La mijlocul lunii noiembrie, pe măsură ce piețele cripto s-au resimțit de colapsul FTX, economistul laureat al Premiului Nobel Paul Krugman și-a folosit rubrica New York Times pentru a discredita active cripto, din nou. În ciuda acreditărilor sale academice incontestabile, Krugman a reiterat o concepție greșită comună în încercarea sa de a înțelege cripto activele: fuzionarea Bitcoin (BTC) cu alte criptomonede.

În ciuda faptului că este cel mai vechi, cel mai valoros și cel mai cunoscut membru al acestei clase de active digitale emergente, Bitcoin are un caz de utilizare unic care diferă foarte mult de toate celelalte. Prin urmare, pentru a înțelege această clasă de active ca un întreg, ar fi mai logic să alegeți un activ cu o utilitate mai tangibilă ca punct de plecare. Filecoin, de exemplu, oferă stocare pentru fișiere digitale într-un mod similar cu Google Drive sau Dropbox, dar într-un mod descentralizat. Această rețea permite utilizatorilor cu spațiu de stocare în exces să închirieze acea capacitate altor utilizatori contra cost. Această taxă este plătită cu tokenul nativ al rețelei, numit și Filecoin. Acest exemplu este mult mai reprezentativ pentru majoritatea activelor cripto: o rețea care oferă stimulente financiare pentru servicii într-o manieră descentralizată, cu eficiență sporită și costuri reduse ca urmare a lipsei intermediarilor și a contrapărților centrale. Bitcoin, totuși, este diferit.

Dar ce este exact Bitcoin? Acesta pare a fi un alt punct orb în înțelegerea lui Paul Krugman. Bitcoin a evoluat de-a lungul timpului, atât în ​​tehnologia sa, cu actualizări și îmbunătățiri ale funcționalităților sale, cât și în cea mai remarcabilă teză de investiții. Krugman, potrivit propriei sale rubrici, percepe Bitcoin (și, desigur, alte active cripto) ca un mijloc de plată. Acesta a fost, de fapt, scopul urmărit dezvăluit în cartea albă care a lansat Bitcoin în 2008, rămânând astfel în anii imediat următori publicării sale.

Legate de: Cripto-recesiunea este mai mult decât mediul macro

Cu toate acestea, această teză a evoluat în timp. În special, în 2017, când a apărut o mare dezbatere în cadrul comunității Bitcoin cu privire la prioritizarea funcționalității sale ca mijloc de plată sau a caracteristicilor sale ca depozit de valoare. Voința avocaților depozitului de valoare a predominat, iar disidenții au creat Bitcoin Cash. De atunci, consensul predominant este că Bitcoin ar trebui să se străduiască să fie un substitut pentru aur, nu pentru monedele fiat, cu avantajele suplimentare ale portabilității sporite și rezistenței la confiscare.

În lumina acestor caracteristici, Bitcoin a devenit foarte căutat în situații extreme, cum ar fi războiul din Ucraina și criza hiperinflaționistă din Venezuela, de către oamenii obișnuiți, mai degrabă decât de criminali, așa cum sugerează în mod greșit Krugman. În mod clar, Bitcoin are un drum lung de parcurs înainte de a fi stabilit efectiv ca un adevărat depozit de valoare, primul pas al căruia ar fi o mai mare stabilitate a prețurilor. În plus, există și alte cazuri de utilizare în dezvoltare. Îmbunătățirile necesare de scalabilitate, care i-ar permite să înflorească ca mijloc de plată, au fost alocate pentru așa-numitele soluții Layer 2, cum ar fi Lightning Network. Una dintre cele mai recente actualizări Bitcoin implementate în septembrie a permis crearea de jetoane în rețeaua sa. Crypto-ul a continuat să evolueze, dar Krugman este încă bântuit de cartea albă din 2008. Evenimentul eșec al Bitcoin ca mijloc de plată nu ar însemna sfârșitul Bitcoin în sine, cu atât mai puțin sfârșitul tuturor activelor cripto.

Susținut de această înțelegere greșită a naturii generale a activelor cripto și a Bitcoin în special, Krugman trage concluzii care, deși auto-consecvente, sunt complet greșite, cum ar fi argumentul său că industria cripto nu este ar supraviețui. niveluri superioare de reglementare. În 1998, când discuta un subiect similar, Krugman a declarat în mod eronat: „Până în 2005, va fi clar că impactul internetului asupra economiei nu a fost mai mare decât cel al aparatului de fax”. Prejudecățile sale împotriva activelor cripto poate duce la predicții la fel de inexacte precum citatul său acum infam despre impactul viitor al internetului.

Legate de: De la NY Times la WaPo, mass-media stăpânește pe Bankman-Fried

Reglementarea bine concepută pentru companiile care furnizează servicii asociate cu active cripto este salutată de marea majoritate a participanților din industrie și, într-adevăr, este percepută ca o dezvoltare care ar stimula încrederea investitorilor necesară pentru a împinge această tehnologie spre adoptarea în masă. În plus, multe dintre serviciile oferite de aceste companii sunt de natură financiară și, după cum ne-au arătat evenimentele succesive petrecute în acest an, există efecte de contagiune. Acest lucru în sine justifică necesitatea unei reglementări suplimentare. După cum a declarat Krugman în prima linie a articolului său de opinie, „evenimentele recente au evidențiat necesitatea reglementării criptomonedelor”. Avea dreptate în acel punct.

Criza creată de FTX va determina autoritățile de reglementare să-și accelereze eforturile din întreaga lume și, în consecință, să ajute la consolidarea activelor cripto și a tehnologiei blockchain. Așa cum predicțiile greșite ale lui Krugman nu au marcat dispariția reputației sale, această criză nu este sfârșitul jocului pentru criptomonede.

Joao Marco Braga da Cunha este administratorul de portofoliu Hashdex. El a obținut un master în economie de la Fundação Getulio Vargas înainte de a obține un doctorat în inginerie electrică și electronică la Universitatea Pontificală Catolică din Rio de Janeiro.

Acest articol nu conține sfaturi sau recomandări de investiții. Fiecare mișcare de investiție și tranzacționare implică riscuri, iar cititorii ar trebui să facă propriile cercetări atunci când iau o decizie. Părerile, gândurile și opiniile exprimate aici aparțin exclusiv autorului și nu reflectă sau reprezintă neapărat punctele de vedere și opiniile Cointelegraph.





Source link