Economiile din întreaga lume se confruntă cu o varietate de provocări cauzate de creșterea inflației. Inflația ridicată devalorizează monedele naționale, ceea ce, la rândul său, crește costul vieții, mai ales în scenariile în care câștigurile rămân neschimbate.

În Statele Unite, guvernul a răspuns agresiv la inflație Națiunea a atins o rată a inflației de 9,1% în iunie, ceea ce a determinat Rezerva Federală să implementeze o serie de contramăsuri fiscale menite să prevină supraîncălzirea economiei. Creșterea dobânzilor a fost una dintre ele.

În consecință, creșterea ratei dobânzii a Fed a încetinit cheltuielile consumatorilor și creșterea afacerilor în țară.

Abordarea contrainflației a întărit, de asemenea, valoarea dolarului american față de alte valute, datorită controalelor stricte de lichiditate asupra dolarului. Deoarece 79,5% din tot comerțul internațional se face în dolari, multe țări plătesc acum o primă la import pentru a compensa creșterea valorii dolarului, agravând inflația în acele țări importatoare.

Ulterior, cetățenii unor economii în criză au început să-și transforme banii în valute străine mai stabile pentru a-și proteja banii împotriva deprecierii valorii, iar mulți dintre ei apelează la valute stabile pentru a face acest lucru.

Whitney Setiawan, un analist de cercetare la schimbul de criptomonede Bitrue, a declarat pentru Cointelegraph: „În vreme ce dolarul american înregistrează o apreciere puternică față de alte monede fiat, majoritatea utilizatorilor de criptomonede cunoscuți au un interes personal în deținerea de monede stabile.” .

Setiawan a prezis, de asemenea, că sectorul stablecoin este probabil să perturbe industria remitențelor în viitorul apropiat, datorită combinației de beneficii oferite de stablecoins.

„Deoarece interesul pentru monedele stabile este determinat de diverși factori, pot prezice că va fi o chestiune de timp până când această clasă de active va răsturna industria remitențelor cu o marjă semnificativă”, a spus el.

Cu privire la acest ultim punct, companiile de remitențe au luat în seamă și, în ultimele luni, au luat măsuri pentru a revendica o bucată din piața stablecoin. MoneyGram, de exemplu, a încheiat recent un parteneriat cu Stellar pentru a oferi servicii de remitere a monedelor stabile în rețeaua sa.

Ce sunt monedele stabile?

Un stablecoin este o monedă digitală a cărei valoare este adesea legată de un activ sau reglementată de un algoritm pentru a menține o valoare stabilă.

Monedele stabile garantate sunt cele mai populare și sunt susținute de rezerve din activele lor subiacente. În cele mai multe cazuri, valoarea sa o urmează pe cea a monedelor naționale populare, precum dolarul american, lira sterlină sau euro.

Această categorie de monede stabile este utilizată pe scară largă de comercianții de criptomonede care doresc să evite perturbarea pieței de criptomonede și de utilizatorii care doresc să-și protejeze banii împotriva inflației.

Alte tipuri de monede stabile includ monede stabile susținute de mărfuri, criptomonede și stablecoins algoritmice.

De ce monedele stabile sunt ideale ca instrumente împotriva inflației

Monedele stabile sunt ideale ca instrumente împotriva inflației din numeroase motive. Una dintre ele este natura sa imuabilă și fără margini.

Natura descentralizată a tehnologiei blockchain cu care operează monedele stabile le permite să călătorească peste granițe care altfel ar putea fi închise activităților financiare transfrontaliere.

Tranzacțiile cu Stablecoin sunt, de asemenea, rapide și profitabile în comparație cu transferurile de fonduri efectuate prin rețelele băncilor comerciale. Acest lucru le face convenabile pentru persoanele care caută să trimită și să primească bani și o acoperire împotriva inflației.

O altă proprietate perturbatoare pe care o dețin monedele stabile este capacitatea lor de a răspunde celor nebancarați. Aproximativ 2 miliarde de oameni din lume astăzi nu au un cont bancar. Monedele stabile au demonstrat capacitatea de a ajunge la acest grup demografic marginalizat, permițând oricui are un dispozitiv care poate găzdui un portofel digital, cum ar fi un smartphone sau un laptop, să folosească monede stabile.

În unele țări în curs de dezvoltare, mulți oameni nu au documentația necesară pentru a deschide un cont bancar, lăsându-i excluși din principalele sisteme financiare ale țării lor. Utilizarea stablecoins permite acestui grup de utilizatori să trimită și să primească cu ușurință bani și să își folosească activele monetare pentru a se proteja împotriva inflației atunci când este nevoie.

Brian Pasfield, CTO al Fringe Finance, o platformă de creditare cripto care oferă oportunități de creditare deținătorilor de monede stabile, a declarat pentru Cointelegraph:

„Băncile au politici monetare stricte care reduc, în general, oferta de dolari. Această tendință face ca monedele stabile să fie o opțiune atractivă pentru cei care doresc să acceseze valoarea USD, deoarece sunt în general accesibile, cu bariere reduse la intrare.”

El a subliniat, de asemenea, că guvernele au puterea supremă atunci când a fost vorba de adoptarea de monede stabile convenționale.

„Probabilitatea ca (monedele stabile) să devină obișnuite și, prin urmare, perturbatoare este în mâinile guvernelor înseși, care ar putea încerca să pună în aplicare propriile soluții sau să cenzureze căile existente”, a spus el.

În timp ce guvernele au întârziat să adopte politici oficiale cu privire la monedele stabile sau chiar pot submina monedele stabile private odată cu apariția monedelor digitale ale băncilor centrale, există mai multe țări în care cetățenii au luat problema în propriile mâini folosind stablecoins pentru a vă proteja economiile.

Venezuela

Venezuela a înregistrat o rată medie a inflației de 3.711% din 1973. Bolívarul și-a pierdut atât de mult valoare în ultimele patru decenii încât a trebuit să fie reconvertit de mai multe ori. Pentru perspectivă, țara a trebuit să renunțe la 14 zerouri din moneda sa în ultimii 14 ani pentru a simplifica scara monetară.

Deoarece bolivarul venezuelean este volatil și are o valoare care fluctuează pe parcursul zilei, este o practică obișnuită ca comercianții să listeze prețurile bunurilor și serviciilor în dolari americani. Clienții care nu au dolari sunt, în general, de așteptat să plătească în bolivari, dar la cursul de schimb predominant în raport cu dolarul.

Acestea fiind spuse, bancnotele în dolari pot fi, uneori, insuficiente, iar acest decalaj este în prezent umplut de monede stabile. Cu o penetrare a internetului de aproximativ 72% conform statisticilor din 2020, companiile de plată online care susțin utilizarea stablecoins au început deja să se stabilească în țară.

Companiile includ Reserve, o startup susținută de Coinbase. Aplicația sa este acum utilizată pe scară largă în Venezuela pentru a cumpăra și vinde monede stabile.

Chiar și guvernul SUA s-a alăturat raidului stablecoin și folosește din ce în ce mai mult stablecoin-ul USDC (USDC) al Circle pentru a ocoli instituțiile guvernamentale corupte atunci când oferă ajutor cetățenilor venezueleni.

Curcan

La începutul acestei luni, rata anuală a inflației din Turcia a atins 80%, iar lira turcească a pierdut aproximativ 27% din valoarea sa față de dolarul american până în acest an. În 2021, lira a pierdut 44% din valoare față de dolar. Scăderea sa bruscă a declanșat o creștere a cererii de monede stabile, pe măsură ce oamenii se deplasează pentru a-și acoperi banii împotriva inflației.

Potrivit datelor derivate de la CryptoCompare, lira turcească este a doua cea mai mare pereche de tranzacționare fiat-to-Tether (USDT) și reprezintă în prezent aproximativ 21% din toate swapurile în valută națională. Tether este o monedă stabilă denominată în dolari susținută de un coș de active diferite.

Lira este, de asemenea, a doua cea mai tranzacționată pereche de monede stabile Binance USD (BUSD) și este folosită în aproximativ 5,2% din tranzacții. Binance USD este moneda stabilă denominată în dolari a principalului schimb de criptomonede Binance.

Popularitatea tot mai mare a criptomonedelor din țară în trecutul recent a stârnit îngrijorări cu privire la controlul valutar și a determinat autoritățile să interzică utilizarea criptomonedelor ca mijloc de efectuare a plăților.

Cu toate acestea, utilitatea criptografică rămâne ridicată în ciuda interdicției.

Nigeria

Nigerienii încep să folosească monedele stabile pentru a atenua efectele creșterii inflației.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS) al ţării, rata inflaţiei din ţară a atins 19,64% în iulie, un maxim din ultimii 17 ani.

Potrivit raportului BNS, costul produselor de primă necesitate, cum ar fi hrana, transportul, combustibilul și îmbrăcămintea, au crescut brusc.

Situația a fost cauzată de schimbările climatice, de replicile economice cauzate de coronavirus și de creșterea insecurității. Aceasta a fost și mai agravată de invazia Ucrainei de către Rusia, care a perturbat aprovizionarea esențială de import din cele două țări. Nigeria importă anual mărfuri în valoare de peste 2 miliarde de dolari din Rusia și Ucraina.

Problemele legate de inflație îi obligă pe mulți nigerieni să înceapă să folosească monede stabile pentru a evita devalorizarea economiilor. Conform datelor extrase de la Google Trends, Nigeria ocupă primul loc printre țările cu un interes semnificativ pentru stablecoins. Statisticile de căutare indică faptul că națiunea are cel mai mare interes de căutare pentru monedele stabile Tether din lume.

USDT este în prezent cea mai tranzacționată monedă stabilă.

Argentina

Argentinienii apelează din ce în ce mai mult la monedele stabile în dolari americani pentru a-și proteja banii împotriva inflației ridicate. Rata inflației din țară este de așteptat să atingă 95% până la sfârșitul anului.

Evenimentele recente care au accentuat cererea de monede stabile includ frenezia de cumpărare a monedelor stabile din iulie, care a fost declanșată de demisia ministrului Economiei Martin Guzman.

Bursele majore de criptomonede care deservesc cetățenii argentinieni au înregistrat o creștere a vânzărilor de monede stabile după anunț, achizițiile crescând cu peste 200%.

De asemenea, știrea a făcut ca valoarea pesoului argentinian să scadă cu aproximativ 15%.

Astăzi, comercianții argentinieni cotează prețuri în dolari pentru articolele de mare valoare din cauza volatilității ridicate care afectează moneda națională. Pesoul argentinian a pierdut mai mult de 30% din valoare până în acest an.

Restricțiile actuale de tranzacționare în dolari americani au contribuit, de asemenea, la creșterea cererii de monede stabile.

Obstacole Stablecoin

Există numeroase limitări care împiedică utilizarea pe scară largă a monedelor stabile ca acoperire împotriva inflației. Unul dintre ele este peisajul de reglementare în schimbare care amenință să blocheze utilizarea acestuia în unele jurisdicții. Uniunea Europeană, de exemplu, încearcă să interzică în viitorul apropiat utilizarea monedelor stabile legate de dolari în regiune. Este posibil ca astfel de embargouri să limiteze utilizarea monedelor stabile ca acoperire împotriva inflației.

Mai mult, majoritatea țărilor nu au politicile elaborate necesare pentru a legitima industria cripto. În prezent, industria stablecoin-urilor ar putea folosi reglementări extinse împotriva spălării banilor, a politicii fiscale și a prevenirii fraudei pentru a se generaliza, dar multe țări nu sunt dispuse să meargă atât de departe din cauza complexității absolute a unor astfel de procese.

Acest lucru a determinat unele țări, cum ar fi China, Algeria și Egipt, să interzică complet tranzacționarea cu criptomonede.