Pe măsură ce ne apropiem de data fuziunii Ethereum, utilizatorii au speculat despre ce va însemna aceasta pentru proiecte și ecosistem în general. Unii susțin că Fuziunea va avea un impact redus asupra tarifelor la gaze și cred că viteza tranzacțiilor s-ar putea îmbunătăți.

Cu toate acestea, în general, majoritatea utilizatorilor obișnuiți nu vor observa multe schimbări. Schimbările reale pentru utilizatorii obișnuiți vor fi văzute numai după ce mecanismul de fragmentare va fi introdus șase luni mai târziu.

Fusion va reduce consumul de energie și va crește siguranța

Merge este o actualizare planificată a rețelei Ethereum programată pentru 15 septembrie. Va trece validarea tranzacției de la proof of work (PoW) la proof of stake (PoS). PoS a făcut parte din planurile Ethereum de mulți ani, dar a durat timp pentru a dezvolta nivelul de sofisticare tehnică pe care îl necesită. Înseamnă o tranziție de la mineri care sunt responsabili pentru validarea blocurilor la proprietarii de ETH.

Legate de: Cum blockchain-urile bazate pe fragmente ar putea gestiona mai multe tranzacții decât Visa

Acest lucru va avea câteva consecințe importante pe termen lung. În primul rând, va însemna o reducere uriașă a cantității de energie electrică utilizată de Ethereum (până la 99,9%). În timp ce PoW este un mijloc extrem de eficient de validare, s-a demonstrat că utilizează aceleași cantități de energie electrică ca și țări întregi, ceea ce înseamnă că este foarte dăunător pentru mediu.

În cadrul PoS, validatorii vor trebui doar să mizeze 32 Ether (ETH). Schimbarea va însemna și o creștere a securității. Acest lucru se datorează faptului că scade pericolul unui atac cu 51% (necesar pentru preluarea rețelei), ceea ce este mai probabil într-un sistem PoW. Într-un sistem PoS, riscul lansării unui atac este miza ETH, spre deosebire de costul energiei electrice în PoW, deci există o penalizare inerentă pentru eșec.

În timp ce un atac PoW eșuat are ca rezultat pierderea costurilor cu energia electrică, reducerea drastică a mizei unui validator este echivalentul PoS al unui miner care arde o întreagă fermă PoW într-un atac eșuat. Stimulentul economic este redus semnificativ. Fuziunea va echita, de asemenea, condițiile de concurență din punct de vedere economic.

Nu vă așteptați la o viteză mai bună sau la rate mai mici de gaz

Deși, în acest moment, Fusion nu necesită acțiuni mari din partea proiectelor în sine. Cu toate acestea, există încă întrebarea cum va afecta Fusion utilizatorii proiectelor.

Mulți utilizatori au anumite presupuneri și presupuneri despre cum se va schimba sistemul după îmbinare. Dar, de fapt, multe dintre aceste presupuneri sunt greșite.

Impact redus asupra tarifelor de gaz

Fundația Ethereum, organizația din spatele blockchain-ului Ethereum, a susținut că Fusion va avea un impact redus asupra taxelor de gaz. Aceasta înseamnă că tarifele la gaze vor rămâne relativ ridicate, în funcție de cererea și oferta de putere de calcul.

Taxa medie de tranzacție Ethereum YTD. Sursa: BitInfoCharts

Viteză îmbunătățită

Dezvoltatorii de bază ai Ethereum au negat în mod repetat afirmația că viteza tranzacțiilor va fi îmbunătățită. Ei susțin că depinde de aplicația care folosește blockchain-ul și nu de lanțul în sine.

Taxe NFT ridicate

Pentru a crea un nou token nefungibil (NFT) în rețeaua Ethereum, va trebui să plătiți o taxă de tranzacție. Cu toate acestea, schimbarea de la algoritmul actual de consens PoW al Ethereum la viitorul său sistem PoS nu va afecta taxele de batere a NFT.

Recompense pentru jocuri de noroc

Cei care și-au mizat criptografiile vor descoperi că recompensele vor rămâne blocate. Acestea vor fi blocate până la actualizarea Shanghai, care este următoarea actualizare majoră după fuziune. Când se întâmplă acest lucru, noul ETH se va acumula pe Beacon Chain și va rămâne blocat timp de cel puțin șase până la 12 luni.

În general, utilizatorii obișnuiți nu vor observa multe schimbări, dar există câteva puncte de luat în considerare.

Prețul ETH este probabil să crească

Prețul ETH este de așteptat să crească imediat după Fuziune, în parte din cauza proiecției ca urmare a succesului Goerli și a unui potențial sistem de expunere de acoperire. Dar ideea că taxele ETH vor arde ca urmare este pur și simplu un mit. În schimb, tarifele neînregistrate și sfaturile la nivel de rulare vor fi trimise participanților. Validatorii vor primi 30% din taxele de tranzacție.

Legate de: Fuziunea Ethereum în curs de desfășurare, deoarece fuziunea testului Goerli se finalizează cu succes

Comisioanele vor rămâne aceleași, iar retragerile nu vor fi posibile instantaneu.

S-a vorbit mult despre modul în care Fusion va schimba comisioanele, taxele și retragerile. Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste lucruri să se întâmple înainte de următoarea fază a transformării rețelei. Multe dintre aceste beneficii vor veni pe măsură ce Ethereum trece la următorul pas de actualizare a fragmentului. Atunci este probabil să scadă comisioanele. În mod similar, în acest moment utilizatorii vor putea să retragă ETH fuzionat (o chestiune care a făcut obiectul unor speculații semnificative).

A deveni validator poate provoca erori sau lipsa de sincronizare a blockchain-ului

Pentru utilizatorii care doresc să devină validatori, există posibilitatea de erori și nesincronizare a blockchain-ului. Cel mai bun lucru de făcut este să aveți grijă să actualizați clienții și să căutați riscuri specifice relevante pentru schimbările de consens. Dar majoritatea aspectelor se vor întâmpla automat.

Cum este să te „pregătești” pentru Fusion?

Deși Merge a fost conceput pentru a avea un impact minim asupra dezvoltatorilor de aplicații descentralizate și contracte inteligente, există câteva lucruri mici de care dezvoltatorii ar putea dori să fie conștienți. Practic, fuziunea vine cu modificări ale consensului, care include și modificări legate de:

  • structura blocului
  • Cronometrare slot/bloc
  • Schimbări opcode
  • Lanț de surse aleatorii
  • Conceptul de cap sigur
  • Blocuri terminate.

Deci, dacă aplicația sau serviciul dvs. se bazează pe citirea structurii blocurilor, va trebui să o actualizați. Orice aplicație care citește starea blockchain-ului, cum ar fi un schimb centralizat, trebuie să își actualizeze nodurile. „Pregătirea” proiectului pentru Fusion înseamnă de fapt că modificările care vor avea loc în timpul Fusionului nu ar trebui să afecteze în niciun fel clienții proiectului. Cu toate acestea, detaliile fiecărui proiect sunt unice. Dacă procesul decurge fără probleme, aplicațiile și serviciile descentralizate nu ar trebui să fie afectate, chiar dacă Ethereum nu a trecut niciodată printr-o actualizare comparabilă în trecut.

Următoarea fază a procesului

Utilizatorii vor începe să vadă schimbări semnificative după actualizările programate să preia post-Fusion, mai ales hard fork-ul Shanghai, care va permite retragerea fondurilor mizate și creșterea scalabilității. Și în 2023, mecanismul de fragmentare va fi implementat. Fragmentarea va crește și mai mult lățimea de bandă a Ethereum și va reduce probabil costurile de rețea.

Fuziunea este foarte promițătoare pentru viitor, dar este un pas într-un proces lung. Utilizatorii trebuie să înțeleagă asta pentru a culege beneficiile și pentru a fi pregătiți.

Sviatoslav Dorofeev este CEO-ul TheWatch și este un entuziast cripto cu peste 15 ani în dezvoltarea de produse. A lansat și a condus produse în mai multe domenii, inclusiv OTT/IPTV, jocuri, călătorii (OTT), comerț electronic și fintech. Anterior, a fost principalul proprietar de produs la una dintre cele mai mari bănci din Europa de Est.

Opiniile exprimate sunt exclusiv ale autorului și nu reflectă neapărat opiniile Cointelegraph. Acest articol are scop informativ general și nu este destinat și nu ar trebui să fie luat drept consiliere juridică sau de investiții.

Source link