ce societățile continuă să se digitalizeze și proliferează amenințările la adresa confidențialității și libertății.” .

Acces mai ușor la sistemele de plată

În timp ce PayPal este una dintre cele mai populare modalități de a primi plăți pentru freelanceri, utilizatorii trebuie să aibă contul conectat la o bancă pentru a-și încasa plățile. Acest lucru se datorează faptului că utilizatorii pot retrage bani doar în conturile lor bancare, iar singura altă opțiune este să cheltuiască banii cu un card de debit PayPal. Acest lucru poate face dificil pentru membrii unei națiuni nebancarați să își câștige existența online.

În schimb, tehnologia blockchain a permis utilizatorilor să primească plăți fără a fi nevoie de un intermediar, cum ar fi o bancă. Utilizatorii trebuie doar să aibă un portofel cripto pentru a primi plata direct de la alt utilizator. Acest lucru poate fi foarte util pentru freelanceri online. De exemplu, dacă un freelancer este însărcinat să dezvolte un site web sau să furnizeze orice alte servicii online, trebuie doar să-și furnizeze portofelul cripto.

Dunstan Teo, co-fondatorul Philcoin, un proiect de filantropie bazat pe blockchain, a declarat pentru Cointelegraph: „Criptomonedele au nevoie de obicei doar de un portofel și de o conexiune la internet pentru ca cineva să se înscrie și să facă tranzacții. Ele oferă celor din țările în curs de dezvoltare o oportunitate de a-și depozita bunurile în alt loc decât sub o saltea sau într-un dulap.” El a continuat:

„Acest lucru ajută la reducerea inegalității veniturilor, oferind oricui, oriunde în lume, acces la aceleași produse financiare, astfel încât să poată culege roadele unui activ în creștere rapidă. Pur și simplu, criptomonedele egalează condițiile de joc pentru toată lumea.”

Dacă freelancerii nu pot accesa o bancă, își pot retrage câștigurile printr-un ATM Bitcoin. Țări precum Uruguay, Nigeria, India și Kenya au instalat bancomate Bitcoin, oferind o rută alternativă pentru utilizatorii nebancarați de a cumpăra și vinde criptomonede, făcându-le o opțiune viabilă pentru retragerea banilor.

Portofelele cripto vor facilita lucrătorilor să obțină venituri online, precum și să trimită și să primească plăți. Unele portofele permit chiar utilizatorilor să primească plăți prin nume de utilizator în loc de adresele cripto alfanumerice obișnuite. Platforma de plată Web3 PIP bazată pe Solana, de exemplu, utilizează etichete (de exemplu, user@solana) în loc de adrese de portofel pentru a preveni utilizatorii să facă greșeli atunci când trimit sau primesc plăți. Dacă utilizatorii au instalată extensia de browser, pot trimite și primi plăți cripto prin intermediul rețelelor sociale trecând cu mouse-ul peste etichete pentru a activa o casetă de plată.

Accesul la protocoale care simplifică experiența utilizatorului este crucial pentru utilizatori, deoarece se estimează că 20% din Bitcoin s-a pierdut din cauza erorilor utilizatorului. În plus, un sondaj acoperit de Cointelegraph a constatat că 75% dintre respondenți au spus că tranzacțiile cripto sunt „stresante” și „inutil de complicate”. Cu toate acestea, adresele care pot fi citite de om pot aborda această problemă și pot ajuta la creșterea adoptării în țările în curs de dezvoltare.

Utilizarea auto-custodiei și a portofelelor criptomonede în cadrul economiei gig poate fi esențială în crearea de oportunități de venit pentru persoanele din țările cu venituri mici sau în curs de dezvoltare.

Corbin Fraser, șeful serviciilor financiare la Bitcoin.com, un schimb de criptomonede și un portofel, a declarat pentru Cointelegraph: „Criptomonedele sunt o modalitate bună pentru utilizatori de a fi plătiți pentru servicii. Acesta a fost unul dintre principiile originale ale Bitcoin. Eliminați intermediarii, reduceți taxele și deblocați o populație conectată la nivel global cu noi oportunități datorită banilor magici ai internetului.” Fraser a continuat:

„Momentul de interes al pandemiei de covid a fost adoptarea pe scară largă a muncii de la distanță. Pe măsură ce companiile evoluează în mod natural către angajare având în vedere controlul de la distanță, ne așteptăm ca companiile care oferă plăți cu criptomonede să atragă o forță de muncă și mai dedicată.”

„Plățile internaționale prin instituțiile financiare tradiționale rămân o durere imensă pentru toată lumea. Fondurile sunt blocate în limbo zile sau chiar săptămâni, lăsând oamenii șocați de taxele mari datorită sistemelor vechi. Aceste taxe se simt mai mult în țările în curs de dezvoltare. […] Asistăm la o creștere a criptomonedelor care se concentrează pe comisioane mici și chiar și după fuziune ETH are taxe sub 0,05 USD la orizont. Deci nu există nicio îndoială că aici se îndreaptă totul.”

Acces facil la instrumente financiare

Criptomonedele pot ajuta la reducerea decalajului de bogăție, oferind acces la instrumente financiare unei game mai largi de utilizatori. Instrumentele financiare centralizate, cum ar fi acțiunile, obligațiunile și indicii, necesită de obicei utilizatorilor să se înregistreze pe platforme și să furnizeze documente legale, inclusiv dovada veniturilor și detalii bancare.

Finanțarea descentralizată (DeFi), pe de altă parte, permite utilizatorilor să interacționeze cu protocoale financiare, cum ar fi miza, cultivarea randamentului și platformele de împrumut/împrumut folosind doar portofelul. Acest lucru facilitează utilizatorilor cu venituri mici și persoanelor din țările în curs de dezvoltare să câștige dobândă pe proprietatea lor și să împrumute sau să împrumute bani. DeFi echivalează în esență condițiile de joc în ceea ce privește accesibilitatea instrumentelor financiare.

Sectorul DeFi oferă utilizatorilor mai multe modalități de a câștiga venituri din activele lor cripto fără interferența vreunei entități centralizate, de la furnizarea de lichidități pe o bursă descentralizată (DEX) și câștigarea unui procent din jetoanele tranzacționate până la câștigarea de până la 20% prin miză. monede stabile

Cofondatorul Ethereum și fondatorul Cardano, Charles Hoskinskin, consideră că revoluția DeFi va avea loc în lumea în curs de dezvoltare. Când a fost intervievat anterior de Cointelegraph, Hoskinson a prezis că țările în curs de dezvoltare vor adăuga 100 de milioane de noi utilizatori în sectorul DeFi în următorii câțiva ani.

O monedă rezistentă la inflație

Inflația reduce puterea de cumpărare a monedei fiduciare a unei națiuni. Drept urmare, oamenii din țări precum Venezuela au adoptat criptomonede pentru a combate hiperinflația. Criptomonede precum Bitcoin sunt de natură deflaționistă, ceea ce înseamnă că oferta lor se micșorează în timp, crescând în valoare și putere de cumpărare. De exemplu, un Bitcoin valora 0,40 USD în 2010, comparativ cu cei 21.000 USD pe care îl valorează un BTC astăzi.

Recent: Ce înseamnă represiunea talibanilor pentru viitorul criptomonedei din Afganistan

Teo a analizat modul în care inflația afectează oamenii din țările în curs de dezvoltare:

„Hai să recunoaștem: totul se scumpește în ultima vreme și cu atât mai mult pentru cei din țările în curs de dezvoltare. În întreaga lume, ne confruntăm cu costuri mai mari ale gazului, inflație, costuri cu alimente, locuințe, educație și multe altele. Venitul disponibil pe care l-am avut cu toții cândva este acum erodat de un cost mai ridicat al vieții. Și din moment ce inflația nu dă semne de încetinire, ne putem aștepta ca venitul disponibil să continue să dispară”.

Utilizatorii din țările în curs de dezvoltare pot avea și monede stabile dacă nu doresc să facă față volatilității care vine cu criptomonedele tradiționale. Tether și USD Coin sunt alternative excelente pentru utilizatorii care doresc să-și păstreze fondurile într-o criptomonedă fixată la USD.





Source link