Pentru cei neinițiați, lumea criptomonedei și a tehnologiei blockchain poate fi descurajantă, confuză și dificil de înțeles. Trei experți din industrie și un economist sceptic explorează trecutul, prezentul și viitorul tehnologiei în plină dezvoltare într-o nouă serie de învățare online.

Masterclass este o platformă educațională bazată pe web care oferă „cursuri” de la experți în materie în sferele lor de influență respective. Poți învăța să gătești cu Gordon Ramsay, să explorezi arta actoriei cu Natalie Portman sau să stăpânești racheta de tenis cu Serena Williams.

Seria sa lansată recent despre criptomonede, blockchain și tehnologia Web3 continuă în aceeași ordine de idei. CEO-ul Binance, Changpeng „CZ” Zhao, partenerul general A16z Chris Dixon, președintele Coinbase Emilie Choi și laureatul Nobel pentru economie Paul Krugman discută dedesubturile subiectului care transformă treptat modul în care efectuăm tranzacții și utilizăm internetul.

Cointelegraph a primit acces exclusiv la seria care începe cu o introducere în criptomonede și o vedere macro a începutului tehnologiei blockchain. În stilul tipic Masterclass, episoadele sunt superb produse, experții de încredere oferind anecdote și răspunzând la cele mai pertinente întrebări de la noii veniți în spațiu.

Zhao rezumă evoluția tehnologiei evidențiind modul în care Internetul a permis umanității să transfere informații, în timp ce blockchain-ul se bazează pe aceasta prin impulsionarea transferului de valoare. Între timp, Choi a oferit o perspectivă mai pertinentă, subliniind puterea descentralizării de a repune controlul în mâinile oamenilor:

„Crypto este în mod implicit inclusiv atât timp cât aveți un fel de conexiune la internet. Acest lucru este deosebit de puternic pentru persoanele care au fost excluse din sistemul financiar tradițional.”

Dixon este, de asemenea, o voce prezentată în toată seria, aducând experiența sa ca antreprenor în tehnologie și lider în criptomonede și evanghelist Web3. Gândurile sale introductive asupra seriei au dat tonul temei generale a influenței Web3 asupra internetului în continuă evoluție: „Marea întrebare acum este cum vor fi create acele noi rețele în următorul an de internet, cine le va deține, cine. voința va controla și cine va câștiga banii.”

Istoria criptomonedelor — Înrădăcinată în Bitcoin

Zhao are un rol central, deoarece Masterclass acoperă istoria criptomonedelor. Înrădăcinat în criptografie și în necesitatea de a rezolva problema generală bizantină, Zha descompune aceste concepte înainte de a atinge enigma care este creatorul pseudonim al Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto.

Având criza financiară din 2008 ca punct de declanșare, CEO-ul indică publicarea cărții albe Bitcoin ca un moment esențial pentru criptomoneda și peisajul Web3 pe care îl cunoaștem și îl folosim astăzi. Este evidențiată și celebra pizza Bitcoin, având în vedere importanța sa ca primă tranzacție comercială folosind Bitcoin.

Dezvoltarea Ethereum este un alt punct focal ca mijloc pentru antreprenori de a intra în ecosistemul criptomonedei datorită funcționalității de contract inteligent și capacității de a emite jetoane ERC-20.

Conceptul și apelul „libertății” sunt abordate atât de Zhao, cât și de Dixon, primul observând că acest aspect este de dorit atât pentru libertari, cât și pentru „anarhiștii hardcore”. Dixon încheie cursul citându-l pe scriitorul William Gibson:

„Viitorul este deja aici, pur și simplu nu este distribuit uniform.”

Convingerea lui este că criptomoneda este încă o mișcare de bază pe internet și tehnologie. Dar companiilor de tehnologie și instituțiilor financiare nu le place, ceea ce pune capăt citatului de mai sus.

Web3: Citiți, scrieți și dețineți

Web3 devine un concept omniprezent, dar influența criptomonedelor și a tehnologiei blockchain se poate pierde asupra unora. Masterclass face o treabă bună în asamblarea pieselor, deoarece Choi evidențiază principalele diferențe dintre Web1, Web2 și Web3.

Web1 reprezintă Internetul timpuriu, unde site-urile web erau pagini de destinație doar pentru citire guvernate de protocoale deschise și utilizatorii pur și simplu consumau informații. Apariția Web2 la începutul anilor 2000 a introdus funcționalitatea de citire și scriere, pe care Choi a descris-o ca o schimbare de paradigmă:

„Utilizatorii sunt produsul, companiile de bază au făcut reguli și au controlat datele și conținutul creat de utilizatori.”

Dixon rămâne blocat în acest moment, evidențiind ascensiunea Google, Facebook, Amazon și Apple care deblochează puterea tehnologiei, făcând lucruri care nu pot fi făcute cu televiziunea, reviste și alte media. Rezultatul a fost consolidarea puterii și a controlului economic între câteva companii mari:

„Ceea ce înseamnă asta pentru creatori, dezvoltatori și antreprenori este că, în loc să construiască pe sisteme deschise, se bazau pe acele companii pentru a dobândi și menține audiențe pentru a vinde lucruri.”

Aici intervine Web3, democratizând nu numai informațiile, ci și publicarea și proprietatea. Este în mod inerent deținut și operat de comunitate, cu aplicații token proliferând noi aplicații și concepte Web3.

Choi rezumă succint, criptomoneda formând infrastructura de back-end care alimentează Web3. Web3, susține el, este mai mult despre aplicațiile front-end care devin mai robuste într-o lume cripto:

„Dacă te uiți la Metaverse ca pe o experiență Web3, cripto este sistemul central pentru jetoane și portofele.”

Poate cel mai important, Dixon discută de ce contează Web3 luând în considerare trei întrebări simple. Cine face banii? Cine controlează conținutul? Cine controlează rețeaua? Valoarea Web3 este transferul proprietății adevărate de la puțini la mulți:

„Sunt companii sau comunități de oameni? Internetul este în mod clar cea mai importantă inovație tehnologică în curs de dezvoltare și astăzi. Afectează cultura, politica, economia și viața noastră de zi cu zi.”

Într-un episod separat despre jetoanele nefungibile (NFT), Dixon se aruncă cu capul înainte în popularitatea obiectelor digitale de colecție și a activelor tokenizate. Obiectele digitale de colecție axate pe sport, lucrările de artă digitale care schimbă modul în care artiștii dețin, distribuie și câștigă din creațiile lor și muzicienii care folosesc NFT pentru a interacționa cu fanii sunt toate cazuri de utilizare notabile prezentate în serie.

Pentru prima dată la Masterclass, economistul Paul Krugman găzduiește o discuție care provoacă gândirea cu Zhao, punând o serie de întrebări pertinente care abordează problemele percepute cu criptomonede dintr-o perspectivă mainstream.

Rolul lui Krugman ca economist sceptic este măsurat, dar asertiv, cu întrebări variind de la ce probleme rezolvă criptomonedele, de ce băncile obișnuite și instituțiile financiare ar trebui să adopte blockchain și cum aceste sisteme pot genera tranzacții ieftine și rapide.

În general, seria oferă capitole introductive, în stil prelegere, care acoperă elementele de bază ale industriei. Fără a intra în elementele tehnice de bază care au influențat dezvoltarea criptomonedelor, inovațiile blockchain și Web3 sunt defalcate într-un mod ușor de digerat.

De asemenea, sunt abordate întrebări obișnuite ale scepticilor, prezentând o vedere macro echilibrată a spațiului care ar putea conduce spectatorii intrigați pe o altă cale individuală de descoperire a tuturor lucrurilor cripto.

Părerile, gândurile și opiniile exprimate aici nu reflectă sau reprezintă neapărat punctele de vedere și opiniile Cointelegraph.