Un program pilot de monedă digitală a Băncii Centrale (CBDC) din Australia a primit peste 140 de propuneri de cazuri de utilizare din partea industriei financiare, dar Reserve Bank of Australia (RBA) avertizează că ar putea înlocui dolarul australian și ar putea determina oamenii să evite cu totul băncile comerciale. .

RBA a publicat a vorbire pe 8 decembrie de către guvernatorul adjunct Brad Jones la o conferință a băncii centrale între 8 și 9 decembrie, ora locală, unde Jones vorbește pe larg despre efectul pe care un CBDC l-ar putea avea asupra economiei australiane.

Jones notează că RBA a fost surprins de interesul din industrie pe care l-a primit de la publicarea unei cărți albe pe 9 august, peste 80 de instituții financiare propunând cazuri de utilizare care acoperă multe domenii, cum ar fi comerțul electronic, plățile offline și guvernamentale.

Echipa care lucrează la programul pilot „eAUD” determină care dintre cazurile de utilizare propuse să fie pilotată la începutul anului viitor și se așteaptă să publice un raport despre proiect la jumătatea anului 2023.

Jones discută, de asemenea, riscurile potențiale asociate cu o CBDC australiană, subliniind problemele de lichiditate și alte probleme pe care le-ar putea confrunta băncile dacă o CBDC devine sursa preferată de dețineri.

De exemplu, în condițiile în care depozitele rezidenților australieni, cum ar fi conturile de economii, reprezintă acum mai mult de 60% din finanțarea totală a băncilor lor, un număr suficient de australieni care aleg un CBDC în detrimentul dolarului australian ar putea face ca australienii să nu aibă suficient capital pentru a împrumuta. consumatorilor, ceea ce, la rândul său, ar face mai dificilă transmiterea politicii monetare pentru RBA, a spus el.

Compoziția de finanțare a băncilor din Australia. Sursa: RBA

Jones subliniază, de asemenea, că australienii care preferă să-și păstreze fondurile într-un CBDC „fără riscuri” ar putea duce la rulări bancare, australienii retrăgând depozite în masă.

Legate de: Raportul subliniază motivele pentru care părțile interesate sunt împotriva CBDC-urilor

Cu toate acestea, guvernatorul adjunct sugerează că CBDC-urile ar putea oferi, de asemenea, australienilor multe beneficii, cum ar fi beneficii privind confidențialitatea, argumentând că banca centrală nu are niciun stimulent să utilizeze date personale care pot fi exploatate de organizații private și ar putea contribui la protejarea suveranității monetare care poate a fi pierdut. dacă o monedă stabilă străină sau CBDC umple un gol intern.

De asemenea, evidențiază potențialul tranzacțiilor offline de a crește rezistența sistemelor de plată existente, împreună cu creșterea eficienței și reducerea costurilor pentru utilizatorii finali.

Jones a încheiat discursul adăugând că australienii trebuie să aibă încredere în Reserve Bank pentru a continua să emită bancnote „atâta timp cât le oferă valoare ca bun public”.

Cu toate acestea, criticii se îngrijorează adesea că introducerea CBDC-urilor se va încheia odată cu eliminarea treptată a bancnotelor, o teamă dată de decizia Nigeriei de a limita în continuare retragerile de numerar pe 6 decembrie după emiterea eNaira.